Protestkoffie bij winkeliers in Zuid: ‘Wij willen onze stem ook laten horen’
Voor winkeliers in het Museumkwartier is het niet te verkroppen dat er vorige week tienduizend mensen opeengepakt door de Van Baerlestraat banjerden, terwijl zij nog steeds niet open mogen. Als daad van verzet konden klanten op zaterdag een kop koffie halen in kledingwinkels. ‘We zijn lang genoeg stil gebleven.’
Het beeld van de Van Baerlestraat op zaterdagochtend vlak voor het middaguur is een enorm contrast met de beelden van vorige week zondag, toen er tienduizend mensen door de straat in Amsterdam-Zuid togen om te demonstreren tegen de coronamaatregelen. Nu lopen er slechts een paar koppels met een kop koffie of eenlingen met hun hond door een stille straat.
Voor winkeliers is die ongelijkheid niet te bevatten. Zij komen vandaag op hun eigen manier in actie.
“Een cappuccino,” klinkt het op zaterdagmiddag in kledingwinkel Four in de Van Baerlestraat. Bij de koffiemachine achter in de winkel wordt Brandmeester’s koffie geschonken. Mensen lopen gestaag af en aan. Sommigen halen hun online bestelling af, anderen komen alleen voor de koffie, als blijk van steun aan de ondernemers. Het koffie drinken bij winkeliers is een initiatief van Edward De Jonge Urbach, mede-eigenaar van Four Amsterdam, een conceptstore voor mannenkleding.
“Wij willen onze stem ook laten horen. Allerlei branches hebben zich verenigd en er wordt hard geschreeuwd van allerlei kanten, maar wij zijn tot nu toe stil gebleven,” zegt hij. “Vorige week liepen er duizenden mensen zorgeloos door deze straat. Ze kregen geeneens een boete, en winkeliers moeten dicht blijven?”
Via de Instagrampagina van de kledingwinkel deelde de ondernemer een pamflet over het initiatief, dat vervolgens landelijk werd opgepakt.
Winkelen in Antwerpen
Het steekt bij de ondernemers dat ze vlak voor de kerstdagen hun deuren moesten sluiten, terwijl winkels in buurlanden en daarbuiten wel open zijn. De Jonge Urbach ziet klanten winkelen in Antwerpen en Parijs.
“Ik kan het ze niet kwalijk nemen. Als je met een paar uur rijden uiteten kunt en rustig kunt winkelen, dan moet je dat doen. Ik ben blij dat mensen zich vrij kunnen voelen, maar waarom mogen wij niet open? De Nederlandse overheid denkt totaal niet aan de economie en aan de schade die deze sluiting winkeliers berokkent. Wij zitten met voorraden van de wintercollectie en alles is op slot, omdat Hugo de Jonge tijd wil kopen om te boosteren. Dat is tijd winnen over de rug van ondernemers.”
De Jonge Urbach en de andere personeelsleden dragen een trui met Four Family erop. “We hebben veertig mensen in dienst. Aan het einde van de maand moet ik ervoor zorgen dat ze allemaal uitbetaald krijgen, maar ook dat het goed met ze gaat. We hebben personeelsleden van 17 tot 40 jaar oud, dat zijn allemaal verschillende mensen met verschillende situaties en problemen. We hebben mensen met gezinnen, maar ook studenten. We hebben deze truien gegeven om te laten zien: we geven om jullie, we zorgen voor elkaar. Maar het is niet makkelijk.”
‘Geef ons iets’
De 52-jarige Steven Bergwijn komt intussen de winkel binnenlopen voor een kop koffie. “We zijn vaste klanten en hoorden van deze actie. We willen ze steunen. Natuurlijk.”
Anders dan gewenst, moet hij met zijn kopje koffie naar buiten, omdat de gemeente gisteren contact heeft opgenomen met een aantal ondernemers. “We hebben gezegd dat wat zij van plan waren, binnen koffie drinken met mensen, niet past binnen de regels en dat er gehandhaafd kan worden”, zegt een woordvoerder van de gemeente.
De Jonge Urbach: “De gemeente belde gisteren met de mededeling dat ze zouden handhaven. Dus moesten we de actie iets aanpassen.”
Ook Oger en Shoebaloo in de P.C Hooftstraat doen mee met de koffieactie, net als ’t Schooltje op de Overtoom. “We zijn al weken dicht en de besmettingen lopen alsnog op,” zegt Sander Lusink, mede-eigenaar van Oger. “Slechts 0,7 procent van de besmettingen kwamen uit de winkels. Aan ons ligt het dus niet.”
