Volledig scherm
Maerten Soolmans (l) en Oopjen Coppit op de schilderijen die elk 80 miljoen waard zijn © AD

'Staat draait alleen op voor aankoop Rembrandts'

Minister Jet Bussemaker (Cultuur) gaat er niet meer van uit dat private partijen meebetalen aan de aankoop van twee schilderen van Rembrandt. Dat betekent dat de Staat 80 miljoen euro uitgeeft aan de doeken, net als Frankrijk.

Dat zei Bussemaker dinsdag in de Eerste Kamer, waar ze aan de tand werd gevoeld over het besluit. Nederland kocht de huwelijksportretten van Maerten Soolmans en Oopjen Coppit samen met Frankrijk.

Aanvankelijk zouden ook private partijen meebetalen aan de doeken, maar die zien ervan af nu het eigendom met Frankrijk wordt gedeeld. ,,Ik heb de fondsen en particulieren niet aan een touwtje'', zei Bussemaker.

Bod Rijksmuseum
Eerder werd nog bekend dat de overheid niet het volle pond betalen wilde betalen wanneer er slechts één Rembrandt werd aangekocht. Vorige week had minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën nog gezegd dat het Rijksmuseum 12,5 miljoen euro zou bijdragen aan de aankoop. Maar het museum heeft dat bod teruggetrokken.

Het Rijksmuseum zal de kosten voor de restauratie voor zijn rekening nemen. Beide landen moeten nog over allerlei zaken nadere afspraken uitwerken, zei Bussemaker. Het is volgens haar belangrijk dat er goed samengewerkt wordt en de landen elkaar niet vanuit wantrouwen benaderen.

Verzet
Het plan van de overheid om tachtig miljoen te betalen kon daarbij op verzet rekenen. Uit een peiling van Maurice de Hond bleek dat een meerderheid van de Nederlandse kiezers (56 procent) het oneens was met het miljoenenbesluit.

Ondertussen zijn Nederlandse musea bang dat hun eigen aankopen in het gedrang komen na de aanschaf van de Rembrandts. Dat blijkt uit een rondgang van RTL Z onder de 460 musea die aangesloten zijn bij de Museumverening. Van de 57 musea die reageerden was 55 procent positief over de aanschaf van de Rembrandts, maar is 60 procent ontevreden dat het nationaal aankoopfonds in een klap 30 miljoen euro leger is en nu nog maar 4 miljoen euro in kas heeft. 

Minister Bussemaker heeft de Tweede Kamer beloofd het Aankoopfonds de komende vijf jaar aan te vullen, maar voor de musea is onduidelijk op wat voor termijn dat zal gebeuren. Zes musea vrezen zelfs dat een eigen geplande aankoop niet meer haalbaar is.