UMC ontwikkelt preciezere methode vaststellen tijdstip overlijden
Onderzoekers van het Amsterdam UMC hebben een nieuwe methode ontwikkeld om het tijdstip van overlijden op een plaats delict nauwkeuriger vast te stellen. In plaats van enkele uren is de onzekerheid met de nieuwe methode teruggebracht tot minder dan een uur.
“Ik verwacht dat dit in de hele wereld gebruikt gaat worden of kan gaan worden,” zegt Maurice Aalders, hoogleraar Forensische Biofysica. “Het bepalen van het tijdstip van overlijden is in forensisch onderzoek toch wel de heilige graal.” De politie wil zo precies mogelijk weten wanneer het slachtoffer om het leven is gekomen. Daarbij geldt: ieder uur telt.
Het onderzoek van het UMC, uitgevoerd in samenwerking met het Nederlands Forensisch Instituut en het Co van Ledden Hulsebosch Centrum van de Universiteit van Amsterdam, boekt juist op dat terrein de nodige winst. “We halen in ons onderzoek een nauwkeurigheid van gemiddeld 45 minuten bij mensen die vijf tot vijftig uur dood zijn.”
Hoe werkt het? Eerst de ‘oude’ methode: momenteel gebruikt de recherche een werkwijze waarbij de temperatuur van een lichaam rectaal wordt vastgesteld. Op basis van de lichaamstemperatuur in combinatie met het lichaamsgewicht kan uit een uitgebreide tabel - een nomogram, in jargon - worden afgelezen wanneer de persoon ongeveer is overleden.
Rectale meting
Die methode kent twee grote nadelen. Ten eerste kunnen bij een rectale meting, een ‘invasieve methode’, belangrijk sporen verloren gaan. Daarnaast is de gebruikte tabel allesbehalve perfect. De tabel gaat uit van afkoeling van het lichaam onder standaardcondities, terwijl die nogal eens kunnen afwijken.
“Bij de oude methode ging het om een typisch lichaam, in een typische houding, onder typische omstandigheden,” vat Aalders samen. “Bij personen van gelijk gewicht, maar met een verschillende lichaamsgebouw, gaf het model dezelfde uitkomst.”
De nieuwe methode is op die twee punten - de meetwijze en de nomogram - verbeterd. De meting gaat niet via een ‘invasieve methode’, maar met plakkertjes op de huid of met een thermische camera. Bij de nomogram zijn verschillende subjectieve factoren vervangen voor een model op basis van natuurkundige wetten.
Juist bij het UMC
Dat de nieuwe werkwijze juist bij het Amsterdam UMC is ontwikkeld, is volgens Aalders geen toeval. Het UMC heeft namelijk de mogelijkheid om onderzoek te doen op lichamen die beschikbaar zijn gesteld voor de wetenschap, en speciaal voor forensisch onderzoek. Forensisch instituten, zoals het NFI, hebben die optie vaak niet. Hier worden lichamen vaak onderzocht voor misdrijfzaken en zijn niet bedoeld voor dit type onderzoek.
Aalders en zijn collega’s hopen hun methode nog verder te verfijnen, maar vonden de verbetering nu al bruikbaar voor de politie. De hoogleraar vermoedt dat de werkwijze wereldwijd kan worden ingezet, al houdt hij een slag om de arm. “Wij hebben de validatie gedaan in een mortuarium. Nu moet er worden getest in de meest ongecontroleerde omstandigheden die er zijn, het plaats delict.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
indebuurt.nl
Dikke ogen, niesbuien: zo erg zijn hooikoortsklachten nu in Amsterdam en hier check je dat
-
indebuurt.nl
Doen in Amsterdam dit weekend: wijnfestival, dansen op Amsterdam Open Air, zondagmarkt en meer
Dit weekend gaat fijn worden. Dat voel je aan alles. De weersvoorspellingen zien er waanzinnig goed uit en ook de agenda zit boordevol leuke dingen om te doen. Wat dacht je van het jaarlijkse wijnfestival in het Amsterdamse Bos? Of dansen tijdens Amsterdam Open Air? Ook voor de kinderen is er genoeg te doen. Lees snel verder. -
Nuietsdoenaanjepensioen.nl
3 x waarom je nu al je pensioen moet checken
-
PREMIUM14
'Hoewel ik duizend keer mijn excuses heb gemaakt voor mijn slippertje, blijft mijn vrouw boos’
Vreemdgaan gebeurt overal. Maar sommigen komen sneller in de verleiding dan anderen. Als artiest heb je het vaker voor het uitkiezen. Maar ook en vooral juist dan geldt: bezint eer ge begint, zegt Debby Gerritsen deze week tegen Teun. -
95 woningen voorlopig onbewoonbaar na brand, veel gezinnen met jonge kinderen getroffen
De bewoners van het appartementencomplex in Amsterdam waar dit weekend een brand woedde, kunnen voorlopig niet terug naar huis. Alle 95 woningen zijn voorlopig onbewoonbaar, meldt de brandweer.
-
Met video
ProRail komt met noodoplossing: bijna alle treinen rond Amsterdam rijden weer
Amsterdam -
-
-
Dit betaal je aan tol voor een autovakantie naar Kroatië
Als je op vakantie gaat naar het zuiden, moet je rekening houden met tolwegen en -tunnels. De prijzen zijn de laatste jaren gestegen, maar hoe duur is het eigenlijk om bijvoorbeeld naar Kroatië te rijden? -
PREMIUM
Hoeveel zoet eet jij? Een week geen toegevoegde suiker kan wel 99 suikerklontjes schelen
In koekjes, chocolade en frisdrank, maar ook in pastasaus: toegevoegde suiker zit in meer producten dan je zou verwachten. Zo eten we onbewust (veel) meer suiker dan we zelf inschatten. Met de Nationale Suiker Challenge (5 t/m 11 juni) daagt het Diabetes Fonds alle Nederlanders uit om een week lang geen toegevoegde suikers te eten. Hoe pak je dat aan, en hoe houd je dat als echte zoetekauw vol?