In juni hielden kennissen en buurtbewoners een stille tocht  voor Rinia Chitanie
Volledig scherm
PREMIUM
In juni hielden kennissen en buurtbewoners een stille tocht voor Rinia Chitanie © Jean-Pierre Jans

Statushouder (21) verkrachtte en vermoordde Rinia (68) in Amsterdam: ‘Ik wist niet wat ik deed’

Tegen de 21-jarige Eritrese statushouder Huruy G. is vandaag tbs met dwangverpleging en een onvoorwaardelijke celstraf van zeven jaar geëist wegens verkrachting, mishandeling en doodslag van de 68-jarige voormalig defensiearts Rinia Chitanie op eerste paasdag vorig jaar. Volgens het Openbaar Ministerie (OM) is G. sterk verminderd toerekeningsvatbaar en is de kans op recidive hoog.

De man had mogelijk last van een psychose ten tijde van het voorval. ,,Ik wist niet wat ik deed”, zei hij vandaag bij de eerste inhoudelijke zitting. G. heeft bekend dat hij de vrouw in april heeft verkracht en mishandeld. G., die ruim vijf jaar in Nederland woont, is volgens de psychiater mogelijk verminderd tot sterk verminderd toerekeningsvatbaar, maar kon dit niet met zekerheid vaststellen.

,,We weten het niet, omdat hij, wellicht uit schaamte, weinig vertelt”, aldus de psychiater. ,,Mogelijk verkeerde hij in een psychose of is er sprake van ontwikkelende schizofrenie. Hij heeft ook een merkwaardige glimlach om de mond. Niets raakt hem, niets doet ertoe, zo lijkt het.”

Chitanie, voormalig defensiearts, trok die avond rond 21.15 uur de deur van haar woning achter zich dicht om nog even naar buiten te gaan. Ze liep over het voetpad langs het park richting Geervliet in Buitenveldert. Zo’n 500 meter verder, bij een hoge flat aan Geervliet, werd ze belaagd door G. Hij was die avond niet met zijn ouders meegegaan naar de kerk, maar dronk thuis bier. Toen hij Chitanie tegenkwam, had hij inmiddels zes halve liters bier op.

Hij verkrachtte en mishandelde haar onder de flat. Hij schopte en trapte haar tegen het hoofd, waardoor ze een schedelbasisfractuur, gebroken ribben, gebroken oogkassen en neusbeen en bloeduitstortingen opliep. Chitanie raakte door de zware mishandeling in coma en overleed in juni. G. werd kort na het incident aangehouden.