Stadsherstel neemt Cromhouthuizen over

Stadsherstel wordt eigenaar van twee van de vier Cromhouthuizen aan de Herengracht. Dat is Stadsherstel overeengekomen met Stichting Cromhouthuizen.

Volledig scherm
De Cromhouthuizen aan de Herengracht. © Stadsherstel Amsterdam

De Cromhouthuizen zijn vier aaneengesloten grachtenpanden aan de Herengracht, tussen de Huidenstraat en de Leidsegracht. Stadsherstel neemt de middelste twee delen, met de huisnummers 366 en 368, over van de Stichting Cromhouthuizen.

De Cromhouthuizen werden in de zeventiende eeuw gebouwd door de rijke familie Cromhout. In het pand zit museum Cromhouthuis. Op de benedenverdiepingen vertelt het Amsterdam Museum daar het verhaal van kunstverzamelaars uit Amsterdam.

Op de bovenverdieping zit sinds 1975 het Bijbels Museum. Dat verhuist in 2020 naar de Protestantse Diaconie Amsterdam, waardoor de stichting op zoek kon naar een nieuwe eigenaar. De publieke functie van het pand moest daarbij behouden blijven. Hoe Stadsherstel daar invulling aan gaat geven is nog onduidelijk, vertelt woordvoerder Stella van Heezik. “Iedereen met een goed idee kan zich melden.”

Stadsherstel redt historische panden van de ondergang door ze te restaureren wanneer ze op instorten staan. Dat is bij de Cromhouthuizen voorlopig niet nodig. De laatste restauratie vond plaats in 2000 en grote verbouwingen zijn op dit moment niet aan de orde, meldt Van Heezik.