Volledig scherm
© anp

Syriërs wonen verspreid over Nederland

In kaartIn de eerste acht maanden van 2016 hebben 19.300 Syriërs zich ingeschreven bij een Nederlandse gemeente. Sinds begin 2014 waren dat er al 49.000. De asielzoekers zijn gelijkmatig verdeeld over Nederland, concludeert het CBS in een rapport dat vandaag verschijnt.

Syrische asielzoekers in Nederland kunnen zich bij een gemeente inschrijven als ze een verblijfsvergunning hebben of als ze een half jaar in een azc verblijven. Het CBS concludeert dat de 'nieuwe' Syriërs verspreid over Nederland wonen. De grote steden hebben absoluut gezien de meeste Syriërs opgenomen: Amsterdam (1414), Rotterdam (1263) en Utrecht (963).  ,,Wat opvalt is dat iedereen meedoet, ook de steden die niet in een groeigebied liggen", stelt Jan Latten van het CBS.

Het Rijk verplicht elke gemeente een bepaald aantal statushouders (asielzoekers met een verblijfsvergunning) op te nemen. Dat aantal wordt berekend aan de hand van het inwoneraantal van een gemeente. In de statistieken van het CBS scoren enkele kleine gemeenten hoog wat betreft het aantal daar woonachtige Syriërs, zoals Cranendonck en Noordenveld ,,Die gemeenten hebben een opvanglocatie voor asielzoekers waar veel Syriërs wonen die al wel staan ingeschreven bij de gemeente, maar nog wachten op eigen woonruimte."

Verspreid
Die woningen staan dan doorgaans niet in dezelfde gemeente. In heel Nederland wonen 64.000 mensen van Syrische herkomst. 15.000 van hen kwamen al voor de Syrische burgeroorlog naar Nederland. Zij zijn een stuk minder verspreid over Nederland, maar wonen vaak in Oost-Nederland.

In Glane, dichtbij Enschede, staat een Syrisch-orthodox klooster. Veel Syrische christenen die jaren geleden al naar Nederland vluchtten zijn daar in de buurt gaan wonen.  In Enschede wonen bijvoorbeeld meer dan 3000 Syriërs.