Veelpleger krijgt 3 jaar cel voor oplichting met lachgasverkoop
Een 27-jarige man die meerdere personen heeft beroofd en opgelicht tussen oktober 2018 en mei 2019 moet drie jaar de cel in. Hij deed zich voor als lachgasverkoper.
Delen per e-mail
Dat staat in een vonnis dat de Amsterdamse rechter donderdag heeft gewezen. Twee van de slachtoffers beroofde hij ‘s nachts op straat. De anderen lichtte hij op via telefonische transacties.
Leidseplein
De dader sloeg in eerste instantie telkens ‘s nachts toe op het Leidseplein. Zo heeft hij op 16 oktober 2018 samen met andere verdachten een man aangesproken, met de vraag of hij lachgasballonnen wilde kopen. Om die te betalen, moest de man geld opnemen. Na het intoetsen van de pincode, duwde de dader het slachtoffer weg en rukte 250 euro uit de automaat.
Op 18 oktober sloeg de man toe bij een ander slachtoffer, ook terwijl deze geld pinde om drugs te kopen. Van hem is 50 euro contant gestolen, evenals zijn pinpas, waarmee later 1000 euro is opgenomen.
Treinkaartjes naar Groningen
Later ging de dader geraffineerder te werk en gebruikte hij ook anderen als instrument. In de nacht van 18 op 19 december 2018 benaderde hij een man bij een café met de vraag of hij lachgas wilde kopen. Toen hij tien euro wilde overmaken via de bankierenapp, gaf hij zijn telefoon aan de dader zodat die zijn rekeningnummer kon invoeren.
De ochtend erna bleek dat er 1440 euro was overgemaakt naar een vrouw, die op diezelfde nacht door de 27-jarige man benaderd is met de vraag of zij treinkaartjes voor hem en zijn vrienden wilde kopen. Ze moest daarvoor het geld dat naar haar was overgemaakt, opnemen. Dat bleek 1440 euro te zijn – afkomstig van de man die dacht lasgas te kopen.
Nog een ander slachtoffer is op 19 mei vorig jaar in een club aan het Rembrandtplein benaderd door twee jongens, onder wie de 27-jarige veroordeelde. Die vroeg aan hem of hij één euro naar hem kon overmaken, om een fles drank te kopen. De dader heeft wel toegang gehad tot zijn bankrekening, maar heeft uiteindelijk niks buitgemaakt.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Nieuws Loden leidingen? Deze bewoners betalen 60 procent minder huur
Twee huisgenoten in de Rivierenbuurt hoeven nog maar 40 procent van hun huur te betalen, omdat hun leidingwater te veel lood bevat. Dat heeft de rechter vorige week bepaald. -
Amsterdam valt buiten file top 10
Amsterdam rijdt lekker door, door de coronacrisis: de stad is uit de top tien van steden met de meeste vertraging gevallen. Dat blijkt uit onderzoek van TomTom. -
PREMIUM
Koken & eten Met dit slimme bord krijgen kinderen tussen 4 en 8 jaar makkelijker hun groente binnen
Een grote groenteproducent ontwikkelde een slim bord dat kinderen helpt meer broccoli, erwtjes en witlof te eten. In het bord zijn vijf trucjes verwerkt. -
Pararius: huren vrije sector Amsterdam bijna 7 procent gedaald
De huren in de Amsterdamse vrije sector zijn eind vorig jaar bijna zeven procent gedaald. Dit is de grootste daling die woningplatform Pararius heeft gemeten sinds 2011. -
Fluitje conducteur afgepakt om ‘seconden te winnen’, vakbonden woest
Niet de conducteur – met het iconische fluitsignaal – maar de machinist is straks verantwoordelijk voor het sluiten van de deuren in de trein tussen Amsterdam en Hoofddorp. Vakbonden vrezen met dit plan van de NS voor de functie van de conducteur en de veiligheid van reizigers.
-
Een paar centimeters sneeuw, maar ongeremde winterpret in Amsterdam
Een paar centimeters sneeuw werden het maar. Maar het was voldoende voor een paar uur ongeremde winterpret in de straten van Amsterdam. -
PREMIUM
Zo veranderen jouw arbeidsvoorwaarden in 2021
De coronacrisis heeft ervoor gezorgd dat we meer dan ooit thuiswerken. Dat heeft óók gevolgen voor ons loonstrookje en de secundaire arbeidsvoorwaarden die werkgevers willen bieden. Wat verandert er in 2021? En wat voor invloed heb je daar als werknemer zelf op? -
Huizenprijs ongekend hoog door schaarste: koper kan ‘kiezen’ uit amper twee huizen
Woningzoekenden hebben nog altijd grote moeite om een geschikte plek te vinden. Ze zijn bereid diep in de buidel te tasten, ondanks de economische onzekerheid die de coronapandemie met zich meebrengt. In de huurmarkt ontstaat wel ademruimte.
In samenwerking met indebuurt Amsterdam