Te veel pfas in Amsterdams drinkwater, maar volgens het RIVM is kraanwater niet ongezond
NieuwsAmsterdammers krijgen te veel pfas binnen via het drinkwater, meer dan in andere delen van het land. Waternet gaat daarom meer van deze schadelijke stoffen uit het water zuiveren.
Pfas (poly- en perfluoralkylstoffen) zijn door de mens gemaakte stoffen, onder meer voor de antiaanbaklaag van pannen, blusschuim en pizzadozen. Ze kunnen schadelijk zijn voor mens en milieu, ook al omdat ze zich daar ophopen, want afbreken doen pfas niet of nauwelijks. Een structurele oplossing moet op den duur komen van een door Nederland in Europa bepleit pfas-verbod.
Van de Nederlandse drinkwaterbedrijven heeft Waternet de hoogste concentraties pfas in het drinkwater. In het Amsterdamse kraanwater loopt de concentratie pfas uiteen van 6 tot 17 nanogram per liter. Daarmee voldoet het drinkwater van Waternet aan de Europese Drinkwaterrichtlijn, maar de laatste jaren heeft de wetenschap meer kennis opgedaan over de gezondheidsschade door deze chemische stoffen, met name op het immuunsysteem. EFSA, de Europese waakhond voor voedselveiligheid, adviseert om de normen voor pfas in het drinkwater flink aan te scherpen naar 4 nanogram per liter.
Kosten doorberekend
Daarop vooruitlopend willen Waternet en de gemeente meer pfas uit het drinkwater halen, schrijft wethouder Egbert de Vries in een brief aan de gemeenteraad. De EFSA-richtwaarde wordt daarmee niet gehaald, maar de concentraties pfas worden wel alvast een stuk teruggedrongen. Dat kan door de koolstoffilters in de drinkwaterzuivering vaker te vervangen. De kosten worden geschat op 1 miljoen euro per jaar. Ze worden doorberekend aan de Amsterdammers, die hun waterrekening met 1 procent zien stijgen.
Het RIVM waarschuwde eerder dit jaar dat Nederlanders meer pfas binnenkrijgen dan goed voor ze is. Een deel daarvan komt uit het drinkwater, een groter deel uit voeding. In een advies van eerder dit jaar benadrukte het RIVM dat het niet ongezond is om kraanwater te drinken. Dat de pfas-concentraties in het Amsterdamse drinkwater hoger zijn dan elders in het land, komt omdat het drinkwater hier wordt gewonnen uit oppervlaktewater. In andere delen van het land komt het drinkwater uit het grondwater, waar veel minder vervuiling door pfas wordt gevonden.
Waterleidingduinen
Opvallend zijn verder de hoge concentraties van sommige pfas in de Bethunepolder en de Waterleidingduinen, de gebieden waar Waternet het Amsterdamse drinkwater wint. Daar zijn de pfas-concentraties zelfs hoger dan in de Rijn, waar het water uiteindelijk vandaan komt. Volgens de ‘impactstudie’ die Waternet heeft gedaan, worden de Waterleidingduinen en de Bethunepolder met pfas vervuild door regenwater.
Waternet begint daarom ook een intensief meetprogramma. Op lange termijn wordt al uitgekeken naar andere technieken die meer pfas uit het water halen, maar die zijn vooralsnog schreeuwend duur. De pfas helemaal uit het drinkwater halen lijkt niet haalbaar. Waternet doet nog onderzoek naar de effectiviteit van nieuwe technieken waarover nog maar weinig bekend is. ‘Daarover druppelen de gegevens binnen, maar de spoeling is dun,’ schrijft Waternet.
Gemiddeld 3 euro
Het sneller vervangen van de koolstoffilters is vooralsnog een proef. Daar kan later nog een schepje bovenop worden gedaan door de filters nog sneller te vervangen, maar dan lopen ook de kosten op. Die kosten worden dus doorberekend aan de klant. Die kostenstijging komt bovenop de investeringen in meer drinkwatercapaciteit, die Waternet en de gemeente vorige week aankondigden als gevolg van de door de groei van de stad verwachte tekorten. Het gaat mogelijk om tientallen miljoenen euro’s. Ook die investeringen moeten opgebracht worden door de klanten van Waternet.
Waternet schat dat de extra zuiveringsslag om pfas uit het drinkwater te halen huishoudens volgend jaar gemiddeld 3 euro gaat kosten, 2 cent per kuub drinkwater.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
indebuurt.nl
Nieuwe hotspot in Amsterdam: hier in het Vondelpark wil je zijn!
Ken je Strandzuid in Amsterdam? Een plek waar je in de zomer lekker aan het water kunt vertoeven. Een beetje sjiek want hey, het blijft natuurlijk wel Amsterdam-Zuid. Strandzuid heeft nu een zusje gekregen in het Vondelpark en het ziet er waanzinnig uit! -
PREMIUMeigen tuin eerst
Dit moet je weten over snoeien: ‘Bomen en struiken hebben geen voordeel bij het afhakken van ledematen’
Snoeien, stekken, planten, verpotten, zaaien en schoffelen. Tuingoeroe Romke van de Kaa helpt een handje. -
Zes dagen minder treinen rond Haarlem wegens werkzaamheden
Het treinverkeer rond station Haarlem is vanaf donderdag zes dagen lang een stuk beperkter dan normaal vanwege werkzaamheden aan het spoor. Tot en met 31 januari rijden er geen treinen tussen Haarlem en Leiden, in het weekend rijden er ook geen treinen naar Santpoort Noord en Zandvoort en op zondag is de verbinding met Amsterdam Sloterdijk gesloten. De NS zet bussen in om reizigers alsnog te vervoeren. -
met Video
ME ontruimt gebouw Universiteit van Amsterdam: dertig demonstranten gearresteerd
De mobiele eenheid (ME) van de politie is rond 20.15 uur gestart met de ontruiming van een gebouw van de Universiteit van Amsterdam, dat sinds maandagmiddag bezet werd door tientallen klimaatactivisten. Die willen dat de universiteit de banden met Shell verbreekt. -
Pluktuin op het Museumplein voor Nationale Tulpendag, bezoekers krijgen gratis bosjes
Voor de viering van Nationale Tulpendag wordt vandaag een pluktuin aangelegd op het Amsterdamse Museumplein. In de tuin staan ruim 200.000 tulpen en iedereen mag gratis twee bosjes plukken.
-
PREMIUM8
Waarom het loont om toch even het eerste loonstrookje van 2023 te checken
Het eerste salaris van 2023 staat op je rekening. Waarschijnlijk zie je een hoger nettosalaris dan vorig jaar, want veel werkenden in loondienst gaan er dit jaar op vooruit. Maar dat is niet het enige wat dit jaar anders kan zijn. Experts leggen het uit. -
-
-
Beter Eten
Maca-poeder zou wonderen doen in de slaapkamer, maar ‘sekskroket’ werkt misschien beter
In de rubriek Beter Eten schrijft gezondheidsjournalist Tijn Elferink over wat hem opvalt op het gebied van eten en drinken. Een Peruaans poedertje zou zorgen voor een boost van je libido. Waarom je een spannende avond toch beter met een sekskroket kunt beginnen. -
PREMIUM5
In de Wijkkliniek krijgen ouderen ziekenhuiszorg én werken ze aan terugkeer naar huis
Ouderen die in het Amsterdam UMC op de spoedeisende hulp belanden, worden veelal overgebracht naar de Wijkkliniek: een speciale ziekenhuisafdeling in het verpleeghuis. Dat scheelt de ziekenhuizen honderden opnames per jaar en is bovenal beter voor de gezondheid van de patiënten.
In samenwerking met indebuurt Amsterdam