Roet uit de IJtunnel wordt een bordje van fijnstof
Wie durft zijn ontbijt te eten van een bordje gemaakt met fijnstof? Binnenkort wordt in de IJtunnel roet van de muur geschraapt voor serviesgoed met Amsterdams fijnstofglazuur. Of zoals de bedenkers het noemen: SerVies.
Delen per e-mail
In Rotterdam maakten ontwerper Annemarie Piscaer en architect Iris de Kievith twee jaar geleden al borden en bekers met fijnstof uit de stad. Met SerVies willen ze de luchtvervuiling in de drukke binnensteden tastbaar en zichtbaar maken. Ze noemen het: ‘stof om na te denken’.
Met Rotterdams fijnstof kleurden ze een servies in vijf tinten, met de viezigheid die je in de stad in 10, 25, 45, 65 of 85 jaar binnenkrijgt. Piscaer en De Kievith stoppen precies zoveel fijnstof in het glazuur als je gedurende die periode inademt. Met het roet van 25 jaar wordt een kopje okergeel, legt Piscaer uit. En na 85 jaar? “Héél zwart. Bruinzwart.”
Speciale kleur
Volgende maand trekken ze in Amsterdam eropuit om fijnstof te oogsten met 450 nieuwe modestudenten van de HvA en omwonenden uit straten met veel vieze lucht. In de Piet Heintunnel en de IJtunnel zullen ze roet van richeltjes schrapen of wordt het met een sopje afgenomen. Daarna wordt het als glazuur meegebakken. Al zijn het, toegegeven, toch vooral de metaaldeeltjes in het stof die SerVies zijn speciale kleur geven.
Eenmaal gebakken is het servies volkomen veilig, benadrukken Piscaer en De Kievith. Wat dat betreft, is fijnstofglazuur niet anders dan het giftige kobaltoxide dat Delfts Blauw zijn kleur geeft. Maar durf je er ook van te eten? Dat is toch de vraag die zich opdringt. “Terwijl ervan eten net zo intiem is als het inademen.”
Daarom kwam Manu Hartsuyker, die bij de door luchtvervuiling geplaagde Valkenburgerstraat woont, op het idee om SerVies naar Amsterdam te halen. Uiteindelijk moet het leiden tot een ‘Roetontbijt’ met Amsterdamse politici op de Stopera, om hen met de neus op de feiten te drukken. “Dit is dus wat je inademt als je hier woont.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Pasgeboren baby gevonden in vuilcontainer Amsterdam, kindje verkeert in stabiele toestand
In een ondergrondse vuilcontainer aan de Meernhof in Amsterdam-Zuidoost heeft de politie zondag rond 23.00 uur een pasgeboren baby aangetroffen. Het kindje is direct overgebracht naar het ziekenhuis en verkeert op dit moment in stabiele toestand, zo laat de politie weten. -
PREMIUMVIDEO
Samenvatting | Ajax - Sparta Rotterdam
-
Superbespaarders
Emma (25) redt het met 78 euro aan boodschappen per maand: ‘Ik eet graag linzensoep’
Sommige mensen kunnen enorm goed met geld omgaan. Of ze nu veel of weinig hebben, ze zijn creatief en mét resultaat. Hoe doen ze dat toch? Elke week laten we hier een superbespaarder aan het woord. Deze keer: Emma Mouthaan (25) studeert nog en belegt wat ze overhoudt om vroeg met pensioen te kunnen. -
Man (18) vast die zich meldde vanwege liquidatie Rachid Kotar
De man die zich woensdag meldde bij de politie in verband met de moord op Rachid Kotar in 2019, is aangehouden. Het gaat om een 18-jarige Amsterdammer. -
PREMIUM
Rico Verhoeven gaat de strijd aan met werkloosheid
Kickbokser Rico Verhoeven krijgt al jaren veel persoonlijke berichten van fans. Op Instagram alleen al heeft hij 1,7 miljoen volgers. De verhalen van mensen die hun baan of onderneming kwijtraakten, inspireerden hem om heelnederlandwerkt.nl op te richten. De site is vanaf vandaag live.
-
Zes jaar cel voor gewelddadige overval met knuppel in Zuidoost
Een 25-jarige man die in 2019 een woningoverval pleegde in Zuidoost en de bewoner daarbij vastbond en mishandelde met een knuppel, is veroordeeld tot zes jaar celstraf. Ook is de man schuldig aan ontucht en is hij twee keer betrapt met drugs op zak. -
Kromhouthal wordt drive-in voor plantaardig eten
Van 4 tot en met 6 maart wordt de Kromhouthal in Amsterdam-Noord omgebouwd tot M***F*** Drive Thru, een initiatief van Meatless Farm en Salsa Shop. Hiermee willen ze Amsterdammers kennis laten maken met plantaardig eten. -
Nieuw initiatief gaat nepnieuws bestrijden met actuele feitenchecks
Nederlanders kunnen vanaf donderdag op één plek terecht voor actuele feitenchecks op het nieuws, bijvoorbeeld op het gebied van corona. De nieuwe The Fact Club is een initiatief van Vereniging De Publieke Zaak en de Universiteit Leiden.
In samenwerking met indebuurt Amsterdam