Volledig scherm
© anp

Studenten boos om schrappen lerarenopleidingen Inholland

Hogeschool Inholland schrapt alle ­lerarenopleidingen in Amstelveen. Studenten en docenten zijn boos. En wat betekent de ingreep voor het Amsterdamse lerarentekort?

Plotseling kwam begin mei een mail binnen van Hogeschool Inholland: binnenkort stoppen de lerarenopleidingen. Nieuwe studenten kunnen naar de HvA. Je kunt je opleiding nog afmaken, maar daarna bestaat de ­opleiding niet meer in Amstelveen.

Ook Tessa du Mee (53 jaar, het ­onderwijs wordt haar tweede carrière) kreeg zo'n mail. De vierdejaars­student van de lerarenopleiding Duits was ontdaan. "Dit is juist een vak waar grote tekorten in zijn."

Volgens haar zijn er nu al aankomende studenten die geen Duits meer willen studeren omdat het niet meer in de regio Amsterdam wordt aangeboden - veel studenten komen namelijk uit de kop van Noord-Holland.

Aankomende studenten worden doorverwezen naar Utrecht, want de HvA biedt de opleiding niet aan. Du Mee: "Dat is echt zonde."

Reputatieschade
Inholland schrapt zestien leraren­opleidingen omdat die al jaren niet meer rendabel zijn. Naar verluidt legt de hogeschool er elk jaar twee miljoen euro op toe. Waar de inschrijvingen voor de lerarenopleidingen landelijk met tien procent afnamen, was dat bij Inholland veertig procent.

De beslissing is voor studenten en medewerkers een verrassing. "We hebben goede opleidingen, vreemd om die dan te stoppen. Er zijn ook alternatieve plannen gepresenteerd, maar daar wordt niet naar gekeken," zegt Auke van Nie, docent bij de lerarenopleidingen natuur- en scheikunde.

Quote

De opleidin­gen zijn te klein en te duur om door te zetten

Dat alternatieve plan bestond uit het reduceren van opleidingen, niet het schrappen. 

Van Nie zegt dat de sfeer onder collega's gelaten is. Hoewel het besluit officieel nog niet is goedgekeurd door de medezeggenschapsraad, houden de docenten er rekening mee dat ze over uiterlijk vier jaar hun baan kwijt zijn. 

De medezeggenschapsraad heeft zorgen over de banen van collega's maar ook over reputatieschade voor de ­hogeschool - Inholland kwam zeven jaar geleden ernstig in opspraak door diplomafraude bij de opleiding Media en Entertainment Management. 

Twee nieuwe studenten
Over de maatschappelijke verantwoordelijkheid en de angst voor reputatieschade is woordvoerder Karlien de Bruin van Inholland kort.

"Er is lang gesproken over de toekomst van de lerarenopleidingen, maar de opleidingen zijn te klein en te duur om door te zetten. Daarbij komt dat er vanuit het ministerie van Onderwijs de opdracht ligt om opleidingen te concentreren."

Zo had de opleiding aardrijkskunde vorig jaar slechts 2 nieuwe studenten. Bij Duits waren het er 23, bij Frans 7. De huidige studenten mogen nog wel hun opleiding afmaken of overstappen naar de HvA - nadat individueel is gekeken of ze aan de vereisten voldoen. 

Wethouder Simone Kukenheim is niet blij met het verdwijnen van de opleiding Duits. "Dit is een tekortvak en juist daar hebben we Amsterdamse leraren voor nodig." Ze gaat hogeschool Inholland erop aanspreken.