Rechter besluit dat Vrijwilligerscentrale Amsterdam moet verhuizen

Vrijwilligers Centrale Amsterdam (VCA) aan de Geldersekade moet uiterlijk 1 september uit het pand. Dat heeft de kantonrechter vorige week besloten.

Volledig scherm
Vrijwilligerscentrale Amsterdam is sinds 2010 aan de Geldersekade 101 gevestigd. © ANP

De VCA is sinds 2010 aan de Geldersekade gevestigd om de kantoorruimte te gebruiken voor onder andere bemiddelingsgesprekken, trainingen en als werkplek voor medewerkers. De organisatie helpt mensen bij het vinden van passend vrijwilligerswerk in de stad. Ook bieden ze ondersteuning aan organisaties die werken met vrijwilligers.

Verhuurder Karioka, die een met forse investering het pand van gemeente Amsterdam heeft gekocht, wil het gedateerde rijksmonument opknappen en verduurzamen. Drie van de vijf huurders zijn al uit het pand vertrokken, maar de VCA wil nog blijven zitten. De organisatie kreeg van de gemeente een plek aangeboden die vanwege een verbouwing vanaf eind december gehuurd kan worden. De VCA hoopte met de rechtszaak een verhuizing tot deze datum te kunnen rekken.

Verlenging

De opzegging van het huurcontract is in juli vorig jaar door Karioka aan de VCA aangekondigd. Aanvankelijk moest de organisatie vorig jaar december al weg, maar de verhuurder verlengde dit tot 31 maart. Volgens Karioka heeft de VCA ruim de tijd gehad om naar een andere locatie te zoeken.

De rechter vindt dat Karioka ‘een groot financieel belang heeft om onmiddellijk te kunnen beschikken over het gehuurde om de geplande renovatie van het pand zo snel mogelijk af te ronden’. Een vertraging zou de verhuurder op enorme kosten kunnen jagen. Bovendien vindt de rechter dat de verhuurder op tijd het huurcontract heeft opgezegd.