UvA-studenten starten petitie na schrappen uitwisselingen
Studenten zijn boos over het besluit van de Universiteit van Amsterdam (UvA) om alle internationale uitwisselingsprogramma’s voor het eerste semester van het komende studiejaar te schrappen. Een petitie werd in een paar dagen meer dan duizend keer ondertekend. ‘Na zo’n jaar wil je de vrijheid opzoeken.’
Een jaar lang werkte Assamaual Saidi (20) ‘keihard’ om zijn cijfergemiddelde hoog te houden. Dat lukte, maar de uitwisseling naar Washington DC, waar de UvA-student vanaf september een halfjaar lessen zou gaan volgen, staat nu alsnog op losse schroeven.
De UvA besloot donderdag namelijk om de uitwisselingsprogramma’s voor het eerste semester van het studiejaar 2021-2022 te annuleren. Vanwege het coronavirus zegt de universiteit niet te kunnen garanderen dat studenten veilig kunnen worden teruggehaald, mochten de grenzen worden gesloten. Ook zou de coronapandemie überhaupt de uitvoerbaarheid bemoeilijken, zeker omdat ieder land verschillende regels hanteert.
Het besluit leidt tot veel onvrede onder studenten. Een petitie, die mede door Saidi werd geïnitieerd, is in een paar dagen tijd al ruim duizend keer ondertekend.
“De argumentatie van de UvA raakt kant noch wal,” zegt hij. “Of het is in ieder geval te voorbarig. Overal ter wereld zijn ze bezig de vaccinatiecampagne uit te rollen. In de Verenigde Staten, waar ik heen zou gaan, worden zelfs al mensen van mijn leeftijd gevaccineerd. Minister Hugo de Jonge zegt ook nog steeds dat in juli iedereen een uitnodiging heeft gekregen voor een prik én de UvA zelf gaat ervan uit in september weer een ‘normaal’ studiejaar te starten. Zónder beperkingen. Waarom zou je dan nu al het besluit nemen om alles te schrappen, en niet bijvoorbeeld het advies van Buitenlandse Zaken hierover af te wachten?”.
‘Genoeg alternatieven’
De UvA is de eerste onderwijsinstelling die een streep zet door de uitwisselingsprogramma’s. Andere universiteiten zeggen vooralsnog dat de uitwisseling onder voorwaarden door kan gaan, bijvoorbeeld alleen als er voor dat land een groen of geel reisadvies geldt. De Hogeschool van Amsterdam (HvA) laat studenten een verklaring ondertekenen waarin staat dat zij op eigen risico naar het buitenland gaan. Saidi: “Er zijn dus alternatieven genoeg, waarbij je niet direct het hele uitwisselingsprogramma stopzet."
Het besluit heeft volgens hem veel praktische gevolgen voor studenten met buitenlandse studieplannen. “Vanwege het leenstelsel kunnen veel mensen niet zomaar een jaar langer studeren, dat kost gewoon veel geld. Bovendien is er een groep die het vorig jaar al heeft uitgesteld en zijn er op veel universiteiten maar een beperkt aantal plekken. Als je nu afzegt, biedt dat geen garantie dat je volgend jaar alsnog terecht kan.”
Unieke kans
Bovendien moeten volgens de tweedejaars student Rechten en Politicologie ook de mentale gevolgen niet worden onderschat. “Het is voor studenten een zware tijd geweest. Na al die tijd binnen zitten biedt het vooruitzicht op een uitwisseling houvast om deze vervelende periode door te komen. Je wilt gewoon de vrijheid weer opzoeken, nieuwe mensen leren kennen, een nieuwe uitdaging uitgaan. Dat ze ons nu bij voorbaat die kans ontnemen vind ik heel pijnlijk.”
Als lid van de Centrale Studentenraad van de UvA maakt Saidi zich al een maand hard tegen dit besluit. Een nieuwe brief, van zes à zeven kantjes, met bezwaren ligt al klaar om naar het College van Bestuur verstuurd te worden. “Zo’n uitwisseling is een unieke kans. We kunnen ons daarom niet neerleggen bij deze beslissing,” besluit hij. “De belangen zijn veel te groot.”
Heleen Pfrommer (21), student Media & Information aan de UvA: ‘Ik heb vijf bijbaantjes om die uitwisseling te kunnen betalen.’
“Eigenlijk zou ik afgelopen jaar al op uitwisseling naar San Francisco, maar corona gooide roet in het eten. De UvA gaf ons toen de keuze om het een half jaar of een jaar uit te stellen. Ik koos voor de laatste optie.”
“Het afgelopen half jaar heb ik fulltime gewerkt om mijn uitwisseling te kunnen betalen. Ik ga naar een duur land, dus dat geld heb je niet zomaar bij elkaar. In totaal heb ik vijf bijbaantjes. Van horeca tot oppassen en verkoper in een sokkenwinkel. Die combinatie is best zwaar geweest, maar je doet het voor een doel. Nu dat wegvalt, voelt dat echt, écht heel kut."
“Ik was al bezig met een kamer in San Francisco, heb mijn eigen kamer in Amsterdam verhuurd. Het was voor mij een langgekoesterde wens om naar de VS te gaan. Nu zit ik in augustus zonder huis én zonder uitwisseling. Zo oneerlijk.”
Carli Kooijman (21), derdejaars PPLE-student op de UvA: ‘Vorig jaar was schrappen logisch, maar nu niet meer.’
“Dat mijn uitwisseling naar NYU in New York in 2020 niet door zou gaan begreep ik. Toen was de situatie echt onzeker, maar nu er volop gevaccineerd wordt had ik er wel vertrouwen in. Iedereen eigenlijk. We dachten dat de universiteit in ieder geval heel hard zijn best zou doen om uitwisseling met enkele landen en universiteiten mogelijk te maken.”
“Ik ben derdejaars, als ik deze zomer mijn bachelor afrond heb ik anderhalf jaar online gestudeerd. De hélft. Als ik op uitwisseling zou gaan zou het in ieder geval eindigen met iets heel gaafs.”
“Mijn afstuderen een jaar uitstellen is helaas geen optie, want ik heb nu al een enorme studieschuld. Dit was echt een once of a lifetime-kans. Ik wil heel graag met het UvA-bestuur in gesprek, om ze te overtuigen dat de beslissing die ze nu maken écht veel te voorbarig is."
Reactie UvA: ‘Er wordt hard gewerkt aan hybride oplossingen.’
Het besluit om het uitwisselingsprogramma voor een half jaar te schrappen was ‘een van de lastigste beslissingen die genomen moest worden deze coronaperiode’, zo benadrukt een woordvoerder. “We begrijpen ongelooflijk goed dat studenten deze pandemie keihard geraakt worden, en we zijn de laatste die het ze nog lastiger wil maken.”
“Tegelijkertijd moeten studenten ook weten waar ze aan toe zijn. De reden dat we nu deze beslissing hebben gemaakt, heeft ermee te maken dat we studenten de kans willen bieden om zich aan te melden voor vakken voor het eerste semester. De deadline daarvoor is 1 juni. Nog langer wachten heeft dus ook nadelen.”
Ondertussen wordt er volgens de woordvoerder nog ‘hard gewerkt’ aan alternatieven. “We zijn bijvoorbeeld aan het kijken of hybride uitwisselingen mogelijk zijn, waarbij studenten eerst online lessen volgen op de uitwisselingsuniversiteit en dan na een aantal maanden – als het reisadvies op groen of geel staat – alsnog in het vliegtuig te stappen. We hopen studenten hier zo snel mogelijk over te kunnen informeren.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMEnergie14
Sluit je nu een jaarcontract af, dan ben je ook komende winter verzekerd van hetzelfde tarief
Deze week maakte Essent bekend dat het weer jaarcontracten aanbiedt. Lange tijd was het door de onzekere energiemarkt niet mogelijk voor consumenten om vaste contracten af te sluiten. Is het verstandig om nu vast te zetten? -
Feyenoord-aanvoerder Orkun Kökcü klaar met ‘praatjesmakers’ Ajax: ‘Geen woorden maar daden’
Orkun Kökcü kon na de gewonnen Klassieker niet stoppen met glimlachen voor de camera's van ESPN. De aanvoerder pakte met zijn team de eerste zege in Amsterdam sinds 2005 en wees direct naar de grote woorden van Ajax van voor de wedstrijd. ,,Zij praten veel, wij gaan met de drie punten naar huis.”Amsterdam -
indebuurt.nl
Mysterie opgelost: wat doen al die nonnen op zaterdagnacht in de binnenstad?
Stel: je komt met je dronken kop terug van uitgaan en loopt opeens een non tegen het lijf. Wat doet die hier? In Amsterdam zie je zelden nonnen! Behalve op zaterdag 18 maart. Tussen 00.00 en 4.00 uur struinen tientallen nonnen door de binnenstad. Als hangjongeren staan ze voor de Amsterdam Dungeons. Waarom? Je leest het hier!Amsterdam -
PREMIUM
'Meiden mogen later net zo van seks genieten als jongens’
Tijdens de Week van de Lentekriebels, die vandaag op basisscholen begint, horen oudere leerlingen nu ook alles over, jawel, de clitoris. Want die is net zo belangrijk als de piemel, stelt Elsbeth Reitzema. -
Nieuws
Tentoonstelling over toeslagenouders bij de Stopera: ‘Geen cijfers maar mensen’
Voor de Stopera zijn vanaf dinsdag acht grote portretten te zien van gedupeerde toeslagenouders. Het gaat om de reizende tentoonstelling Weggecijferd, teruggevochten, een initiatief van de SP.
-
Nieuws
UvA schrapt uitwisselingen eerste semester nieuwe studiejaar
De internationale uitwisselingsprogramma’s van de Universiteit van Amsterdam zijn voor het eerste semester van het volgende studiejaar geschrapt. -
-
-
column
Waarom deze trend op LinkedIn zo irritant is - en wat je beter kan doen
Psycholoog Thijs Launspach is psycholoog en stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: humblebragging -
UvA en VU weer open? De meeste studenten zitten voorlopig nog ‘gewoon’ thuis
Op de Vrije Universiteit (VU) en de Universiteit van Amsterdam (UvA) heerst opluchting dat ze na vijf maanden eindelijk weer studenten mogen ontvangen. Studenten doen er echter goed aan hun verwachtingen te temperen.
In samenwerking met indebuurt Amsterdam