Thuissituatie weegt niet meer mee bij schooladvies achtstegroepers
De thuissituatie van achtstegroepers wordt niet meer meegewogen bij het middelbareschooladvies. Dat hebben Amsterdamse schoolbesturen en de gemeente afgesproken. Dat moet onderadvisering tegengaan.
Bij de totstandkoming van een schooladvies wordt gekeken naar onder andere de toetsresultaten, motivatie, zelfstandigheid, sociale vaardigheden en behoefte aan extra ondersteuning van een leerling. Voorheen werd aan docenten gevraagd ook te kijken naar de thuissituatie; die voorwaarde is nu geschrapt. Gevreesd werd dat het meewegen van de thuissituatie leidt tot onderadvisering van kinderen die het thuis moeilijk hebben. De gemeenteraad nam hierover in juni een motie aan die door Bij1 werd ingediend.
De procedure waarmee Amsterdamse leerlingen aan een middelbare school gekoppeld worden, is de afgelopen maanden door de vereniging van schoolbesturen in het Amsterdamse voortgezet onderwijs (Osvo) onder de loep genomen.
De afgelopen jaren was na de matching steeds veel ophef onder ouders van kinderen die bijvoorbeeld op hun laagste voorkeursschool geplaatst waren. Een handjevol ouders probeerde de afgelopen jaren tevergeefs via de rechter een plek op de favoriete school van hun kind af te dwingen.
Extra plekken
Nu is bekend hoe de matching dit jaar in zijn werk gaat. Het systeem blijft in grote lijnen hetzelfde als voorgaande jaren; wel komt er extra aandacht voor leerlingen die relatief laag op hun voorkeurslijst geplaatst zijn.
Na de eerste matchingsronde kunnen scholen hun capaciteit desgewenst uitbreiden, tot maximaal 4 procent meer brugklasplekken per school. Deze extra plaatsen in de klas gaan in eerste instantie naar leerlingen die na de eerste matchingsronde geen plek hebben gekregen op een van hun voorkeursscholen.
Plekken die daarna nog overblijven worden middels een algoritme verdeeld onder leerlingen die op een school zijn geplaatst die relatief laag op hun voorkeurslijst staat.
Klachtencommissie
Daarnaast komt er een onafhankelijke, centrale commissie waar ouders bezwaar kunnen maken tegen de matchingsprocedure. Voorheen liep dit via de eerste voorkeursschool van het betreffende kind. De Osvo wil de klachten- en bezwaarprocedures zo transparanter laten verlopen.
De wens van ouders en gemeenteraadsleden om kinderen met een dubbeladvies mee te laten loten met hun hoogste advies, wordt voorlopig nog niet ingewilligd. Zo loot een leerling met een vmbo-t/havo-advies nu nog automatisch mee op vmbo-t-niveau. Het lukt de Osvo niet dit voor de huidige lichting achtstegroepers nog aan te passen. De schoolbesturen gaan onderzoeken of dit in de toekomst anders kan.
Zo werkt de matching dit jaar
Alle Amsterdamse achtstegroepers leveren voor 19 maart (voor speciaal onderwijs, het praktijkonderwijs en de kopklas is dit eerder) een lijst met hun voorkeursscholen in: 4 scholen bij een vmbo basis/kader-advies, 6 scholen bij vmbo-t/havo-advies, en 12 scholen bij een havo/vwo- of vwo-advies. Wie zo’n volledige lijst inlevert bij zijn eerste voorkeurschool heeft recht op een plekje op een van de ingevulde scholen, de zogenaamde plaatsingsgarantie. Vervolgens wordt geloot, en worden de leerlingen naar volgorde van lotnummer geplaatst op een school. Is er op de eerste voorkeursschool geen plek, dan wordt gekeken of er plek is op de tweede school, en zo verder. Leerlingen met een laag lotnummer die na deze eerste ronde niet terecht kunnen op een van hun voorkeursscholen omdat die vol zitten, worden in het nieuwe systeem alsnog nageplaatst. Ten slotte wordt gekeken of kinderen die in de staart van hun voorkeurslijst terecht zijn gekomen toch nog hoger geplaatst kunnen worden.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
95 woningen voorlopig onbewoonbaar na brand, veel gezinnen met jonge kinderen getroffen
-
Amsterdamse achtstegroepers krijgen toch geen voorrang bij schoolkeuze
Amsterdamse scholieren krijgen geen voorrang in de matchingsprocedure voor middelbare scholen. Het huidige systeem blijft voorlopig gehandhaafd, meldt de Osvo, de vereniging voor Amsterdamse schoolbesturen. -
PREMIUMInterview1
Carel Willink is al 40 jaar dood, maar niet voor ‘zijn blonde wezen’ Sylvia: ‘Hij is nog steeds bij me’
Zij was 31, hij 75. Een flink leeftijdsverschil, maar volgens Sylvia Willink absoluut niet iets om het ‘steeds weer’ over te hebben. Liefde is tijdloos in haar ogen, zelfs 40 jaar ná de dood van kunstenaar Carel Willink. In Museum Arnhem is zaterdag een fandag, met Sylvia als zijn grootste fan.Amsterdam -
Nieuws
BBB kritisch over Noord-Hollandse plannen voor landelijk gebied
De BoerBurgerBeweging in Noord-Holland is kritisch over de plannen die de provincie heeft voor het landelijk gebied. Veel andere partijen waren positiever bij een eerste bespreking in Provinciale Staten van een concept-startversie van het Provinciaal Programma Landelijk Gebied (PPLG). Daarin wordt onder meer aangestuurd op kringlooplandbouw, natuurverbetering en 1400 hectare nieuw bos. -
PREMIUM
De agent kan nóg net op tijd wegspringen, als V. (50) het gaspedaal flink intrapt: ‘Heel ernstig’
Nog nét op tijd kan een agent wegspringen, als V. (50) plots in Amsterdam het gaspedaal flink intrapt om te ontkomen aan zijn aanhouding. Na volgens justitie twee inbraken in Amersfoort gepleegd te hebben, belandt hij in Amsterdam. Maar: had hij de agent überhaupt gezien? „Hij wist niet eens dat de auto gestolen was.’’Amsterdam
-
PREMIUM
Hoeveel zoet eet jij? Een week geen toegevoegde suiker kan wel 99 suikerklontjes schelen
-
-
-
PREMIUMhuisarts vertelt
Niet zelden ga ik op zoek naar gevonden voorwerpen in de vagina
Een patiënt komt in paniek de spreekkamer van huisarts Rutger Verhoeff binnen. Het condoom is kwijt en zou nog in haar vagina moeten zitten. Hij schrijft erover in de rubriek Huisarts Vertelt. -
PREMIUM14
'Hoewel ik duizend keer mijn excuses heb gemaakt voor mijn slippertje, blijft mijn vrouw boos’
Vreemdgaan gebeurt overal. Maar sommigen komen sneller in de verleiding dan anderen. Als artiest heb je het vaker voor het uitkiezen. Maar ook en vooral juist dan geldt: bezint eer ge begint, zegt Debby Gerritsen deze week tegen Teun.