Volledig scherm
© Herman Stil

Schipholenquête: de helft wil geen groei

De helft van de 4200 mensen die de afgelopen maand de internetconsultatie over Schiphol heeft ingevuld, is tegen groei van de luchthaven. Een kwart wil zelfs minder vluchten.

De grootste groep ondervraagden, goed voor 32 procent van de antwoorden, koos echter wel voor groei.

Dat bleek vandaag op de Luchtvaartdag in Amsterdam uit een eerste presentatie van de resultaten van de online raadpleging, die tussen half oktober en half november werd gehouden. Daarop is uit het hele land gereageerd, maar vooral vanuit de Schipholregio.

De enquête maakt deel uit van het advies dat de Omgevingsraad Schiphol (ORS) van Hans Alders deze maand aan het kabinet moet uitbrengen over de toekomst van de luchthaven.

Recordaantal enquêtes    
"Op de internetconsultatie hebben 4600 mensen gereageerd," zegt voorzitter Hans Alders. "Dat is, als je vergelijkbare enquêtes ziet, een record. Het is voor ons advies van geweldig groot belang te weten waar mensen over denken als het gaat om luchtvaart. Je kunt geen besluiten nemen alleen op basis van statistieken."

Volledig scherm
© Herman Stil

Alders probeert nu de drie bloedgroepen binnen de ORS op een lijn te krijgen. Het luchtvaartblok heeft inmiddels onder Schipholtopman Dick Benschop de rangen gesloten, evenals de gemeenten en provincies. Binnen de bewonersdelegaties dreigt echter een scheuring tussen groepen die helemaal geen groei willen en vertegenwoordigers die willen meedenken over gematigde groei.

Unaniem advies
"Er zit een grote groep bewoners in de raad, die tienduizend mensen vertegenwoordigt," zegt Alders. "De vraag is of er een balans te vinden is. Er zitten partijen in die pleiten voor groei en die helemaal niet willen groeien, Of we dat allemaal met elkaar kunnen verbinden, moet blijken."

Van Alders hoeft er geen unaniem advies te komen, maar streeft daar wel naar. "In het verleden hebben adviezen van de ORS die unaniem waren, altijd grote invloed gehad op kabinet en parlement. Maar de verhoudingen zijn verhard. Áls het lukt een unaniem advies uit te brengen, dan zal de politiek een harde dobber hebben om daar van af te wijken."

De internetenquête is niet represenatief, en kan volgens de ORS niet als  stemming worden gezien omdat iedereen kon reageren. Daarbij is nauwelijks gebruik gemaakt van vooraf ingevulde antwoordenlijsten, die de bewonersorganisaties in de ORS hadden verspreid. De uitslagen worden de komende twe weken, inclusief resultaten uit bijeenkomsten in de Schipholregie, nader uitgezocht.