Toekomst Waterland: fusie lijkt onvermijdelijk
De kleine Waterlandse gemeenten wilden lang niets weten van een fusie. Onder druk van financiële krapte groeit het besef dat een samengaan misschien toch moet worden overwogen.
“We gaan het niet redden.” Het was een noodsignaal dat vorige week door de PvdA in Landsmeer werd afgegeven. Met veel kunst en vliegwerk was de begroting voor volgend jaar op orde gekregen, met forse bezuinigingen en een flinke verhoging van de gemeentelijke belastingen als resultaat. “De Landsmeerders gaan meer betalen voor minder dienstverlening,” was de sombere diagnose van fractievoorzitter Mark Jan Prins, die als medicijn een snelle fusie met Amsterdam voorstelde.
Prins is de leider van een eenmansfractie in de oppositie, maar ook weer geen roepende in de woestijn. De raad van het kleine Landsmeer onderkent dat zelfstandigheid op termijn geen realistische optie is, en sprak zich in 2019 uit voor een fusie met de groene buurgemeenten Waterland, Oostzaan en Wormerland. Een nieuwe Waterlandse gemeente, eventueel nog uit te breiden met Edam-Volendam, is groot en sterk genoeg om alle taken uit te voeren en ook nog enig tegenwicht te bieden tegen de steden Amsterdam en Zaanstad.
Nog tien jaar zelfstandig
Het probleem is dat het bestuurlijke visioen van Landsmeer door geen van de potentiële fusiepartners wordt gedeeld. De gemeenteraad van Waterland maakte eerder dit jaar duidelijk nog zeker tien jaar zelfstandig te willen blijven. “We hebben in de begroting middelen kunnen vrijmaken voor versterking van de organisatie,” vertelt Simon Verbeek namens het CDA. “We staan er goed voor, mede dankzij de komst van een nieuwe woonwijk in Monnickendam. Dat levert de gemeente in de komende jaren miljoenen op.”
Ook Oostzaan hecht aan zelfstandigheid, maar volgens wethouder Niels Bonenkamp groeit het besef dat een fusie op termijn misschien onvermijdelijk is. “Er wordt verschillend over gedacht, maar ik merk dat er meer beweging is dan pakweg een jaar geleden.”
Bonenkamp is voorstander van fusie met de groene buurgemeenten. “We zijn kleiner dan Landsmeer en hebben gewoon de middelen en de capaciteit niet meer om onze taken goed te kunnen blijven uitvoeren. Als ik naar mijn eigen portefeuille kijk, het sociaal domein, is het helemaal duidelijk: ik doe eigenlijk niks meer in mijn eentje.”
In Wormerland wordt ook nagedacht over de bestuurlijke toekomst. Dat is nieuw, vertelt Remco Doorn van GroenLinks. “Twee jaar geleden was zelfstandigheid nog een hard punt in ons verkiezingsprogramma. Nu zijn we met een groot deel van de raad voorstander van een verkenning van de mogelijkheden. Dat gaat in de komende maanden gebeuren. Alle opties om de bestuurskracht te versterken liggen op tafel, van ambtelijke samenwerking tot bestuurlijke fusie. Maar er móet iets gebeuren.”
Politieke zelfmoord
Dat vindt ook het provinciebestuur van Noord-Holland, dat al jaren bij de gemeenten in Zaanstreek-Waterland aandringt op een samengaan. Eerder deze maand gooide commissaris van de koning Arthur van Dijk de knuppel nog maar eens in het hoenderhok door te pleiten voor een fusie van Oostzaan en Wormerland met Zaanstad. Daar keken alle drie de partners van op. In Wormerland bestaat van oudsher weinig warmte voor de grote buurgemeente. “De eerste partij die een fusie met Zaanstad voorstelt, pleegt politieke zelfmoord,” vat Doorn het sentiment samen.
Mogelijk heeft het provinciebestuur het schrikbeeld van stal gehaald om de Waterlandse gemeenten tot enige haast te manen. Het nabijgelegen Beemster bijvoorbeeld heeft inmiddels gekozen voor een samengaan met Purmerend.
In het voorjaar wil de provincie nog eens met de besturen praten over een toekomstvisie voor het gebied. “De provincie kan van alles willen,” stelt CDA’er Verbeek in Waterland. “Maar het zijn toch echt de gemeenten die over hun eigen toekomst beslissen.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM5
Hoe ontstaat MS? ‘Meeste mensen krijgen eerste verschijnselen rond hun 30ste’
-
PREMIUMMet video1
Klushuis werd gemiddeld 111.000 euro meer waard, maar is het nu nog de moeite?
Een oud huis kopen, opknappen en vervolgens met veel winst weer doorverkopen. Dat doen onervaren klussers in het nieuwe televisieprogramma De moeite waard?!. Maar is het ‘flippen’ van een huis in deze tijd, met dalende huizenprijzen en hoge rentes, nog wel rendabel? -
PREMIUM
Ajax verkeert niet alleen in crisis, maar ook in een impasse: haast niemand is zijn eigen positie zeker
Op de Buitengewone Vergadering van Aandeelhouders (BAVA) wordt Jan van Halst morgen (vrijdag) formeel benoemd als technisch commissaris van Ajax. De realiteit is echter dat bijna niemand bij de Amsterdamse club nog stevig op zijn stoel zit. Ook directeur Edwin van der Sar niet.Amsterdam -
Nederland loopt mogelijk vast door tekort aan vakmensen: ‘Als je slim bent, werk je met je handen’
Nederland dreigt vast te lopen door het stijgende tekort aan vakmensen in praktische beroepen, waaronder in de bouw, zorg, techniek en de energietransitie. Volgens onderzoek van uitzender Randstad neemt in vrijwel alle regio’s van Nederland dat tekort toe. Randstad stelt dat praktische beroepen ook moeilijk zijn te vervangen door automatisering via bijvoorbeeld kunstmatige intelligentie (AI) of robots.Diemen -
Nieuws
Opnieuw nakijkstaking van UvA-docenten: ontevreden over nieuw docentenbeleid
Een groep juniordocenten aan de UvA zal in de komende lesperiode, net als vorig jaar, het nakijken van tentamens staken. Op die manier protesteren de docenten tegen het volgens hen nog altijd tekortschietende docentenbeleid. Ze eisen onder meer permanente contracten.
-
PREMIUM
Hij hangt er weer: Keith Harings ‘vintage’ werk van 38 meter lang is voor even te zien, op 5 meter hoogte
Amsterdam -
-
-
Update
Hof legt 11,5 jaar cel en tbs op voor doodschieten Bas van Wijk
De 23-jarige Samir el Y. is vrijdag in hoger beroep veroordeeld tot 11,5 jaar cel en tbs met dwangverpleging voor het doodschieten van de 24-jarige Bas van Wijk. Met het arrest is een vormfout die het Openbaar Ministerie in de zaak maakte, rechtgezet.Amsterdam -
PREMIUM8
Allerlaatste dag voor de acceptgiro. Maar je hoeft niet, zoals velen denken, per se online te bankieren
Vandaag is de laatste dag dat banken nog acceptgiro’s verwerken. Vanaf morgen is de betaalmethode definitief verleden tijd. Waarom verdwijnt de acceptgiro en wat zijn andere opties? Dat vragen we aan Berend Jan Beugel van de Betaalvereniging en Jurriën Beerda van ouderenorganisatie ANBO. ,,Veel consumenten realiseren zich niet dat er ook een alternatief is.”