Volledig scherm
Het kantoorgebied rondom station Amsterdam Sloterdijk had te maken met veel leegstand maar is in rap tempo verandert in een nieuw stukje stad © Rink Hof

Verbouwing kantoren zorgt voor 5000 extra woningen

Het afgelopen jaar heeft de gemeente met het ombouwen van ongebruikte kantoorpanden zo'n 1370 extra woningen gerealiseerd. De komende jaren zullen meer kantoorpanden volgen met nog eens 4000 woningen als resultaat.

Zo'n 250 Amsterdamse leegstaande kantoren wacht de komende twee jaar een zelfde transformatie. In totaal levert het verbouwen de stad zo 5370 woningen op.

Volgens wethouder Laurens Ivens (Wonen) slaat de stad daarmee twee vliegen in een klap: "Al deze ongebruikte ruimte is hard nodig in de stad, vooral omdat de behoefte naar betaalbare woonruimte groeit. Door de panden te verbouwen wordt de leegstand bestreden en hebben meer Amsterdammers een dak boven hun hoofd."

Toename
De verbouw van kantoorpand tot hotel is het afgelopen jaar juist afgenomen van dertien naar vijf transformaties. Zowel door het aanpassen van de functie van de gebouwen als door een toename in het gebruik is in 2016 kantorenleegstand verder gedaald met ruim 150.000 vierkante meter.

Het blijft niet alleen bij woningen, in kantoren zonder invulling worden ook scholen en broedplaatsen gerealiseerd. Volgens de gemeente zijn deze panden met andere functies goed voor de kwaliteit en versterking van Amsterdamse wijken. Als voorbeeld wordt het gebied rondom Amsterdam Sloterdijk en Amstel 3 genoemd.