Volledig scherm
Het Bungehuis in Amsterdam, een van de locaties van de faculteit Geesteswetenschappen. © rijksmonumenten.nl

Studenten zetten actie voort tegen bezuinigingen UvA

Een delegatie van studenten en docenten van de faculteit Geesteswetenschappen van de Universiteit van Amsterdam heeft een gesprek gehad met het unversiteitsbestuur over voorgenomen bezuinigingen en hervormingen bij de faculteit.

Bij Geesteswetenschappen zijn onder meer kunstgeschiedenis, wijsbegeerte, religie, talen en cultuurwetenschappen ondergebracht. Door de bezuinigingsoperatie verdwijnen, zo wordt gevreesd, vele tientallen banen.

Louise Gunning, voorzitter van het College van Bestuur van de universiteit en rector magnificus Dymph van den Boom waren bij het overleg aanwezig.

Volgens de organisatie Humanities Rally, waarin studenten en docenten zich hebben verenigd, wordt er te veel over geld gepraat en zou het om de inhoud moeten gaan. De kritiek van Humanities Rally is dat er overhaast en intransparant wordt bezuinigd, maar ook dat het financiële beleid van de unviversiteit niet kan garanderen dat de opleidingen blijven bestaan. Het college van bestuur benadrukte dat er nu eenmaal ook financiële kanten aan de zaak zitten.

Studenten en docenten protesteren al geruime tijd tegen het plan van de faculteit om miljoenen te bezuinigen. Daarvoor moeten kleine en dure taalopleidingen, cultuuropleidingen, geschiedenis en wijsbegeerte worden hervormd tot een kleinere bacheloropleiding of faculteit.

Rouwoptocht
De studenten beraden zich op verdere acties. Eerder organiseerden studenten als protest tegen de hervormingen een rouwoptocht in Amsterdam. Ook hielden zij een bezettingsactie.