Subsidie Hart voor de K-buurt stopt: ‘Moeilijk om dit weer op te zetten’
De subsidie voor buurtorganisatie Hart voor de K-buurt in Amsterdam-Zuidoost is per 1 januari stopgezet. Of en wanneer er nieuwe subsidie komt, is nog onduidelijk.
Delen per e-mail
Dat komt omdat de buurtbudgetten voor dit jaar pas nu worden geëvalueerd, in plaats van in 2020. De woordvoerder van stadsdeel Zuidoost beaamt: “Er ging iets mis met de planning, waardoor de tijdelijke subsidie voor Hart voor de K-buurt is gestopt vóór het besluit over toekomstige subsidies.”
Het stadsbestuur van Zuidoost startte in 2019 met de buurtbudgetten als experiment om de betrokkenheid van de inwoners bij hun omgeving te vergroten. Hart voor de K-buurt werd twee jaar geleden als onderdeel van dit programma opgericht, en kreeg van de gemeente 250.000 euro om te besteden in 2019 en 2020. De pilot is per 1 januari stopgezet.
De buurtbudgetten komen dit jaar in het hele stadsdeel Zuidoost beschikbaar, maar de definitieve beslissing over de verdeling zal pas halverwege het jaar worden genomen. Te laat, vindt de buurtorganisatie, die het nieuws pas eind december te horen kreeg. “We hebben een heel kernteam en veel vrijwilligers,” vertelt Brantjes. “Je merkt dat de motivatie weggaat. Het is heel moeilijk om dit straks weer allemaal op te moeten zetten.”
Inclusieve burgerkracht
Onderzoeksbureau Movisie omschreef Hart voor de K-buurt vorig jaar in een rapport als een ‘voorbeeld voor inclusieve burgerkracht’.
Bij de organisatie is veel onbegrip. Brantjes: “Het experiment bleek ontzettend succesvol. We proberen verschillende groepen mensen te betrekken en kijken of ons initiatief kan uitbreiden naar andere buurten in Zuidoost.”
Hart voor de K-buurt loste in twee jaar tijd tal van problemen op en kwam met succesvolle initiatieven, zoals een eigen televisiekanaal, de organisatie van een jongerenfestival en het aanstellen van flatcoaches. “We hebben de hele K-buurt op de kaart gezet,” aldus coördinator Mike Brantjes.
Volgens de gemeente was het stopzetten van de subsidie volgens afspraak. “Die pilot liep af op 31 december 2020,” aldus een woordvoerder van stadsdeel Zuidoost. “Het gaat om tijdelijke, incidentele middelen." Op basis van een evaluatie wordt besloten hoe de buurtsubsidies in de toekomst worden verdeeld.
Succesvolle initatieven
De organisatie heeft al initiatieven stop moeten zetten, zoals ‘de oppasmoeders van Kraaiennest’: een project waarbij een groep Ghanese moeders toezicht houdt in de centrale speeltuin. Ook televisiekanaal KbuurtTV, met nieuws uit de buurt, is tijdelijk offline.
“Het bestuur van de stichting heeft vorige week aan het stadsdeelbestuur laten weten dat Hart voor de K-buurt sinds de afloop van de pilot met financiële problemen wordt geconfronteerd,” aldus de gemeentewoordvoerder. “Het buurtplatform is daarom uitgenodigd voor een gesprek met het dagelijkse bestuur. Dat gesprek is komende donderdag.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
143 mensen aangehouden bij verboden demonstratie Museumplein
De politie heeft zondag 143 mensen gearresteerd tijdens een demonstratie op het Museumplein die niet was toegestaan. De ME moest ingrijpen en het Museumplein schoonvegen. Daarbij werd een waterkanon ingezet. -
PREMIUM
Video Deze hyperloop moet in de toekomst versproducten razendsnel van a naar b brengen
Er komt een onderzoek naar een hyperloopnetwerk voor goederen in de Randstad. Vracht moet in de toekomst vanuit de Rotterdamse haven naar het Westland of naar Schiphol met grote snelheid worden vervoerd in lange buizen. Overheidsinstanties en bedrijven hebben daarvoor een convenant getekend. -
Auto rijdt door na botsing met scooter
Op het Weesperplein is donderdagochtend rond 09.00 uur een man op een scooter aangereden door een auto. De bestuurder wordt nog gezocht. -
Horeca blij dat avondklok niet geldt voor maaltijdbezorgers
De horecabranche is blij dat maaltijdbezorgers uitgezonderd worden van de door het kabinet beoogde avondklok. Dat laat voorzitter Robèr Willemsen van Koninklijke Horeca Nederland (KHN) weten. Hij hoopt daarbij dat de aanscherping van de maatregelen het mogelijk maakt dat de regels snel weer versoepeld kunnen worden. -
Honkbalclub TIW-Survivors naar de rechter om verhuizing
De strijd om de soft- en honkbalvelden van TIW-Survivors uit Diemen nadert zijn climax. De vereniging stapt naar de rechter om verlenging van het huurcontract voor de accommodatie af te dwingen, om het voortbestaan van de club te garanderen.
-
Britse variant virus vastgesteld in Amstelveens verpleeghuis
De Britse variant van het coronavirus is vastgesteld in verpleeghuis Nieuw Vredeveld in Amstelveen. Ongeveer 10 procent van de bewoners is sinds eind december met de variant besmet geraakt. De zorginstelling heeft de huiskamers van het verpleeghuis omgebouwd tot aparte covidunit. -
PREMIUM
Nieuwe opleiding moet voor meer jonge truckers zorgen: ‘Muziek aan en knallen’
Waar zijn ze toch, die vrachtwagenchauffeurs? Omdat er veel vraag is naar nieuwe handjes aan het stuur in de cabine, start een mbo-school in Alphen aan den Rijn een nieuwe opleiding. Die moet jongeren die dromen van een leven op de weg al jong helpen aan een groot rijbewijs. ,,Je helpt mensen, rijdt rond. Muziek aan, lekker knallen.” -
Heeft De Mirandabad straks nog een buitenbad?
Het 50 meter lange buitenbad van het De Mirandabad is dit coronatijdperk mateloos populair. Maar hoelang zwemmers hier nog hun baantjes kunnen trekken, is onzeker. In de nieuwe gebiedsvisie van het Martin Luther Kingpark is het buitenbad in Amsterdam-Zuid van de kaart verdwenen.
In samenwerking met indebuurt Amsterdam