Volledig scherm
De souvenirwinkel dacht een aanvulling te hebben gevonden op het eeuwige assortiment van tulpen, klompen en wietparafernalia. © anp

Rechter: 'In Amsterdam we trust'-trui mag niet

Een souvenirwinkel moet direct stoppen met het verkopen van 'In Amsterdam we trust'-truien.

De winkel aan het Damrak dacht een aanvulling te hebben gevonden op het eeuwige assortiment van tulpen, klompen en wietparafernalia: capuchontruien met de tekst 'In Amsterdam we trust'.

Aardig idee, leuk ontwerp ook, maar wel schaamteloos gejat. Volgens de voorzieningenrechter lijken de truien te veel op de hoodies van de tevens Amsterdamse kledinglijn 'In gold we trust'.

Volledig scherm
Niet alleen de tekst, maar ook het lettertype van de truien leek op dat van In Gold We Trust. © -

De twee eigenaren van die webwinkel, die naar eigen zeggen sterren als Ali B., Lil Kleine en Chris Brown tot hun klandizie mogen rekenen, spanden een kort geding aan tegen de eigenaar van de souvenirwinkel en werden in het gelijk gesteld.

Lettertype
De verkoop van de truien moet onmiddelijk worden gestaakt, omdat daarmee inbreuk wordt gemaakt op het auteursrecht van het modemerk. Niet alleen de tekst, maar ook het lettertype lijkt sprekend op het origineel.

Volgens de man die de souvenirwinkel - met de toepasselijke naam 'Amsterdam is my style'- exploiteert waren er slechts twintig hoodies bedrukt met 'In Amsterdam we trust', waarvan er uiteindelijk maar negen zijn verkocht. De overige elf truien waren al vernietigd. 

De souvenirwinkel draait ook op voor de proceskosten: een kleine zesduizend euro.