Schiphol pakt ongezond ultrafijnstof aan, nu mét de vakbonden
NieuwsEr komt toch een gezamenlijke aanpak van de uitstoot van ultrafijnstof door vliegtuigen op Schiphol. De luchthaven heeft daarover afspraken gemaakt met KLM, afhandelingsbedrijven, het Rijk, vakbonden en kennisinstellingen. De samenwerking is opvallend, omdat luchtvaartsector en vakorganisaties tot nu toe tegenover elkaar stonden.
Nu tekenen ze gezamenlijk voor nieuwe maatregelen om de uitstoot van ultrafijnstof in te dammen en voor onderzoek naar de gezondheidseffecten van ultrafijnstof voor personeel dat op de platforms van Schiphol werkt.
Vliegtuigmotoren stoten, met name bij het opstarten en gasgeven, minieme roetdeeltjes uit die gevaar kunnen opleveren voor de volksgezondheid. Daarnaast rijden op de platforms van Schiphol veel dieselvoertuigen rond waarvan de motoren ook fijnstof en ultrafijnstof kunnen produceren.
Op de totale uitstoot is de rol van het vliegverkeer klein, maar de concentraties kunnen op en rond Schiphol hoog oplopen. Vorig najaar bleek uit onderzoek van TNO dat op de platforms van de luchthaven de concentratie ultrafijnstof bij het starten van straalturbines en het wegtaxiën van vliegtuigen hoog kan oplopen, tot wel 200.000 deeltjes per kubieke centimeter. Langs drukke wegen in Europese steden liggen zulke gemiddelden tussen de 10.000 tot 80.000 deeltjes per kubieke centimeter.
Alhoewel de fijnstofdeeltjes ook in de gebouwen van de luchthaven kunnen komen, lijken de gevolgen voor passagiers en bezoekers van Schiphol beperkt, omdat ze maar kort op de luchthaven zijn.
Gezondheidseffecten
Maar voor werknemers kunnen de gezondheidseffecten groot zijn, met name voor grondmedewerkers die in de buitenlucht werken om vliegtuigen te laden en te lossen, schoon te maken, bij te tanken of van catering te voorzien. Om vast te stellen of en welke gezondheidseffecten er zijn, is volgens TNO en het RIVM nog jaren studie nodig. In de nieuwe afspraken wordt dat onderzoek binnenkort gestart.
De vakbonden namen daar geen genoegen mee. Volgens FNV Luchtvaart staat vast dat ultrafijnstof grondmedewerkers op Schiphol ziek maakt. Zo zou bij Schipholwerkers bovengemiddeld vaak kanker, hart- en vaatziekte en longaandoeningen voorkomen.
Schiphol kondigde al eerder maatregelen aan om de uitstoot op de platforms te verminderen. Zo gaat de luchthaven versneld alle opslagplekken voor vliegtuigen van stroomaansluitingen voorzien, zodat er geen aggregaten meer gebruikt hoeven worden. Nu is ruwweg de helft van de parkeerplekken niet van ‘walstroom’ voorzien.
Ook zijn, vooralsnog op proef, twee elektrische vliegtuigtrekkers gekocht die toestellen van en naar de landingsbaan kunnen slepen, zodat deze hun motoren niet op het platform hoeven te starten. Verder is afgelopen dinsdag voor het eerst geëxperimenteerd met een methode die met een gordijn waternevel achter vliegtuigmotoren het ultrafijnstof sneller doet neerslaan.
In de loop van dit jaar wil het ultrafijnstofverbond vervolgmaatregelen aankondigen.
Uitstoot blijkt lager
Ook buiten de luchthaven wordt onderzoek gedaan naar de uitstoot en mogelijke gevolgen van ultrafijnstof door vliegverkeer. Volgens het RIVM blijkt uit nieuwe berekeningen dat de bijdrage van het vliegverkeer aan de totaal gemeten hoeveelheid ultrafijnstof in Nederland 30 procent minder groot is dan eerder door de milieudienst was berekend.
Dat inzicht heeft geen gevolgen voor de metingen die het RIVM al jaren rondom Schiphol doet, onder meer bij schoolkinderen. In 2019 meldde de dienst aanwijzingen te hebben gevonden voor verhoogde gezondheidsrisico’s. Het RIVM verwacht daarover voor de zomer met nieuwe gegevens te komen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Dit zijn de addertjes onder het gras van private lease
Ooit was er geen hond in geïnteresseerd, maar inmiddels is private lease niet meer weg te denken uit het Nederlandse autolandschap. Autorijden zonder zorgen over restwaarde, inruil of onderhoud en met een maandbedrag waardoor je precies weet waar je aan toe bent. Maar er zitten addertjes onder het gras. -
Klap voor OM: drugshandelaar Piet Wortel vrijgelaten, wordt verdacht van moord op oud-profvoetballer
De rechtbank heeft de Surinaamse drugshandelaar Piet Wortel op vrije voeten gesteld in een strafzaak die draait om twee liquidaties en om grootschalige drugshandel. De rechtbank ziet onvoldoende reden om Piet Wortel nog langer in voorarrest te houden. -
PREMIUMIn het wiel
Thijs Zonneveld en Hidde van Warmerdam gaan met nul theaterervaring Luxor en Carré in: ‘Dit is wel een heel hoog schild’
Met hun succesvolle wielerpodcast In het Wiel trekken Hidde van Warmerdam en Thijs Zonneveld naar de theaters. Met grote namen als gasten en hun eigen, lichte toon: ,,Als dat niet lukt, dan heeft dit niet zo veel zin.’’Amsterdam -
PREMIUM
Met deze bomen heb je snel een koeler terras
De beste remedie tegen een hete zomer? Onze tuinexpert Laurence Machiels weet raad: plant nu nog bomen! Afhankelijk van de grootte van je tuin, legt ze uit welke bomen het best tot hun recht komen en welke genoeg (maar ook niet te veel) schaduw geven. ,,Strooi een mulchlaag van compost of bladaarde onder de boom, dat houdt de verdamping tegen.’’ -
Nieuws
TikTok verboden op werktelefoons van Amsterdamse ambtenaren
Er komt per direct een verbod voor Amsterdamse ambtenaren op het gebruik van TikTok op werktelefoons. Mogelijk volgen ook andere apps.
-
Twee aanhoudingen voor fraude met vaccinatiebewijzen
De politie heeft dinsdag twee Amsterdammers aangehouden op verdenking van handel in frauduleuze QR-codes. Een 24-jarige man en een 25-jarige vrouw worden verdacht van het maken van valse vaccinatieregistraties. -
-
-
Nieuws
Slechtvalken op dak Rijksmuseum eten eigen eieren op; webcams uitgezet
De camera’s van Beleef de Lente op het dak van het Rijksmuseum zijn dinsdagmorgen uitgezet. Reden is dat de slechtvalken die daar broedden alle eieren in hun nest hebben opgegeten, omdat het legsel niet in orde was. -
29
Is zout nou wel of niet slecht voor je bloeddruk?
Over de hoeveelheid keukenzout die we gebruiken, is veel te doen. Toch heeft zout ook belangrijke functies, zegt voedingsdeskundige Karine Hoenderdos. In deze rubriek beantwoordt ons panel aan deskundigen elke week een lezersvraag over voeding, gezondheid of relaties.
In samenwerking met indebuurt Amsterdam