Volledig scherm
Het tomatenfestival in Buñol trekt elk jaar tienduizenden deelnemers die elkaar bekogelen. © afp

'Tomatina' op Dam uit protest tegen boycot Russen

Het wereldberoemde tomatengevecht La Tomatina bij het Spaanse Valencia krijgt volgend weekend een Nederlandse versie op de Dam in Amsterdam. Tweeduizend deelnemers mogen zich een uur lang uitleven met de rode vrucht. 'La Tomatina holandesa' is gericht tegen de Russische boycot van groente en fruit uit Europa en ondersteunt de Nederlandse telers.

Geïntereseerden kunnen zich op Facebook voor 15 euro inschrijven voor het gevecht. Het geld wordt gebruikt voor de inkoop van de tomaten en moet ook de kosten van de manifestatie dekken. De organisatie, vier jonge hoofdstedelijke ondernemers, verwacht 10.000 kilo of 120.000 stuks tomaten te kunnen inkopen bij Nederlandse tomatentelers.

Afgekeurde tomaten
Voor het gevecht worden uitsluitend tomaten gebruikt die zijn afgekeurd voor consumptie, zegt mede-organisator Joep Verbunt. 'Wij willen de tomaten inkopen tegen de marktconforme prijs van vóór de Russische boycot.' 

Om verspilling te voorkomen, gaat de pulp na afloop van het tomatengevecht naar een biogasinstallatie waar het met mest wordt omgezet in groene energie. Het overblijfsel dient als organische mest.

La Tomatina
Het idee voor het tomatengevecht op de Dam komt van het échte tomatenfestival in Buñol, een dorp in de buurt van Valencia. Het jaarlijks terugkerend spektakel is een uitvloeisel van een kwajongensstreek in 1945. Een groep jongeren plunderde tijdens de optocht van 'Los Gigantes y Cabezudos' (Reuzen en Groothoofden) een groetenstal en begon te gooien met tomaten.

Daarmee was een traditie geboren. Toch werd het tomatengevecht, telkens op de laatste woensdag van augustus, pas in 1959 officieel toegestaan. Sinds 1980 stelt de gemeente de tomaten beschikbaar.

140.000 kilo
De jongste editie kende 22.000 deelnemers die zich uitleefden met 140.000 kilo tomaten.