Vaccinatiegraad vooral in Nieuw-West zorgelijk laag
UpdateHet percentage kinderen dat gevaccineerd is tegen ziektes zoals meningokokken, HPV en mazelen in de gemeente Amsterdam is te klein. Met name in Nieuw-West worden veel te weinig kinderen ingeënt. De gemeente zet een offensief in.
Delen per e-mail
Wethouder Simone Kukenheim (Zorg) begint met het goede nieuws: het aandeel gevaccineerde kinderen slinkt in Amsterdam niet meer. Jaren achtereen werden relatief steeds minder Amsterdamse kinderen ingeënt, maar in 2019 was er voor het eerst een heel lichte groei van het aandeel gevaccineerden te zien.
Het slechte nieuws is dat Amsterdam nog steeds onderaan bungelt in de ranglijst van gemeenten met de laagste vaccinatiegraad. En daar moet verandering in komen, vindt Kukenheim: “Juist nu door corona het onderwerp zo hoog op de agenda staat, is het belangrijk het aantal vaccinaties te vergroten, zodat ziektes en virussen niet verder verspreid kunnen worden. Vaccineren gaat over meer dan covid.”
Grote verschillen
Wat in Amsterdam opvalt zijn de grote verschillen tussen verschillende wijken. Zo is het percentage meisjes van 14 jaar die ingeënt zijn tegen HPV – het virus dat onder andere baarmoederhalskanker kan veroorzaken – in Oud-Zuid 66, terwijl dit in Geuzenveld/Slotermeer 17 bedraagt, de laagste score in Nederland. Onder meisjes met een Marokkaanse achtergrond is de vaccinatiegraad voor HPV 10,4 procent, onder meisjes met een Turkse achtergrond 13,8 procent. Ter vergelijking: 64,7 procent van de meisjes zonder migratieachtergrond is ingeënt is tegen HPV.
HPV-vaccinatiegraad
Percentage meisjes van 14 jaar dat is ingeënt tegen HPV
In heel Amsterdam is sprake van een flinke toename van het aantal HPV-vaccinaties, van 36 procent in 2018 naar 42,5 procent in 2019. Toch heeft Amsterdam als geheel nog steeds de laagste HPV-vaccinatiegraad van het land.
Het percentage jonge kinderen in Amsterdam die zijn ingeënt tegen DKTP en hepatitis B, ligt onder de minimale streefwaarde van 90. Ook hier springen de stadsdelen West en Nieuw-West er in negatieve zin uit. Volgens een jeugdarts van de GGD Amsterdam is dat niet zonder risico. “De kans op een ziekte-uitbraak neemt toe, waarbij baby’s die nog te jong zijn om gevaccineerd te worden de dupe dreigen te worden: zij zijn nog niet immuun.”
Beweegredenen van vaccinweigeraars
De redenen om kinderen niet te laten vaccineren zijn vaker van praktische dan van principiële aard, zo blijkt uit onderzoek. In veel gevallen wordt aangegeven dat mensen de prikafspraak vergeten zijn of dat het niet goed uitkwam, soms zien ze simpelweg de noodzaak niet. “Er is dus onvoldoende urgentie. Terwijl vaccineren niet alleen gaat om je eigen gezondheid, maar ook om die van de samenleving,” zegt Kukenheim.
Daarom wil zij dat de gemeente naast ‘verdiepend onderzoek’ naar de beweegredenen van vaccinweigeraars, ook meer doet om mensen over de streep te trekken. Gerichte interventie noemt de wethouder dit. “Als je met ze in gesprek gaat, weet je ook wat er voor hen nodig is om kinderen wel te laten vaccineren. Soms is dat zo simpel als de locatie waar geprikt wordt te veranderen, zodat het minder reistijd oplevert. Soms kan betere communicatie en voorlichting helpen. En soms hebben mensen bezwaren van principiële op religieuze aard. Dan gaan we daarover met ze in gesprek.”
In Nederland krijgen kinderen vaccinaties tegen twaalf besmettelijke ziekten, waaronder bof, mazelen, rodehond, kinkhoest en HPV.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Dragons' Den
Investeren in stilgevallen festivalbranche? De Dragons durven het aan met deze start-up
De barman in je broekzak. Zo omschreef Dragons’ Den-deelnemer Daniel van Drunen zijn dienst die luistert naar de naam Airchip. In de laatste aflevering van het seizoen was te zien hoe hij en zijn compagnon Jan ten Kate op zoek gingen naar een investering van 200.000 euro. Ze overtuigden Won Yip en Nikkie Plessen om beiden 150.000 euro te investeren. -
Amsterdams bedrijf haalt 78 miljoen euro op voor kankeronderzoek
Het Amsterdamse techbedrijf Lumicks, dat zich eerder afsplitste van de Vrije Universiteit (VU), heeft een kapitaalinjectie gekregen van 78 miljoen euro. Het bedrijf ontwikkelt een technologie die de ontwikkeling van kankermedicijnen efficiënter moet maken. -
Update
Woningen Stadionweg ontruimd na instorten muur
In een winkel aan de Stadionweg in Amsterdam-Zuid is maandagochtend een muur ingestort. De brandweer ontruimde uit voorzorg de bovenwoningen. Rond 12.00 was de situatie weer veilig genoeg en konden de bewoners terugkeren. -
Recordaantal afvalboetes: ‘De gemeente zet die zak niet naast de container’
Het aantal afvalboetes stijgt tot recordhoogte in pogingen om de stad schoner te krijgen. Ondertussen kijkt wethouder Laurens Ivens steeds nadrukkelijker naar de inwoners. ‘De gemeente zet die zak niet naast de container.’ -
Een duurzaam interieur met tweedehands meubels: waar moet je op letten?
Het wordt steeds populairder om tweedehands meubels te kopen, maar waar moet je nu opletten voordat je de portemonnee trekt voor die vintage kledingkast.
-
45-jarige man overleden in cellencomplex Nieuw-West
Een 45-jarige man is dinsdagochtend overleden in het cellencomplex van de politie aan de Meer en Vaart in Nieuw-West. -
Dit zijn de beste smartwatches van dit moment
Smartwatches worden steeds slimmer en gevarieerder, maar welke kun je het beste kopen? We zetten samen met de redactie van Tweakers de beste opties van verschillende merken op een rij. -
Nieuws
Vrouw (89) overvallen in woning Zuid
Een 89-jarige vrouw is dinsdagmiddag in haar woning aan de Marathonweg in Amsterdam-Zuid overvallen. De dader is spoorloos.
In samenwerking met indebuurt Amsterdam