Volledig scherm
Archiefbeeld van de Stopera. © anp

Stedenband Amsterdam en Tel Aviv onzeker door twijfels SP

De SP vindt een stedenband tussen Amsterdam en Tel Aviv geen goed idee. De coalitiepartij zegt dat de verhouding tussen Israël en de Palestijnse gebieden daarvoor te onstabiel zijn.

Overigens ligt ook het samenwerkingsverband met Ramallah gevoelig. ,,Wij hebben gevraagd dit in de ijskast te zetten, zolang het conflict voortduurt', zegt SP-fractievoorzitter Daniël Peters bij AT5. ,,Vooral omdat heel veel mensen in de stad zich erg betrokken voelen bij dit conflict. We doen van alles om te voorkomen dat we internationale conflicten hier de stad in importeren."

Dit weekend werd duidelijk dat het stadsbestuur een band aan wil gaan met Tel Aviv en Ramallah. Het plan is er al sinds begin vorig jaar, maar werd in de ijskast gezet nadat de SP al in augustus bezwaar maakte.

Geen uitzicht op vrede
De plannen van het stadsbestuur zijn donderdagavond besproken in de Stopera. Ook oppositiepartijen PvdA en GroenLinks zijn tegen de samenwerking. Volgens Peters is er op korte termijn geen uitzicht op een duurzame vrede.

,,Wat gaan we doen als de raketten straks weer over en weer vliegen? Als Ramallah een Hamas-burgemeester krijgt? Als Israël de bezettingspolitiek doorzet? Wij zijn bang dat deze stedenband meer problemen geeft dan het oplost."

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement