UvA stopt met jaarcontract voor juniordocenten: ‘We doen het als werkgever niet goed’
NieuwsDe Universiteit van Amsterdam wil stoppen met jaarcontracten voor juniordocenten en één werkgeversbeleid hanteren voor alle faculteiten.
Als het aan bestuursvoorzitter van de UvA Geert ten Dam ligt, komt er nog voor de zomer een nieuw docentenbeleid. Het huidige docentenbeleid geldt als ‘ouderwets’. De gesprekken met de vakbonden lijken tot een akkoord te leiden, aldus Ten Dam.
Nakijkstaking
Als alles rond is, zijn er vanaf komend collegejaar geen jaarcontracten meer voor juniordocenten, maar een aanstelling van 0,8 of 1 fte en een arbeidsovereenkomst voor minimaal vier jaar met tijd voor voorbereiding en professionalisering. Daarmee komt de universiteit tegemoet aan de wensen van 130 juniordocenten die in april stopten met nakijken uit frustratie om de tijdelijke contracten. De staking duurt nog tot zeker 31 mei, als het voorstel zwart-op-wit staat, zegt een van de deelnemende docenten, Joppe Gelderloos. Studenten mogen daarvan niet de dupe worden, dus nemen in de tussentijd andere UvA-docenten het nakijken over, zegt Ten Dam.
“Onderwijs geven aan studenten is structureel werk. Het tijdelijk inzetten van leerkrachten is niet logisch. Dat heeft dan ook effect op de kwaliteit van het onderwijs, want de vervanger is opnieuw iemand die net start en dus minder ervaren is,” zei docent politicologie Geert Luteijn vorige maand.
Advertentie teruggetrokken
Ten Dam is het daarmee eens. “Het is niet goed voor de kwaliteit van het onderwijs dat er zoveel flexibiliteit in zit,” zegt de bestuursvoorzitter. Ten Dam weet dat de UvA het relatief niet slecht doet. “Maar we doen het als werkgever nu niet goed. Dat gaan we veranderen.”
De twee advertenties die de afdeling mediastudies eerder deze week plaatste om tien à vijftien tijdelijke docenten te werven, trekt de bestuursvoorzitter dan ook in. “De UvA is één werkgever,” zegt Ten Dam die vastbesloten is om het tij voor de gehele universiteit te keren.
Onacceptabel hoge werkdruk
Behalve de duur van contracten wil de universiteit strakker toezien op de taken die docenten uitvoeren. Van alle docenten moet duidelijk worden hoe hun takenpakket er uitziet en hoe dat in de praktijk tot uiting komt. “Docenten die meer doen volgens hun functieomschrijving, moeten anders worden ingeschaald.”
Ten Dam erkent dat de UvA in de afgelopen jaren heeft verzaakt. “De universiteit is in de afgelopen jaren enorm gegroeid zonder dat de financiering is meegegroeid. Vooral voor docenten zijn de werkdruk en de onzekerheid onacceptabel hoog geworden. Dat moest veranderen.”
Niet afwachten
De koepelorganisatie Universiteiten van Nederland en de werknemersorganisaties hebben op 12 mei een onderhandelaarsakkoord gesloten over de cao Nederlandse Universiteiten 2022. Als onderdeel hiervan wordt een gezamenlijke studie gestart om vast te stellen hoe de positie van docenten in de volgende cao-periode verbeterd kan worden.
De UvA wacht deze studie niet af en gaat het komende collegejaar al werken met de nieuwe arbeidsvoorwaarden. “We zijn nog in gesprek met de UvA-vertegenwoordigers van de vakbonden, maar we verwachten dat er overeenstemming wordt bereikt.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Nieuws
Willem Holleeder in snoeihard arrest weer veroordeeld tot levenslang voor álle moorden
In een snoeihard arrest veroordeelt ook het Amsterdamse gerechtshof Willem Holleeder (64) tot levenslang. Hij krijgt die ultieme straf voor het uitlokken van álle liquidaties waarvoor hij was aangeklaagd. Holleeder gaat in cassatie. -
Verrassend: deze dure SUV was vorig jaar de bestverkochte auto ter wereld
De Toyota RAV4 was vorig jaar de bestverkochte auto ter wereld. De SUV verwees een andere Toyota naar de tweede plaats. Het Japanse merk staat met maar liefst vier modellen in de top 10. -
Nieuws
Decaan UvA: ‘Nadenken op een eigen werkkamer is verleden tijd’
Agneta Fischer, decaan aan de Universiteit van Amsterdam, heeft de wenkbrauwen van wetenschappers doen fronsen door in een column te stellen dat het idee van diep nadenken op een eigen werkkamer voorbij is. -
Nieuws
Safety first? Schuilkelder in West te koop voor 1,1 miljoen euro
Op de Postjeskade in De Baarsjes staat een voormalige schuilkelder te koop. 1,1 miljoen euro voor een ‘bunker’ van 40 vierkante meter lijkt misschien wat veel, maar volgens makelaar IJisberg Real Estate kun je er een huis bovenop bouwen. -
Honkballer Charles Urbanus krijgt Frans Banninck Cocqpenning
Honkballer Charles Urbanus heeft vrijdag de Amsterdamse Frans Banninck Cocqpenning gekregen voor zijn jarenlange inzet voor het topsportbeleid van de stad. Locoburgemeester Sofyan Mbarki reikte de onderscheiding uit.
-
Nieuws
Weer meer storingen op metrolijnen, voorlopig minder voertuigen
De Amsterdamse metro kampt sinds eind mei weer met meer storingen vanwege een software update in het beveiligingssysteem. Voorlopig werkt het GVB daarom met één voertuig minder per metrolijn. Dinsdagochtend moeten reizigers rekeninghouden met uitgevallen ritten op metrolijnen 51, 53 en 54. -
PREMIUMGeld & Geluk
Millie en Dolf betalen 100 euro per maand aan energie: ‘Centrale verwarming is luxe’
In deze rubriek vragen we lezers naar hun relatie tussen Geld en Geluk. Dolf geeft makkelijker geld uit dan Millie, maar zorgt er ook voor dat niets uit de ijskast wordt weggegooid. En koopt soms een kofferbak vol wijn. -
Ben je te streng voor jezelf? ‘Zelfcompassie is echt iets wat je moet oefenen’
Psycholoog Thijs Launspach is stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: compassie hebben voor jezelf.
In samenwerking met indebuurt Amsterdam