Tienduizenden mensen bij klimaatmars in Amsterdam
Tienduizenden mensen hebben de regen getrotseerd om in Amsterdam mee te doen aan de landelijke klimaatmars.
Delen per e-mail
De organisatie van de actie schat dat er zo'n 40.000 mensen op de been waren. Vanuit het hele land zijn er demonstranten naar Amsterdam gekomen. Het zorgde voor drukke treinen richting de hoofdstad. Op Amsterdam Centraal liepen de perrons vol.
De demonstranten verzamelden zich rond 13 uur op een regenachtige Dam. Daar werd het zo druk, dat de politie had gevraagd de eigenlijke mars, richting eindpunt Museumplein, eerder te laten beginnen. Dat gebeurde nog voordat het podiumprogramma op de Dam was afgerond.
Dat programma bestond uit optredens van Claudia de Breij en Typhoon en toespraken van klimaatwetenschapper Heleen de Coninck en enkele initiatiefnemers van de scholierenstakingen voor het klimaat.
De Coninck zei dat Nederland snel verandert met of zonder ambitieuze klimaatambities. "Nederland zal nooit meer hetzelfde zijn.'' Volgens haar kunnen we nog wel iets doen, maar dringt de tijd. "We hebben nog keus, we kunnen er nog voor zorgen dat de aarde anderhalve graad opwarmt in plaats van twee.''
En dat maakt al een groot verschil voor de hoeveelheid koraal die dreigt te verdwijnen, wat grote gevolgen heeft voor het leven in de zee, aldus De Coninck. Ook maakt het veel uit voor de hoeveelheid planten en dieren en de onomkeerbaarheid van het smelten van het ijs op de polen. "Onze dijken zijn daar niet op berekend'', waarschuwde ze.
Onder de betogers waren ook veel kinderen. Ze droegen tekstborden als: 'Hoe ziet mijn wereld eruit als ik zo groot ben als jij?' en 'Mag ik ook nog wat?' en 'Red de aarde'.
Onder meer Shell kreeg er van langs van de demonstranten. Afgevaardigden van de SP droegen bordjes met 'Zij verkloten het klimaat, maar wij moeten korter douchen. Shell no!' en een omgevormd Shelllogo met middelvinger.
Volgens de organisatoren (Milieudefensie, de FNV, Oxfam Novib, Greenpeace, DeGoedeZaak en de Woonbond) is de grote opkomst in Amsterdam het bewijs dat mensen geen uitstel dulden van een doortastend klimaatbeleid van het kabinet. Dat moet "stoppen met treuzelen en kiezen voor échte oplossingen", aldus Milieudefensie.
"De grote vervuilers moeten eerlijk betalen. Voor een veilige toekomst voor iedereen."
Rond 14.30 arriveerden de eerste demonstranten op het Museumplein, waar de actie eindigde. Doorweekt keerden ze vanaf daar weer huiswaarts, rond 16.00.
Zo'n vijftig maatschappelijke organisaties en politieke partijen hebben zich bij het protest aangesloten, dat wordt georganiseerd door Milieudefensie, FNV, Oxfam Novib, Greenpeace, DeGoedeZaak en de Woonbond.
Ze willen onder meer een eerlijke verdeling van de 'lasten en lusten', vinden dat de 'grote vervuiler' moet betalen en streven naar een toekomst waarin iedereen duurzaam en warm woont.
Onder de deelnemers zijn onder anderen prinses Irene, veel politici en BN'ers zoals Bert Visscher en Georgina Verbaan. Voorafgaand gaven onder anderen de scriba en de bisschop van Haarlem-Amsterdam hun zegen aan de mars.
Lees ook: De Klimaatmars was vrolijk tegen beter weten in
De Klimaatmars is hieronder live te volgen:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Pandemie raakt starters hard: ‘Aan begin van lockdown had ik niet eens een bureau thuis’
Als starter sta je normaal al voor uitdagingen genoeg, maar zeker als je tijdens een pandemie voor het eerst aan de bak moet zien te komen. VCP Young Professionals, de jongerenorganisatie van vakbond VCP, vroeg onlangs aandacht voor deze groep werkenden, die tussen wal en schip dreigt te vallen. Drie starters op de arbeidsmarkt vertellen over hun ervaringen van het afgelopen jaar. ,,Uiteindelijk bracht ik zestien uur per dag in dezelfde ruimte door.’’ -
eigen tuin eerst
‘Waarom staan de stadsparken niet vol met fruitbomen?’
Weg met die truttige sierboompjes in het stadsgroen. Plant appels, peren, druiven en kwetsen, adviseert tuingoeroe Romke van de Kaa. -
28-jarige verdachte opgepakt voor mishandeling en diefstal op station Zuid
De politie heeft een 28-jarige man aangehouden die op maandag 22 februari een 34-jarige man zou hebben mishandeld op het perron van station Zuid. Het slachtoffer liep daarbij letsel op aan zijn gezicht. -
PREMIUMPomppionier
Tango lanceert tankstation van de toekomst: duurzame brandstof en laadpalen
Ruim twee decennia na de introductie van Nederlands eerste onbemande pomp komt pionier Tango nu met het tankstation van de toekomst, waarin duurzame brandstoffen en elektrisch rijden een prominente rol spelen. -
Pathé Tuschinski uitgeroepen tot mooiste bioscoop ter wereld
Het gezaghebbende Britse magazine Time Out heeft Pathé Tuschinski uitgeroepen tot mooiste bioscoop ter wereld. Het blad heeft de lijst, samengesteld door redacteuren en kunstkenners, gepubliceerd in de editie die deze week verschijnt.
-
Nieuws
Saied H. niet langer verdachte inzake grote wapenvondst Hoofddorp
Justitie staakt de strafzaak tegen Saied H. (37). Hij wordt niet langer in verband gebracht met een grote partij (zware) wapens die in maart 2019 werd aangetroffen in een garagebox in Hoofddorp. De zaak tegen zijn medeverdachten loopt door. -
Steunpakket voor dierentuinen: ook Artis doet aanvraag
Het kabinet komt met steunpakket voor dierentuinen, om dierenwelzijn en de maatschappelijke waarde van dierentuinen veilig te stellen. Ook het noodlijdende Artis maakt aanspraak op de subsidieregeling. -
Ajax mist Tagliafico en Mazraoui tegen Lille
Ajax mist donderdagavond tegen Lille beide backs. De ploeg verdedigt een 2-1 voorsprong op weg naar de achtste finales van de Europa League.
In samenwerking met indebuurt Amsterdam