Volledig scherm
© anp

Rutte waarschuwt voor linkse meerderheid in gemeenteraad

Volgens premier Mark Rutte (VVD) bestaat er een 'serieus risico' op een linkse meerderheid in de Amsterdamse gemeenteraad.

Dat zei de premier, tevens VVD-leider, tijdens een bijeenkomst met partijgenoten in Amsterdam. Rutte was hier om de lokale VVD een hart onder de riem te steken, die in de peilingen is weggezakt naar 4 zetels, het slechtste resultaat in jaren.

Rutte wees de lokale liberalen op het belang van een politieke balans in de hoofdstad tussen de linkse partijen en de VVD, en waarschuwde voor het scenario dat de VVD in de oppositie komt.

Haarvaten
"Dat is een serieus risico in deze stad, en dan worden heel veel mensen heel erg bezorgd. D66 is echt een linkse partij, en ook de PvdA en GroenLinks zijn groot hier. De VVD is hier nota bene uitgevonden in 1948, we zitten in de haarvaten van de stad. Het is dus essentieel dat we in het college van b. en w. komen."

Quote

Dat is een serieus risico in deze stad

Volledig scherm
Mark Rutte in het Volkshotel © anp
Volledig scherm
© anp

Rutte was lyrisch over het wereldwijde succes van Amsterdam. De stad moet de bijbehorende overlast aanpakken, maar tegelijkertijd niet te veel somberen, waarschuwde de premier.

Soms een probleem
"Amsterdam heeft momenteel een magische aantrekkingskracht op de rest van de wereld," zo bemerkte de premier tijdens z'n dienstreizen. "Soms is succes een probleem, maar begin ermee dat het een succes is."

"Amsterdam is een van de meest hippe en geliefde steden wereldwijd om naartoe te gaan. Vergelijk dat eens met 25 jaar geleden. Een ongelofelijk succes." De premier grapte dat de in het centrum verboden bierfiets, ook maar in de rest van de stad en dan maar meteen in heel Nederland verboden zou moeten worden.

"Dit is een liberale stad waar bijzondere dingen gebeuren. Onconventioneel ook, als de revolutie ooit uitbreekt dan is het hier."

Volg de verkiezingen

Op 21 maart goed voorbereid naar de stembus? Like Amsterdam Kiest op Facebook om niets meer te missen.

Stemadvies nodig? Doe de Kieswijzer van Het Parool.