Volledig scherm
Jacob Adriaensz Backer, Zittend naakt vrouwelijke model, Cambridge, Fogg Art Museum, beloofde geschenk George and Maida Abrams. © Museum Het Rembrandthuis

Rembrandts naakt komt in februari naar Amsterdam

Een naaktstudie van Rembrandt is vanaf 12 februari een paar maanden te zien op een tentoonstelling in Museum Het Rembrandthuis in Amsterdam. Het gaat om het werk Zittend vrouwelijk naakt, uit circa 1660-1662.

Getekende naaktstudies van Rembrandt zijn 'extreem zeldzaam', stelt het museum. ,,Er zijn er slechts drie bekend. Vanwege de kwetsbaarheid van de werken worden deze niet of nauwelijks tentoongesteld.'' Het Rembrandthuis denkt dat de naaktstudie na afloop van de expositie waarschijnlijk nooit meer in Nederland te zien zal zijn.

In de zeventiende eeuw raakte het tekenen van naakt in zwang onder Amsterdamse kunstenaars. Mogelijk begon Rembrandt 'om morele redenen' relatief laat met het inhuren van naaktmodellen.

Vijftig naaktstudies 
Het Art Institute of Chicago in de VS heeft het kostbare werk tijdelijk uitgeleend. Op de tentoonstelling 'Rembrandts Naakte Waarheid' toont Het Rembrandthuis vijftig naaktstudies uit de zeventiende eeuw.

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement