Robotje Marv moet kind met kanker bij gaan staan
Het Amsterdamse Centrum Wiskunde & Informatica (CWI) werkt samen met het AMC en de TU Delft aan een software waarmee robotjes ingezet kunnen worden als maatjes voor kinderen op de oncologie afdeling van het AMC.
Delen per e-mail
De robot, hij heet Marv, is een vrij gangbaar prototype en stond al even bij onderzoeker Peter Bosman op kantoor. In de zomer van 2015 rees bij CWI het idee er 'meer' mee te doen. Het CWI en AMC hadden toentertijd al een aantal gezamenlijke projecten lopen. Bij een bespreking daarvan kwam Marv ter sprake.
Nu nog vrij kaal
"Al brainstormend kwamen we toen op het idee te proberen de robot in te zetten op de afdeling kinderoncologie en te kijken of we daar iets vernieuwends zouden kunnen doen," zegt Bosman. "Marv is nu nog een vrij kale robot met standaardsoftware, de vraag is of je er iets intelligents mee kunt doen."
Kinderen hoeven de robot straks niet alleen met behandelkamers te associëren
Technologiestichting STW kende vorige zomer de benodigde subsidie toe waardoor het CWI een onderzoeksteam samen kon stellen dat nu van start gaat. Bosman en zijn team gaan zich bezighouden met de zogeheten 'machine learning'. De spraak- en gezichtsherkenning dus.
"De bedoeling is dat de robot straks aan de reactie van een kind blijdschap of juist verdriet kan herkennen, en daar dan op inspeelt." Aan de TU Delft wordt tegelijkertijd gewerkt aan manieren waarop de robot aangeleerd kan worden de emoties van een kind om te zetten in handelingen. Bijvoorbeeld het vertellen van een verhaaltje. De eerste 'field tests', die Bosman over een maand of negen hoopt te kunnen doen, beginnen met die verhalen. Daarmee wordt Marvin de komende tijd 'gevuld'.
AMC
"De eerste tests zullen bestaan uit kinderen laten aangeven wat voor verhalen ze willen horen: vrolijk of misschien iets anders. En dan kijken we natuurlijk ook of het verhaaltje in de smaak valt. Daarmee houdt het AMC zich bezig tijdens het onderzoek, of de techniek aansluit bij wat kinderen willen."
De robot moet op termijn een vriendje kunnen zijn voor kinderen op momenten dat ouders er niet kunnen zijn. Bijvoorbeeld tijdens een behandeling waarbij stralingsgevaar optreedt. Over een jaar of twee moet de robot vervolgens nog meer kunnen. "Echt adequaat reageren, een band opbouwen met kinderen. Ze hoeven hem straks echt niet alleen met behandelkamers te associeren. Ook met leuke dingen. Hij kan afleiding bieden."
De hoop is dat Marv, als het onderzoek voorspoedig verloopt, over een jaar of vijf ingezet zou kunnen worden in ziekenhuizen. De eerste gegadigden zouden dan het AMC en het in kinderoncologie gespecialiseerde Prinses Máxima Centrum in Utrecht zijn. "We willen er het liefst nog een stuk of twee bij, zodat we een klein legertje kunnen beginnen."
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
VIDEO
Apple onthult flinterdunne iMac in zeven verschillende kleuren
Apple heeft tijdens een presentatie zijn iMac-computer compleet in het nieuw gestoken. De vernieuwde variant is flinterdun en verkrijgbaar in zeven verschillende kleuren. -
Jonge Amsterdammers kunnen toch optreden op Koningsdag en geld verdienen
Jonge Amsterdammers die normaal voor een extra zakcentje optreden op Koningsdag in het Vondelpark, kunnen dat ook dit jaar weer digitaal doen. -
PREMIUM
Bierdrinkers worden vaker gestoken door muggen, en andere weetjes over beestjes
Het tekenseizoen is begonnen, dus controleer je lichaam goed. Maar er liggen meer beestjes op de loer om je te steken en te bijten. Wie hebben het op jou gemunt? -
Amsterdams bedrijf haalt 78 miljoen euro op voor kankeronderzoek
Het Amsterdamse techbedrijf Lumicks, dat zich eerder afsplitste van de Vrije Universiteit (VU), heeft een kapitaalinjectie gekregen van 78 miljoen euro. Het bedrijf ontwikkelt een technologie die de ontwikkeling van kankermedicijnen efficiënter moet maken. -
Kaart
Zoveel eigen geld moet je inleggen voor de aankoop van een huis
Starters moeten steeds dieper in de buidel tasten voor de aankoop van een huis. Alleenstaanden hebben gemiddeld bijna 30.000 euro eigen geld nodig. Dat is in honderd gemeenten niet genoeg om een appartement van 60 vierkante meter te kopen.
-
PREMIUMReconstructie
Reconstructie van de moord op Bas van Wijk: ‘Moet ik je door je knie schieten? Ik bluf niet!’
De rechtszaak tegen Samir el Y., die 8 augustus vorig jaar Bas van Wijk op klaarlichte dag doodschoot, begint maandag en lijkt overzichtelijk: hij werd gepakt en bekende meteen. Maar ging het nou om roofmoord of ruzie? Reconstructie van een dramatische dag aan De Nieuwe Meer in Amsterdam. ,,Ik dacht: Ik geef mijn horloge maar af in de hoop dat het klaar zou zijn...” -
Vrouw (24) meermaals overreden in Amsterdam-Noord na ruzie over telefoon
Het slachtoffer dat zaterdagavond meerdere keren opzettelijk werd overreden door een man in Noord, is een 24-jarige vrouw uit Amsterdam. Volgens de politie gebeurde dat na een ruzie over de aankoop van een telefoon. -
Update
Computerstoring OLVG opgelost
De computerstoring in OLVG-Oost is opgelost. Door de storing moesten alle geplande operaties en polikliniekafspraken in zowel OLVG-Oost als West worden uitgesteld.
In samenwerking met indebuurt Amsterdam