Volledig scherm
Betogers demonstreren tijdens de nationale herdenking afschaffing slavernij © ANP

Seedorf kalmeert betogers bij slavernijherdenking

De herdenking van de afschaffing van de slavernij in het Amsterdamse Oosterpark is vanavond verstoord door enkele tientallen boze mensen. Ze uitten met veel herrie hun ongenoegen over de beslissing van NiNsee, het Nationaal instituut Nederlands Slavernijverleden en erfenis, om de bijeenkomst dit jaar aan de vooravond van de viering met het Keti Koti Festival op vrijdag te houden.

Volledig scherm
© Patrick Meershoek

De demonstranten gaven voorafgaand aan de herdenking, die door de ophef zo'n 25 minuten later begon en ook tussendoor even werd stilgelegd, burgemeester Eberhard van der Laan een petitie waarin ze opriepen de bijeenkomst weer net als voorheen op de historische dag van 1 juli te krijgen.

De burgervader zegde toe nog voor de zomervakantie met de actievoerders in gesprek te gaan en vroeg ze vervolgens weg te gaan of deel te nemen aan de herdenking. De betogers gaven hieraan niet zomaar gehoor en bleven flink lawaai maken, waarop de burgemeester ingreep en de politie opriep ze buiten gehoorsafstand te brengen. Uiteindelijk kreeg voormalig profvoetballer Clarence Seedorf de demonstranten iets rustiger, door vanaf het podium als bemiddelaar op te roepen tot rust en respect. 

Volledig scherm
Clarence Seedorf spreekt met deelnemers van de herdenking © ANP

153 jaar geleden
Het is vrijdag exact 153 jaar geleden dat de Nederlandse regering de slavernij afschafte in Suriname en de voormalige Nederlandse Antillen. Namens de regering sprak minister Jet Bussemaker van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap op de herdenking. Hoewel de slavernij is afgeschaft, komt het in ons land nog steeds voor dat iemands identiteit wordt ontkend of dat iemand een andere identiteit wordt opgedrongen, zei ze.

Ze memoreerde daarbij aan het incident met rapper Typhoon maar ook aan de gevoelens die de figuur Zwarte Piet bij mensen naar boven brengen. Ook Van der Laan hield een toespraak. ,,De misdadige geschiedenis van de slavenhandel is nog steeds zichtbaar in de stad en is nauw verbonden aan het hedendaagse Amsterdam en aan de manier waarop wij samen leven'', zei hij. ,,Dat is niet altijd makkelijk, vanavond was daar het bewijs van, en er zijn verschillende opvattingen over hoe dat moet. We zijn het allemaal eens dat het moet: met een open blik naar het verleden samen de toekomst tegemoet.''