Volledig scherm
© ANP

Toestand rond Anne Frankboom breeduit op tv

Een documentaire van tv-maker Michiel Brongers reconstrueert aanstaande zondag 15 mei het leven en sneven van de veelbesproken kastanjeboom van Anne Frank in Amsterdam op NPO2. De boom stond op een binnentuin van het Achterhuis waar de familie Frank was ondergedoken tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Volledig scherm
© ANP

De roemruchte boom woei in 2010 om tijdens een storm na drie jaar discussie over wel of niet kappen van de door schimmel aangetaste stam. Velen wilden de boom tegen alle kosten in leven houden omdat Anne Frank tijdens haar onderduikperiode in haar dagboek schreef over de boom. Ze kon hem zien vanuit haar raam in het Acherhuis.

,,De kastanjeboom staat van onder tot boven in volle bloei, hij is vol met bladeren en veel mooier dan verleden jaar", schreef Anne in mei 1944. De boom was in 2010 naar schatting 150 tot 170 jaar oud.

Kappen

In 2007 besloot gemeentestadsdeel Centrum de boom te kappen omdat die door schimmel niet veilig meer was. Dat leverde een hoop protest op, dat eindigde bij de rechter. De uitspraak was in het voordeel van de boom: hij mocht blijven staan maar alleen gestut met een ijzeren constructie.

Nadat de woudreus geveld was door moeder natuur verdienden omwonenden veel geld aan het verkopen van stekjes en kastanjes van 'Anne's boom' via Marktplaats.nl en aan toeristen.

Op 15 mei kan iedereen het verhaal zien om 21 uur op NPO2. De uitzending van Requim voor een boom duurt 50 minuten.

Volledig scherm
Volledig scherm
© ANP