Tegenstanders van windmolens in Amsterdam proberen referendum van de grond te krijgen
NieuwsTegenstanders van windmolens langs de rand van Amsterdam proberen een referendum te organiseren in de provincie Noord-Holland. Zo willen ze bereiken dat de turbines weer op grotere afstand van woningen neergezet moeten worden.
Binnen Noord-Holland waren windturbines tot voor kort niet toegestaan binnen 600 meter van woningen. Het in 2019 aangetreden provinciebestuur wil daarvan af, omdat het een extra regel is die alleen in deze provincie geldt en omdat die het moeilijker maakt om in de toekomst meer windenergie op te wekken.
Actiegroep Windalarm, twee jaar geleden opgericht uit protest tegen windturbines bij IJburg, heeft de provincie formeel doorgegeven dat de wens voor een referendum leeft. Op een website van de provincie moeten de indieners nu eerst vijfhonderd handtekeningen van kiesgerechtigde Noord-Hollanders verzamelen om dat op de agenda van Provinciale Staten te krijgen.
Lange weg te gaan
Voordat er daadwerkelijk een referendum komt hebben de indieners nog wel een lange weg te gaan. Zo lenen niet alle onderwerpen zich voor een volksraadpleging. Als het lukt om de handtekeningen op te halen, zal Provinciale Staten zich daar begin maart over buigen. Pogingen om een referendum te organiseren zijn al vaker stukgelopen op deze eerste horde.
Vervolgens moeten minstens 10.000 kiesgerechtigden verzoeken om referendum. Dáárna moeten 45.000 Noord-Hollandse kiezers dit verzoek ondersteunen met hun handtekening. Als het dan tot een referendum komt, telt de uitslag alleen als de meerderheid bestaat uit minstens 30 procent van de ruim 2 miljoen kiesgerechtigde Noord-Hollanders.
Minimale afstand
Windalarm wil met het referendum afdwingen dat de afstand tot woningen zelfs wordt vergroot tot tien keer de ‘ashoogte’ van de windturbine. In dat geval zijn windturbines in de gemeente Amsterdam uitgesloten, met uitzondering wellicht van de haven en het IJmeer. Maar windmolens in natuur, zoals bij het IJmeer, wil de actiegroep met het referendum ook uit den boze verklaren.
Het kabinet heeft bij zijn aantreden eind vorig jaar ook aangekondigd dat er een minimale afstand komt tussen windturbines en woningen. Welke ‘afstandsnorm’ het kabinet wil instellen, is nog niet bekend.
In de Amsterdamse gemeenteraad drongen verschillende partijen er afgelopen donderdag op aan dat het stadsbestuur zijn plannen om zeventien windmolens te bouwen op een laag pitje zet tot het kabinet met de afstandsnorm is gekomen. Wethouder Marieke van Doorninck (Duurzaamheid) wees dat donderdag van de hand met steun van een meerderheid in de gemeenteraad.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Getest: Dit is de beste wasmachine voor grotere huishoudens
-
PREMIUM95
Gewone fiets bijna twee keer zo gezond als e-bike: zoveel calorieën verbrand je per uur
Drie op de tien Nederlanders rijden inmiddels op een elektrische fiets. Ook relatief jonge fietsers zijn overstag. Is dat nou goed nieuws? Want trappen met ondersteuning is toch lang niet zo gezond als jezelf verplaatsen op een gewone fiets? De Fietsersbond en een bewegingswetenschapper zetten op een rij wat de verschillen zijn. -
Milieuvergunning cacaofabriek Koog aan de Zaan ‘te zwak’ volgens rechtbank: ‘Past in patroon’
De milieuvergunning van de grote cacaofabriek van Olam in Koog aan de Zaan moet worden aangescherpt. De rechtbank in Haarlem heeft bepaald dat de vergunning niet streng genoeg is, omdat de gemeente Zaanstad een te grote uitstoot van ammoniak en andere stoffen heeft toegestaan. Ook de provincie Noord-Holland heeft fouten gemaakt bij de beoordeling van de aanvraag die Olam heeft gedaan voor een natuurvergunning.Koog aan de Zaan -
Nieuws
Evenementenbeleid in Amsterdam gaat op de schop: meer ruimte voor nieuwe festivals en diverser aanbod
Met aanpassingen in het evenementenbeleid wil wethouder Touria Meliani (Cultuur) ervoor zorgen dat nieuwkomers meer kans maken op een plek op de festivalkalender en dat het aanbod beter ‘aansluit bij de behoeften van alle Amsterdammers’. Het nieuwe beleid moet in 2026 van kracht worden. -
Nieuwe knelpunten op stroomnet in drie provincies ontstaan
Op het elektriciteitsnet in Gelderland, Noord-Holland en Zuid-Holland zijn in mei nieuwe knelpunten ontstaan. Dat meldt netbeheerder Liander, die stelt dat daar de maximale capaciteit van het net is bereikt. Dat geldt enkel voor klanten met een aansluiting voor grootverbruik, zoals bedrijven.Amsterdam
-
PREMIUMReconstructie
Stafleu neemt afscheid na een bizarre laatste week: ‘Ik ga verder, maar niet bij Sportclub Feyenoord’
Amsterdam -
-
-
PREMIUMEnergierekening
Harmen: ‘Mijn huis had energielabel C, maar dat was misschien een beetje optimistisch’
Harmen Visser (28) uit Eindhoven heeft twee verschillende energiecontracten omdat dit voor hem voordeliger is. Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. -
Amsterdam wacht niet op nieuwe regels voor bouw windmolens
De gemeente Amsterdam gaat door met de ontwikkeling van zeventien windmolenlocaties en wacht niet tot er een wettelijke norm is voor de minimale afstand tussen turbines en bebouwing. Als die regel er eenmaal is, zal de hoofdstad wel gehoorzamen.