Volledig scherm
© Ade Johnson / ANP

Uitgaan Reguliersdwarsstraat niet meer alleen voor homo's

Ondernemers in de Reguliersdwarsstraat trekken zich terug uit verschillende georganiseerde homofeesten en festivals. De straat wil niet meer bekend staan als homostraat. Prominente homo-organisaties juichen dat juist toe: de emancipatie is voltooid, zeggen ze.

Geschiedenis

De Reguliersdwarsstraat is al sinds het midden van de negentiende eeuw een ontmoetingsplaats voor homo's. Vanaf de jaren zeventig van de vorige eeuw werd de straat hoe langer hoe meer een op vooral homomannen georiënteerde straat. Met name sinds de dood van horecatycoon Sjoerd Kooistra en de teloorgang van Amsterdam als 'Gay Capital' van de wereld raakte de straat in het slop: er werd veel onderling ruzie gemaakt en de ene zaak na de andere ging over de kop.

Quote

We zullen altijd een uitbundig uitgaansle­ven houden, maar niet meer voor de hossende meutes zoals we die van vroeger kennen.

Edward koning, voorzitter ondernemers Reguliersdwarsstraat

De eens beruchte uitgaansstraat voor homo's telt vandaag de dag nog maar twee homokroegen. Volgens Het Parool is de afname een gevolg van een 'nieuwe beweging'. Met name jonge homoseksuelen laten zich niet meer zo gemakkelijk in een hokje stoppen, zegt Ineke Hemelaar, directeur LHBTI-emancipatie bij Amsterdam Gay Pride. ,,De tijden veranderen. Het is ook een teken dat het goed gaat met de emancipatie van homoseksuelen."

Volgens Eward Koning, voorzitter van de BIZ Reguliersdwarsstraat, moet de nieuwe Reguliersdwarsstraat een 'leuke mix' worden van mensen die een fijne avond willen hebben. ,,Tegelijk willen we niet meer alleen maar een avondstraat zijn. Overdag is het hier uitgestorven, we willen ons ook richten op mensen die overdag bijvoorbeeld willen lunchen. Daarom zetten we onszelf opnieuw op de kaart."

Volgens voorzitter Koning, zelf kapper, is het zeker niet de bedoeling dat de straat nu 'tuttig' wordt. ,,We zullen altijd een uitbundig uitgaansleven houden, maar niet meer voor de hossende meutes zoals we die van vroeger kennen. We willen overdag ook iets te bieden hebben."

Zakelijke redenen

Dat de straat niet meedoet aan Euro Gay, de Europese versie van de Gay Pride, heeft ook praktische en zakelijke redenen, zegt Koning. ,,Als je feesten organiseert, moet je een vergunning aanvragen. Behalve dat dat veel geld kost, betekende het de afgelopen jaren ook dat de straat werd afgesloten met hekken. Veel van de restaurants hier kregen daardoor nauwelijks meer klanten binnen. Bovendien werd de sfeer daardoor nogal opgefokt. Daarom hebben we als ondernemers besloten het over een andere boeg te gooien."

Volgens Siep de Haan, betrokken bij de oprichting van Gay Pride, is de koerswijziging van de Reguliersdwarsstraat en het niet meedoen aan het evenement een positief signaal. ,,Dit is misschien wel de opperste vorm van emancipatie. Wij hebben altijd gezegd dat het geen incrowdfeestje moest zijn, maar een gelegenheid waarop hetero's kunnen zien hoe homo's een feestje vieren. Daar is de Gay Pride kennelijk in geslaagd."

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement