Vergunning voor kleine evenementen blijft verplicht, maar wordt wel goedkoper
NieuwsHoewel de vergunningsplicht voor buurtevenementen blijft bestaan, zet het Amsterdams college een stap om de financiële drempel te verlagen. Evenementen met maximaal 250 bezoekers gaan 250 euro betalen, in plaats van de eerder voorgenomen 1046 euro.
Een voorstel voor deze tegemoetkoming hebben burgemeester Halsema en wethouder Touria Meliani (Evenementen) dinsdag naar de gemeenteraad gestuurd.
Wie in Amsterdam een klein buurtevenement wil organiseren, hoeft tot honderd bezoekers slechts een melding te doen bij de gemeente. Maar zodra er een patatje bij verkocht wordt of een buurtbandje komt optreden is een vergunning noodzakelijk. Dat is ook geval wanneer het aantal bezoekers boven de honderd uitkomt.
Die vergunningsaanvraag moet dan tien weken van tevoren gedaan worden en kost rond de duizend euro. In het verleden betekende dit onder meer dat de Dierenambulance haar jaarlijkse open dag dreigde af te blazen omdat ze de kosten niet kon dragen.
Hogere kosten
Dat moest anders, en dus kondigde het college van PvdA, D66 en GroenLinks bij aantreden aan de vergunningsplicht voor kleine evenementen af te schaffen. Dat voornemen stuitte echter al snel op uitvoeringsproblemen, waardoor de plannen werden uitgesteld. Vorige maand bleek daarnaast dat de kosten voor zo’n vergunning juist zouden stijgen, met 3,4 procent naar 1046 euro.
Het college wil die stijging nu repareren. Om toch de belofte gedeeltelijk in te lossen is het voorstel nu om een nieuwe categorie evenementen in het leven te roepen. Voor evenementen waar maximaal 250 bezoekers op afkomen, zullen de vergunningskosten op 250 euro uitkomen. Dat is dus fors minder dan de verwachte 1046 euro.
Daarmee hoopt wethouder Meliani financiële drempels weg te nemen en kunst en cultuur voor iedereen dichterbij te brengen. “Kleinschalige evenementen zorgen voor verbinding tussen Amsterdammers”.
Wel blijft een vergunning voor evenementen boven de honderd bezoekers voorlopig verplicht. Volgens de gemeente is dat noodzakelijk om maatwerk te kunnen leveren en overlast te voorkomen. ‘In een drukke winkelstraat moet bijvoorbeeld goed gekeken worden of en zo ja hoe kan worden voorkomen dat publieksstromen te veel gehinderd worden’, schrijven Halsema en Meliani.
Meldingsplicht
Met de gekochte tijd wil de gemeente onderzoeken of de vergunningsplicht voor evenementen volgend jaar kan worden omgezet in een meldingsplicht. Het zou dan om evenementen tot maximaal 250 of 500 bezoekers gaan. Dit onderzoek kost 100.000 euro, dekking daarvoor is nog niet gevonden.
De gemeenteraad stemt in december over het voorstel van het college.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
De nieuwe realiteit van FC Twente: balen van een punt bij Ajax
AMSTERDAM - Dat bij FC Twente de teleurstelling overheerste na het punt bij Ajax (0-0) was veelzeggend. In Enschede staat op dit moment een beter elftal dan in het Amsterdamse miljoenenhuis. -
PREMIUMKoken & Eten
Zo houd je je messen het handigst scherp (met bonustip voor je kartelmes)
Met twee, hooguit drie goede koksmessen kun je een heel kokend leven voort. Maar dan moet je ze wel goed verzorgen. Hoe doe je dat? -
indebuurt.nl
Nieuwe hotspot in Amsterdam: hier in het Vondelpark wil je zijn!
Ken je Strandzuid in Amsterdam? Een plek waar je in de zomer lekker aan het water kunt vertoeven. Een beetje sjiek want hey, het blijft natuurlijk wel Amsterdam-Zuid. Strandzuid heeft nu een zusje gekregen in het Vondelpark en het ziet er waanzinnig uit! -
Getest: dit is de beste wasdroogcombinatie
Wat is de beste wasdroogcombinatie? En welke heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding? De Consumentenbond geeft antwoord. -
Mijn bevalling
Doete is verloskundige en heeft een ‘droombevalling’: ‘Ik voelde dat ik al op 9 centimeter zat’
Bevallen: vrouwen doen het al eeuwen en raken er nooit over uitgepraat. Bevallingen zijn prachtig, loodzwaar en veranderen je leven. In deze serie bevallingsverhalen creëren ouders openheid door het eerlijke verhaal van hun bevalling te delen. Verloskundige Doete Reitsma (33) wist zeker dat ze in het ziekenhuis wilde bevallen, tot ze zwanger werd.
-
Nieuws
Wel toegestaan, geen vergunning: kleine evenementen dupe van ‘krom coronabeleid’
Het mag volgens de coronaregels: evenementen met maximaal 750 bezoekers. Maar een deel van de schaarse Amsterdamse buitenlocaties die geschikt zijn voor feesten van die omvang krijgt geen vergunning, omdat er al een terrasvergunning geldt. -
-
-
Nieuws
Vergunning voor klein evenement zou worden afgeschaft, maar is nu juist duurder geworden
Wie iets leuks voor de straat wil organiseren en dat net iets té serieus aanpakt heeft in Amsterdam een vergunning nodig en is zo 1000 euro lichter. Het nieuwe stadscollege wilde die onhandigheid afschaffen, maar dat is vooralsnog mislukt. Voor volgend jaar zijn de tarieven juist verhoogd. -
Rampjaar in de spotlights: Bernt wint award voor zijn inzet en NPO maakt documentaireserie
Bernt Feis uit Woerden heeft een Linie Award toegekend gekregen wegens zijn vrijwilligerswerk voor de Rampjaar-herdenking.
In samenwerking met indebuurt Amsterdam