Volledig scherm
© anp

Prostituees protesteren tegen sluiting ramen

Ruim honderd prostituees en sympathisanten protesteren donderdagavond in Amsterdam tegen de sluiting van raambordelen door de gemeente. Vanaf het Oudekerksplein op de Wallen vertrokken ze naar het stadhuis, om burgemeester Eberhard van der Laan een petitie aan te bieden. Veel sekswerkers dragen een masker om niet herkend te worden.

Onder de noemer 'Project 1012' is de hoofdstad bezig raambordelen in de rosse buurt te sluiten, om mensenhandel, criminaliteit en verloedering tegen te gaan. Er zijn al 115 van de vijfhonderd dicht. Op de planning staat de sluiting van ruim tachtig ramen rond de Oude Kerk.

PROUD, de belangenvereniging voor sekswerkers die de protestmars organiseert, eist ,,onmiddellijke opschorting van de geplande sluitingen''. Door de plannen pakt de gemeente juist werkplekken af, zeggen de prostituees.

,,Sekswerk is een legaal beroep in Nederland'', verklaart een woordvoerder. ,,Wij hebben ondersteuning nodig en willen serieus genomen worden door de politiek. In plaats daarvan worden we als paria's behandeld en weggedrukt uit het Wallengebied, zonder dat iemand ons naar onze mening vraagt.''

Ook is toezicht en handhaving veel eenvoudiger dan bij prostitutie die uit het zicht plaatsvindt, vinden de sekswerkers. ,,De meeste dames worden respectvol behandeld door de exploitanten in het gebied en hebben het naar hun zin'', zegt een Roemeense prostituee.

Tijdens de demonstratie is een groot deel van de raambordelen op de Wallen onbezet. Op de ramen hangt een briefje met de tekst ,,Van der Laan, je pikt onze baan!''