Vaste maandlasten voor studenten Acta-gebouw stijgen met 160 euro: ‘Het is heel erg kut’
NieuwsDe maandelijkse lasten van de bewoners van het studentencomplex Acta in Nieuw-West stijgen met 160 euro. Energiecompensatie krijgen ze niet. ‘Huisgenoten komen in serieuze problemen.’
“Het is heel erg kut,” zegt de 22-jarige Dina van der Meer die in het Acta-gebouw in Nieuw-West woont en aan de Filmacademie in Amsterdam studeert. Haar vaste woonlasten nemen met bijna de helft toe. Al heeft ze nog geluk, zegt ze. “Ik heb nog een vader en moeder die mij kunnen helpen, maar ik heb ook huisgenoten die dat niet hebben. Zij komen in serieuze problemen en ze kunnen hier niet zomaar weg.”
In een mail die bewoners van het Acta-gebouw hebben gekregen van verhuurder Tijdelijk Wonen Amsterdam (TWA) staat dat de prijs voor gas van 40 naar 120 euro per maand stijgt, die van elektra van 45 naar 116 euro, die voor de huismeester van 7 naar 14 euro en voor internet gaan de bewoners 13 in plaats van 11 euro betalen. Op jaarbasis gaan ze voor hun kamer bijna 2000 euro meer betalen.
‘Omdat alle huurders van TWA een gemeenschappelijke aansluiting hebben op elektra en warmte (blokverwarming) is er tot op heden nog geen tegemoetkoming vanuit de overheid,’ meldt TWA verder. Als de verhuurder zelf compensatie krijgt vanuit de overheid zal het deze ‘verrekenen en de voorschotten voor de energiekosten zo snel mogelijk aanpassen’.
Energiebesparingsservice
Een woordvoerder van TWA zegt dat het 'grotendeels de stijgende energieprijzen’ zijn die de verhuurder moet doorberekenen aan de huurders. “En daar komt dan nog eens bij dat onze doelgroep de pech heeft dat er nog geen regeling is bedacht vanuit de overheid voor hun woonsituatie. Bij Acta is het nog eens extra lastig, want het is een oud gebouw waar veel gas en elektra verbruikt wordt om het warm te kunnen houden.” Om de bewoners zoveel mogelijk te helpen probeert TWA de bewoners dan ook met de Energiebesparingsservice van de gemeente in contact te brengen.
Bor van Zeeland van studentenvakbond ASVA zegt dat studenten ‘letterlijk worden teruggedreven naar hun ouderlijk huis’ omdat ze de lasten niet meer kunnen betalen. Volgens hem is het ook onrechtvaardig dat studenten nog altijd geen energietoeslag krijgen. “Het is precies dezelfde generatie studenten die corona heeft moeten doorstaan en ook onderdeel is van de ‘pechgeneratie’. Ze worden achtergesteld op andere groepen.”
‘Het is precies de generatie studenten die corona heeft moeten doorstaan en ook onderdeel is van de pechgeneratie’
Student politicologie Koen Wijnen (22), die ook in het Acta-gebouw woont, zegt de hele discussie rondom het prijsplafond voor energie ‘met argusogen’ gevolgd te hebben. “Daar worden we als studenten ook weer van uitgesloten, net als eerder het geval is met de energietoeslag. Allemaal omdat wij niet zelf onze eigen rekening betalen.”
Hij sluit zich dan ook volledig aan bij Van der Meer en noemt het ook ‘kut’. “Je zou in tijden van woningnood deze woonvormen moeten stimuleren, maar dat gebeurt op deze manier niet,” verzucht hij.
Duwo
Een andere grote studentenhuisvester in de stad, Duwo, maakte donderdag aan zijn huurders de prijsstijgingen bekend. Ook hier gaan huurders de ‘effecten van de energiecrisis merken’, zegt de verhuurder. De kosten nemen gemiddeld 51 euro per maand toe voor de verhuurders en Duwo spreekt dan ook van een ‘forse stijging’.
Duwo zou graag zien dat de overheid ook studenten gaat compenseren voor de gestegen energieprijzen. Nu vallen ze nog ‘vaak buiten de boot omdat ze geen eigen voordeur hebben en/of achter een collectieve energiemeter zitten’. “Duwo is van mening dat studenten, net als andere huishoudens met een laag inkomen, recht op compensatie hebben. Samen met studentenvakbonden en andere studentenhuisvesters zijn we als branche via kenniscentrum Kences in gesprek met het ministerie van Economische Zaken en Klimaat om dit ook voor onze huurders te realiseren.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Nieuws
Halsema: college komt met maatregelen voor energiecrisis
Het Amsterdamse college komt volgende week met een steunpakket voor Amsterdammers die het meest te lijden hebben onder de energiecrisis. Dat zei burgemeester Femke Halsema vrijdagavond tegen At5. -
PREMIUManalyse
Ruttes boodschap: Ik snap het ongenoegen, maar geef ons nog een kans te laten zien dat we iets kunnen
Van alle crises in het land probeert het kabinet nu eerst de vertrouwenscrisis in de politiek op te lossen. En dat mag wat kosten. -
Ook energiecompensatie voor huishoudens die verwarming delen
Zo'n half miljoen huishoudens die hun energieaansluiting delen met anderen, krijgen alsnog compensatie voor de hoge stroom- en gasrekening. Zij kunnen straks een tegemoetkoming aanvragen bij de Belastingdienst. -
Getest: Dit is de beste vrijstaande vaatwasser
Wat is de beste vrijstaande vaatwasser? En welke heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding? De Consumentenbond geeft antwoord. -
André van Duin doet aangifte van chantage
André van Duin heeft zaterdag aangifte gedaan wegens chantage. De 75-jarige Omroep Max-presentator verzoekt het Openbaar Ministerie (OM) om de zaak te onderzoeken.
-
column
Om vijf uur ’s ochtends je bed uit, net als Obama: waarom we graag succesvolle mensen nadoen
Thijs Launspach is psycholoog en stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: routines van succesvolle mensen -
-
-
12
Skivakantie: hier zijn winterbanden en sneeuwkettingen verplicht
Heel wat Nederlanders gaan binnenkort weer met de auto op skivakantie. Maar hoe zit het met de verplichting tot winterbanden? En hoe bevestig je sneeuwkettingen? Dit zijn de belangrijkste regels. -
PREMIUM
Zo ziet de nieuwe basisbeurs eruit: vast bedrag en sneller aanvullende beurs
Het voorstel voor de herinvoering van de basisbeurs vanaf studiejaar 2023-2024 is vandaag naar de Tweede Kamer gestuurd. De afgelopen maanden circuleerden allerlei bedragen over de hoogte van de nieuwe basisbeurs, de voorwaarden voor het krijgen van een aanvullende beurs en de tegemoetkoming voor studenten die onder het leenstelsel vielen. Nu de definitieve getallen bekend zijn, is het tijd om antwoord te geven op de vijf meest gestelde vragen.
In samenwerking met indebuurt Amsterdam