Volledig scherm
Een half geschminkte zwarte piet. © anp

Sinterklaasintocht in Amsterdam met 'ongeschminkte' pieten

Een 'substantieel' deel van de pieten zal tijdens de sinterklaasintocht dit jaar in Amsterdam naar verwachting niet met volledig zwart geschminkt gezicht, maar slechts met roetvegen op het verder 'ongeschminkte' gezicht meedoen aan het evenement. Ook zijn alle pieten tijdens de intocht op 16 november ontdaan van oorringen en dik rood geschminkte lippen en vervullen ze geen rol van onderdanige knecht.

Dat schrijft burgemeester Eberhard van der Laan van Amsterdam vrijdag in een toelichting op de vergunning die hij heeft afgegeven voor de sinterklaasintocht dit jaar. De figuur van Zwarte Piet blijft volgens de burgemeester bestaan, 'maar zal over een periode van enkele jaren ontdaan zijn van mogelijk te ervaren negatieve stereotypering'.

Ook bij de intocht vorig jaar werden al wijzigingen doorgevoerd. Zo zaten ook enkele pieten te paard, hadden de pieten niet uitsluitend kroeshaar meer en werden sint en piet gelijkwaardig afgebeeld op posters.

Vergunning

Volledig scherm
Demonstranten op het Beursplein een dag voor de intocht van Sinterklaas in Amsterdam © ANP

Van der Laan heeft de afgelopen maanden gesprekken gevoerd met het intochtcomité over aanpassingen in het uiterlijk en de rol van Zwarte Piet. De burgemeester heeft de besproken wijzigingen niet opgenomen in het vergunningvoorschrift, maar laat de invulling over aan de honderden vrijwilligers die bij het kinderfeest zijn betrokken.

Amsterdam verleent de vergunning terwijl er nog steeds een zaak loopt over de intocht van vorig jaar, die op 16 oktober een vervolg krijgt bij de Raad van State. De rechtbank oordeelde begin juli dat Van der Laan bij de verstrekking van de vergunning in 2013 beter naar de grieven van de tegenstanders van Zwarte Piet had moeten luisteren.

Amsterdam besloot in beroep te gaan, onder meer omdat de hoofdstad zich niet met de inhoud van evenementen wil bemoeien. De burgemeester schrijft dat hij de nu verstrekte vergunning kan aanpassen als de uitspraak van de Raad van State daar aanleiding toe geeft.