Volledig scherm
© anp

Veel overvallen op ouderen Rotterdam

Ouderen in de regio Rotterdam zijn veel vaker dan elders in het land thuis slachtoffer van een overval. Vorig jaar waren er ruim veertig woningovervallen op 55-plussers. In de regio's Den Haag en Amsterdam waren dat er elk tien. Dat blijkt uit de AD Misdaadmeter. Onveiligste gemeente van het land is opnieuw Amsterdam. Rotterdam staat wederom op de tweede plaats.

Rotterdam boekte vooruitgang met het aantal mishandelingen (8 procent minder) en openlijk geweld, maar er waren meer woninginbraken, straatroven en gevallen van zakkenrollerij.

Op de ranglijst wordt Rotterdam gevolgd door Eindhoven en Maastricht. Landelijk blijven inbraken en zakkenrollerij een groeiend probleem.

Net als in Rotterdam is het totaal aantal overvallen vorig jaar ten opzichte van 2011 gedaald (-13 procent). Maar daarbij is ook sprake van een opvallende trend: er werden juist meer 55-plussers thuis overvallen, 200 in totaal. Dat gebeurde vooral in de herfst en winter. Op zondagen waren de ouderen echter relatief veilig, blijkt uit een analyse van de politiegegevens.

Makkelijk
De politie vermoedt dat de Rotterdamse regio bij toeval populair is voor overvallen op 55-plussers. 'Nu winkels beter worden beveiligd, gaan overvallers op zoek naar makkelijker doelwitten. Niet voor niets houden we voorlichtingsbijeenkomsten voor ouderen,' zegt landelijk politiechef Gerard Bouman. Volgens Bouman zijn voor dit jaar goede resultaten te verwachten. Over de eerste 4 maanden waren er een kwart minder overvallen en 20 procent minder straatroven.

De politie en de reclassering proberen met een nieuwe strenge én begeleidende aanpak veroordeelde overvallers te bekeren. Ze hebben een meldplicht, krijgen huisbezoek, dragen vaak een enkelband en moeten een opleiding volgen. De reclassering houdt daarbij toezicht op school.

Het project loopt sinds een jaar met inmiddels 233 overvallers. Sjef van Gennip van de reclassering ziet goede resultaten. 'Langzaam beseffen ze dat een 'normaal leven' ook aantrekkelijk is.'

De bestrijding van criminaliteit heeft voor de politie prioriteit, niet het jagen op illegalen. Bouman: 'Mijn mensen gaan absoluut geen razzia's houden.'

> De AD Misdaadmeter 2013.