Uitbraak iepziekte: Vliegenbos zwaar getroffen
Het Vliegenbos is zwaar getroffen door een uitbraak van de iepziekte. Vanwege deze besmettelijke boomziekte moeten zo’n zestig bomen worden gekapt.
Verspreid over het bos in Noord zijn zes besmettingshaarden gevonden. De bomen, waaronder ook heel prominente iepen van ruim honderd jaar oud, worden binnen tien dagen gekapt om verdere besmettingen te voorkomen. Onzeker is of alle besmettingshaarden zijn gevonden. In een brief aan omwonenden roept de gemeente op mee te zoeken om te voorkomen dat kaalslag ontstaat in het bos.
Boomdeskundige Hans Kaljee van de gemeente noemt het ‘heel pijnlijk’. De kap zal zeker gaten slaan in het vanaf 1912 aangelegde bos. “Op sommige plekken is het echt een drama. Er zijn bomen bij die honderd jaar oud waren en kerngezond en in tien dagen hartstikke dood zijn.”
De iep is een symbool voor het groen in de stad. “Het is dé typische boom van Amsterdam.” Binnen het Vliegenbos komt de klap nog eens extra hard aan. “Het Vliegenbos is een heel bijzonder bos, het enige in West-Europa met zoveel iepen.”
Iepenspintkevers
Deze ziekte heeft de afgelopen eeuw al 80 tot 90 procent van de iepen het leven gekost, legt Kaljee uit. Elk jaar krijgen in Amsterdam 200 tot 300 iepen de iepziekte en gelukkig kunnen ze tegenwoordig worden vervangen door resistente iepensoorten. Dat het Vliegenbos al die tijd in stand is gebleven, maakt het des te bijzonderder. “Het is een uniek bos.”
De gemeente heeft een zoektocht ingesteld naar de oorsprong van de besmettingen. Dood hout in het bos of daaromheen kan de bron zijn van alle ellende. Iepziekte wordt veroorzaakt door een schimmel die wordt overgebracht door de iepenspintkever. Na besmetting sterft de iep al na 2 of 3 dagen. Via de wortels kan de schimmel zich razendsnel verspreiden waardoor andere bomen ook besmet raken.
Dode of afstervende bomen zijn dan weer heel aanlokkelijk voor de iepenspintkever. Als die zich hierin nestelen, vliegen binnen de kortste keren weer duizenden kevers uit die de ziekte vervolgens honderden meters verderop weer kunnen overbrengen. Vandaar de noodzaak om de bomen snel te kappen.
Maar de iepenspintkevers kunnen zich ook nestelen in ander dood hout, zoals afgevallen takken of openhaardhout dat meegenomen is uit het bos. Daarom heeft de gemeente een brief verspreid onder de omwonenden van het bos, zodat die kunnen meezoeken. “We kunnen niet achter elke schuur kijken.”
Drie kilometer actieradius
Omdat de ziekte op zes plekken tegelijk is opgedoken binnen het bos wordt vermoed dat de bron van de besmettingen op korte afstand gezocht moet worden. Kaljee houdt het ook nog voor mogelijk dat een bij de stormen van vorig jaar omgevallen boom de bron kan zijn, of afgewaaide takken.
Bij de fietsflat voor het Centraal Station zijn ook vier iepen besmet door de iepziekte. Ook die monumentale bomen worden gekapt. Theoretisch is het mogelijk dat beide besmettingen met elkaar te hebben - de kevers hebben een actieradius van zo’n drie kilometer, maar waarschijnlijk is dat niet.
Ook de Stichting Vliegenbos is in mineur. “Dit is een van de natuurmonumenten van Amsterdam, een uniek bos. Daar moeten we heel voorzichtig mee zijn,” zegt voorzitter Joost Janmaat. “Het gaat om grootschalige kap. Dat gaat echt dramatisch worden.”
Hij dringt er op aan dat omwonenden meezoeken naar de bron van de besmettingen. “Het is heel belangrijk dat we de infectiehaard vinden. Net als bij het coronavirus eigenlijk.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Nieuws
Nederland wil groot investeringsfonds van de Navo naar Amsterdam halen
Nederland probeert het Nato Innovation Fund, een groot investeringsfonds van de Navo, naar Nederland te halen. Als dit fonds zich in Nederland vestigt, zou dat goed kunnen zijn voor start-ups. Die zouden dan mogelijk makkelijker nieuwe financiering kunnen vinden voor technologische innovatie. -
Nieuws
Fietser zwaargewond na aanrijding met vrachtwagen in Amsterdam-Zuid
Een fietser is vrijdagochtend zwaargewond geraakt bij een aanrijding met een vrachtwagen op de kruising van de Churchilllaan en de Scheldestraat in Amsterdam-Zuid. -
Nieuws
Treinreizigers stappen over zwaargewonde man op station Zaandam
Verbijstering bij politieteam Zaanstreek, nadat zij dinsdagmiddag een 61-jarige man hielpen die zwaargewond was geraakt op station Zaandam. In plaats van ruimte te maken voor hulpverleners, stapten reizigers in hun haast om de trein te halen over de man heen. -
Deze informatie kun je allemaal halen uit een kenteken
Een nummerbord is als een ijsberg: er is weinig te zien aan het oppervlak, maar wanneer je een duik neemt in de materie, kun je er veel informatie uit halen. Welke soorten nummerborden zijn er en hoe gebruik je de kentekencheck? -
PREMIUMEnergierekening
Rian betaalt 25 euro per maand: ‘Stekker van cv-ketel doe ik er alleen in als ik warm wil douchen’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Rian den Haan (62) uit Spijkenisse.
-
Update
Resten van explosief aangetroffen bij woningbrand in Holendrecht, huizen tijdelijk ontruimd
In een portiekwoning aan het Maarsenhof in Holendrecht is maandagochtend een brand uitgebroken. Tijdens het onderzoek zijn resten van een explosief aangetroffen. Er zijn geen gewonden gevallen. -
-
-
PREMIUM
Wil je in de zomer een perfecte grasmat? Dan is het nu tijd om daar mee aan de slag te gaan
Een gazon in topconditie lijdt veel minder onder hitte dan een gazon dat geplaagd wordt door mos of afgestorven gazonmaaisel. Ook te weinig kalk of voedingsstoffen hebben invloed. Wil je een grasmat die de droogte kan trotseren? Begin dan nu met verticuteren en behandel je gazon met de volgende stappen. -
Nieuws
Vogelgriep in gruttoparadijs net buiten Amsterdam: ‘We moesten kiezen tussen twee kwaden’
Op een beschermd landje even buiten Amsterdam-Zuidoost waar elk voorjaar veel grutto’s arriveren na overwintering is vogelgriep uitgebroken. Het is niet duidelijk of het virus overdraagbaar is op de vogel, maar natuurbeheerder Landschap Noord-Holland maakt zich zorgen.
In samenwerking met indebuurt Amsterdam