Lusink benadrukt dat hij begrijpt dat de overheid niet direct alles open kan of hoeft te gooien. “Maar geef on iets. Wij juichen het shoppen op afspraak toe en het werkt ook nog eens perfect voor ons. Dus waarom moeten we helemaal dicht blijven?”
Patricia Linhard, voorzitter van de Ondernemersvereniging Museumkwartier, vreest dat kleinere ondernemers het niet zullen redden als winkels langer gesloten moeten blijven. “Dat gaat ook ten koste van de leefbaarheid in de buurt. Je wilt niet alleen grote ketens. Juist die verscheidenheid aan winkels en kleinere zaken zorgt voor een prettige leefomgeving.”
Winkels in meerdere steden open uit protest tegen coronamaatregelen
In meerdere steden zijn zaterdag niet-essentiële winkels geopend uit protest tegen de coronamaatregelen. Veel winkels schenken koffie als ludiek protest. In onder meer Bussum, Urk, Sittard en Roermond laten winkels klanten binnen.
Veel ondernemers in Antwerpen deden de afgelopen tijd goede zaken door de ‘invasie’ van dagjesmensen uit Nederland. Het Laatste Nieuws (HLN) bericht dat veel winkeliers spreken over 20 tot 30 procent meer omzet dan verwacht.
Vanwege de opmars van de omikronvariant heeft het kabinet vorige maand nieuwe beperkingen ingevoerd. Winkels en horeca moesten de deuren weer sluiten. Op een persconferentie komende week wordt duidelijk of de overheid die maatregelen verlengt.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Straks weer zonder afspraak paspoort aanvragen, wel lange wachttijden
Na Pinksteren wordt het extra druk bij de loketten waar Amsterdammers hun paspoorten en rijbewijzen aanvragen. De gemeente verwacht een toestroom die twee keer zo groot is als normaal met vooral in de eerste week lange wachttijden. -
PREMIUM
Goedkoop tanken? Volgende week loont het zelfs om 200 kilometer om te rijden
De brandstofprijzen gaan volgende week in Duitsland zo hard omlaag, dat het prijsverschil met wat je bij een Nederlands tankstation betaalt gigantisch wordt. Vanaf woensdag geldt in Duitsland een adviesprijs van 1,72 euro per liter, minimaal 40 cent minder dan in Nederland. Loont het om daarom naar Duitsland te rijden voor een tankbeurt? -
2
Zo zet je gezichtsherkenning en vingerafdrukscanner van je telefoon snel uit
Je smartphone ontgrendelen met je gezicht of vingerafdruk klinkt veilig, maar in geval van nood kan het juist een beveiligingsrisico zijn. Iemand kan onder dwang je gezicht scannen of onopgemerkt je vingerafdruk bemachtigen. Gelukkig kun je dit voorkomen. -
Wob-documenten tonen: gebrekkige administratie en onrust bij gemeente na ophef aanstelling Booij
Na kritische vragen van studentenblad Propria Cures stapelden de misverstanden zich intern op rond de inhuur van Lennart Booij bij Amsterdam 750 jaar. Dat blijkt uit vrijdag vrijgegeven documenten. -
Energierekening
Ad: ‘Ik heb zelf ventilatoren onder de radiator geklikt voor optimale verwarming’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Ad Voermans (66) uit Rijen, bij Breda.
-
Nieuws
Halsema doet aangifte van doodsbedreigingen door Ajaxfans
Burgemeester Femke Halsema doet aangifte van de doodsbedreigingen die zij kreeg nadat de gemeente bekend had gemaakt dat Ajax niet in de stad gehuldigd kon worden. ‘Ik kan best tegen een stootje, maar de inhoud van deze berichten was zo ernstig dat aangifte noodzakelijk was.’ -
Nieuws
Amsterdam presenteert nieuw coalitieakkoord: dit zijn de plannen
PvdA, GroenLinks en D66 hebben woensdagochtend het coalitieakkoord voor Amsterdam gepresenteerd. Veel is met potlood opgetekend. De ambities op het gebied van duurzaamheid, gelijke kansen en groei van de stad blijven, maar er is vooral onzekerheid. Een duik in de plannen. -
39
FNV dreigt met acties op Schiphol vanaf 1 juni om hoge werkdruk: ‘Personeelsleden vallen letterlijk om’
De FNV dreigt met grootschalige acties op Schiphol omdat de werkdruk op de luchthaven veel te hoog blijft voor onder meer beveiligers en afhandelaars van bagage. De vakbond wil dat er voor 1 juni een akkoord is met de luchthaven over het verlichten van de werkomstandigheden. ,,We gaan een hele zware zomer tegemoet.”
In samenwerking met indebuurt Amsterdam