Stopera-verslaggever Tim Wagemakers: ‘Akkoord heeft een richting, maar details moeten nog vorm krijgen’
Ter PlekkeNa zeventig dagen onderhandelen hebben de PvdA, D66 en GroenLinks in Amsterdam een coalitieakkoord bereikt. Stopera-verslaggever Tim Wagemakers over de plannen voor Amsterdam die woensdagochtend officieel bekend zijn gemaakt.
Hoe soepel verliepen de onderhandelingen?
“De verschillen tussen PvdA, GroenLinks en D66 zijn onderling niet zo groot; D66 is wat liberaler, de andere partijen progressiever. Maar op de hoofdlijnen kunnen ze elkaar redelijk vinden. Waar ze het vooral moeilijk hadden, was het financiële plaatje. Dat is waar de spanning zat. Het duurde uiteindelijk zeventig dagen om tot een compromis te komen; langer dan de vorige keer, maar alsnog niet ontzettend lang.”
Wat kun je zeggen over dat financiële plaatje?
“Wat de gemeente gaat doen, is bezuinigen en lasten verzwaren: de ozb gaat omhoog, net als de parkeerkosten, een aantal investeringsprojecten worden uitgesteld en de OBA op de Zuidas verplaatsen ze naar Zuidoost.”
“Tegelijkertijd wordt er geïnvesteerd: naar Masterplan Zuidoost, Nieuw-West en Noord gaat 60 miljoen. 10 miljoen wordt uitgetrokken voor handhaving en veiligheid en er komt een groot ‘isolatieoffensief’ waar 32 miljoen in wordt geïnvesteerd.”
“Alle drie de partijen gaven tijdens hun campagne al aan dat het vooral financieel lastig zou worden. D66’er Reinier Dantzig zei: ‘We gaan de schop in de stad zetten.’ Dat is nog steeds waar, maar het wordt steeds moeilijker om te investeren, puur omdat het geld er niet is. Na 2026 verwacht de gemeente veel minder geld te krijgen van het Rijk. Niet alleen de grote ambities op klimaat en wonen staan hierdoor onder druk, maar ook veel basale taken van de gemeente zoals afvalverwerking en het vervangen van kades en bruggen.”
Wat vind je zelf opmerkelijk?
“Het vervangen van die kades en bruggen, bijvoorbeeld. Daar moet zó veel gebeuren en je leest in het akkoord toch wel dat de gemeente dat zo goedkoop mogelijk wil doen; het moet met simpelere oplossingen kunnen. Zo bezuinigen ze ook op het eigen ingenieursbureau.”
“Interessant vind ik dat ze voor Wonen nu twee wethouders hebben. Een wethouder van GroenLinks gaat over volkshuisvesting en kijkt bijvoorbeeld naar de aanpak van schimmelwoningen, maakt afspraken met corporaties. En D66 gaat over woningbouw en grondzaken. Ook de portefeuille van Rutger Groot Wassink (GroenLinks) is bijzonder; alle opvang valt voortaan onder één grote portefeuille.”
Wat ligt nog open?
“In het coalitieakkoord zijn veel zinnetjes te lezen waarvan nog onduidelijk is op basis van wat ze dat gaan beoordelen. Zo staat er bijvoorbeeld dat terrasuitbreiding die in coronatijd werd toegestaan weer mag op plekken waar het zonder overlast kan. Het ontbreekt aan duidelijkheid waar dat dan is en hoe dat wordt ingeschat. Hetzelfde geldt voor het Masterplan; er wordt geïnvesteerd, maar waar komt het geld vandaan? Het akkoord heeft een duidelijke richting, maar de details moeten nog vorm krijgen.”
Het Parool wil weten: wat vind jij van het coalitieakkoord? Vul onderstaand formulier in:
Tip Het Parool via Whatsapp
Heeft u een tip of opmerking voor de redactie? Stuur een bericht naar onze tiplijn.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Verrassend: deze dure SUV was vorig jaar de bestverkochte auto ter wereld
De Toyota RAV4 was vorig jaar de bestverkochte auto ter wereld. De SUV verwees een andere Toyota naar de tweede plaats. Het Japanse merk staat met maar liefst vier modellen in de top 10. -
Achtergrond
‘Hoe verdeel je geld dat er niet is?’ Uitdagende nieuwe coalities in gemeenten rondom Amsterdam
Tien weken na de verkiezingen kruipen in de buurgemeenten de eerste coalities uit het ei. Op de meeste nesten is het nog een kwestie van doorbijten. -
Nieuws
Bedrijven op de Zuidas gaan 's nachts het licht uitdoen
Bedrijven met kantoren op de Amsterdamse Zuidas gaan ‘s nachts de lichten uitzetten. Onder meer ABN AMRO en advocatenkantoren Houthoff en Van Doorne Advocaten hebben toegezegd een einde te willen maken aan de verspilling van energie. -
Nieuws
Man beroofd op Bos en Lommerplantsoen onder dreiging van vuurwapen
Een man is afgelopen dinsdag op het Bos en Lommerplantsoen in West door drie mannen mishandeld en beroofd onder dreiging van een vuurwapen. -
Nieuws
OM eist levenslang tegen Ridouan Taghi en vier medeverdachten
Het Openbaar Ministerie eist levenslang tegen Ridouan Taghi. Ook voor vier van zijn medeverdachten is de hoogste straf gevraagd. De overige verdachten hoorden strafeisen tot maximaal 26 jaar.
-
Helemaal klaar met Windows 11? Zo ga je terug naar 10
Ben je niet tevreden met Windows 11, werken bepaalde toepassingen niet meer of mis je simpelweg de interface van Windows 10? Welke reden je ook hebt om terug te willen naar het vorige besturingssysteem: zo downgrade je van W11 naar W10. -
PREMIUMgroeigrenzen
‘Zeven plagen’ treffen Schiphol: niet alleen personeelscrisis groot probleem
De druktecrisis op Schiphol woekert voort. Maar de problemen zijn groter dan personeelsgebrek alleen. De landingsbanen, platforms, terminals en zelfs het treinstation kunnen de drukte amper aan. -
PREMIUMGeld & Geluk
Millie en Dolf betalen 100 euro per maand aan energie: ‘Centrale verwarming is luxe’
In deze rubriek vragen we lezers naar hun relatie tussen Geld en Geluk. Dolf geeft makkelijker geld uit dan Millie, maar zorgt er ook voor dat niets uit de ijskast wordt weggegooid. En koopt soms een kofferbak vol wijn.
In samenwerking met indebuurt Amsterdam