Volledig scherm
© ANP

Trimbos waarschuwt voor levensgevaarlijke xtc-pil

Het Trimbos-instituut waarschuwt vrijdag voor levensgevaarlijke xtc-pillen die sinds enkele weken in omloop zijn. De tabletten kunnen extreem hoge doses MDMA bevatten. Omdat de pillen in het hele land gesignaleerd zijn is besloten tot een landelijke waarschuwingsactie.

De lichtgele, vierkante pillen zijn in het hele land opgedoken. Ze zijn te herkennen aan een ADE-logo, dat refereert aan het Amsterdam Dance Event van 14 tot en met 18 oktober. Maar volgens Trimbos zijn verschillende varianten van de pil in omloop.

,,Gebruik van hoog gedoseerde ecstasy is extra riskant en verhoogt de kans op overdosering, waardoor oververhitting, acute psychotische verschijnselen, hartritmestoornissen en leverfalen kunnen optreden. Gebruik kan fatale gevolgen hebben'', aldus het instituut.

Posters 
Het instituut raadt mensen aan de pil niet te gebruiken en deze weg te gooien. Omdat de tabletten in het hele land zijn opgedoken, hecht het instituut er veel belang aan dat de pil zo snel mogelijk van de markt verdwijnt.

Inmiddels zijn er waarschuwingsposters gemaakt die landelijk verspreid zijn. Ook zijn gebruikers gericht gewaarschuwd via fora voor drugsgebruikers. De laatste jaren duiken er steeds hoger gedoseerde xtc-tabletten op. MDMA, een ingrediënt van xtc, is een van de meest gebruikte synthetische drugs in het dancecircuit.

Amsterdam Dance Event
Een woordvoerder van het Trimbus-instituut zegt niet te weten waarom het logo op de xtc-tabletten verwijst naar het Amsterdam Dance Event. Vorig jaar overleden tijdens het evenement twee mannen en een vrouw, nadat ze drugs hadden gebruikt.

Burgemeester Eberhard van der Laan zei na het evenement 'groot vertrouwen' te houden in de organisatie. ,,Ze hebben hun verantwoordelijkheid volgens mij gewoon goed genomen. Behalve voor de nabestaanden is het ook voor de organisatie heel verdrietig.''