Verkeersvrije straten om terras mogelijk te maken
Amsterdamse straten zullen desnoods worden afgesloten voor autoverkeer om terrassen mogelijk te maken. Onder strenge voorwaarden, als horecaondernemers een goed plan indienen om gasten en passanten genoeg ruimte te geven.
Dat schrijft burgemeester Halsema in de nieuwe regels voor terrasuitbreiding die dinsdag naar buiten zijn gekomen.
Voor pleinen, brugvleugels, dekschuiten en parkeerplaatsen was al bekend dat hier extra ruimte voor horecaondernemers wordt gemaakt, als cafés en restaurants vanaf 1 juni weer gasten mogen ontvangen. Ook terrasverwarmers en parasols worden toegestaan zodat cafés niet afhankelijk zijn van het weer. Horecaondernemers mogen in overleg, tijdelijk en maximaal tot 31 oktober, gebruikmaken van beschikbare stukken openbare ruimte voor de gevel van winkels en bedrijven.
Hier komt bij dat zelfs openbare wegen tijdelijk afgesloten kunnen worden als ondernemers gezamenlijk met een goed plan komen en de straat in kwestie daarvoor geschikt is. ‘Indien de bereikbaarheid, de toegankelijkheid van voorzieningen en het algeheel functioneren van het verkeersnetwerk daar mogelijkheid toe geven,’ schrijft Halsema in de beleidsregels. Maar alleen ‘als er voldoende ruimte resteert voor voetgangers en om overige verkeersstromen veilig af te wikkelen’.
Dit is vooral interessant voor horeca die gevestigd is in de kleinere straten zoals de Negen Straatjes in de Jordaan, waar het nu onmogelijk is om genoeg afstand te houden van fietsers en voetgangers. Ook de ondernemers in de Utrechtsestraat hebben hier plannen voor ingediend.
Ruimte in de kroeg
Terrasuitbreiding wordt alleen toegestaan als gasten onderling afstand kunnen houden, maar kroegbazen zijn er ook verantwoordelijk voor dat passanten genoeg ruimte hebben. Wie aan twee kanten van de stoep tafeltjes wil neerzetten moet minimaal 4,5 meter vrije doorloopruimte garanderen, bij een vaste gevelbank geldt een minimale afstand van 3 meter tot de stoeprand.
De stadsdelen gaan alle aanvragen voor terrasuitbreiding met spoed behandelen, ondernemers die samenwerken krijgen voorrang bij hun aanvraag.
De belangrijkste maatregelen:
- Alle terrassen moeten aan de coronavoorwaarden uit de noodverordening voldoen: 1,5 meter afstand ‘van mond tot mond’, maximaal vier personen per tafel.
- Alleen terrassen met een vergunning zijn toegestaan. Toestemming voor uitbreiding van een vergund terras moet worden aangevraagd. Wel kan voor nieuwe terrassen een tijdelijke vergunning worden aangevraagd.
- Plannen van ondernemers en bewoners gezamenlijk worden met voorrang behandeld.
- Vooraf overleg met omwonenden en andere ondernemers is uitgangspunt, aangetoond moet worden dat dit is gebeurd.
- Er wordt geen leges voor nieuwe terrasvergunningen geheven of – tot 1 juli – precario (terrasbelasting). Mogelijk wordt die periode verlengd.
- Bij overlast of conflicten met buren komt er ‘snelle mediation’ met hulp van de gemeentelijke Ombudsman. Ook kan er juridisch bezwaar worden aangetekend tegen uitbreidingsaanvragen.
- Alleen als het verkeer het toelaat, mogen de rijweg of parkeerplaatsen worden gebruikt. Ook ruimte voor winkels/woningen kan worden gebruikt, na toestemming van de gebruikers.
- Woonklimaat en openbare orde staan voorop. Doorloop moet gegarandeerd zijn zodat terrasbezoekers en voorbijgangers altijd tenminste 1,5 meter afstand houden.
- Terrasverwarming in combinatie met parasols is tijdelijk toegestaan. Tenten of open vuur niet.
- Het schenken van alcohol aan de openbare weg wordt tijdelijk toegestaan op terrassen met een vergunning.
- Terrassen moeten na sluitingstijd ontoegankelijk zijn.
- De maatregelen gelden tot 31 oktober.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMInterview1
Carel Willink is al 40 jaar dood, maar niet voor ‘zijn blonde wezen’ Sylvia: ‘Hij is nog steeds bij me’
Amsterdam -
Nieuws
Minder klachten, maar ombudsman maakt zich zorgen: ‘Amsterdammers missen persoonlijk contact bij gemeente’
Hoewel het aantal klachten over de gemeente Amsterdam vorig jaar is afgenomen, maakt ombudsman Munish Ramlal zich grote zorgen. Volgens hem is de gemeente te veel met zichzelf bezig en te weinig met bewoners. ‘Het liefst vermijden bewoners contact.’ -
PREMIUMEnergierekening
Frank: ‘De elektrische auto verbruikt per maand net zoveel als ons huis in de wintermaanden’
Frank Deleij (44) uit Alphen aan den Rijn investeerde flink en ging van het gas af: ,,Het geeft soms bijna een soort schuldgevoel.’’ Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. -
PREMIUMWaarvan Akte
Met kneepjes passen we zijn testament aan, drie dagen later krijg ik bericht van zijn overlijden
Wat als een cliënt nog helder van geest is, maar niet kan praten? Deze notaris lost het op met kneepjes in de hand. Een kneepje is 'ja’, twee kneepjes ‘nee’. Elke week tekent journalist Johan Nebbeling waargebeurde voorvallen uit de notarispraktijk op in deze rubriek. -
Nederland loopt mogelijk vast door tekort aan vakmensen: ‘Als je slim bent, werk je met je handen’
Nederland dreigt vast te lopen door het stijgende tekort aan vakmensen in praktische beroepen, waaronder in de bouw, zorg, techniek en de energietransitie. Volgens onderzoek van uitzender Randstad neemt in vrijwel alle regio’s van Nederland dat tekort toe. Randstad stelt dat praktische beroepen ook moeilijk zijn te vervangen door automatisering via bijvoorbeeld kunstmatige intelligentie (AI) of robots.Diemen
-
Woekeren met ruimte: waar kunnen die extra terrassen komen?
-
-
-
Amsterdammer helpt Amsterdammer
Jewan (49) doet vrijwilligerswerk in Oost, maar kan de tram erheen moeilijk betalen: ‘Gezwoegd om schulden in te lossen’
Op veel plekken in Amsterdam wonen mensen in armoede. Met hulp van Paroollezers laat de stichting Amsterdammer helpt Amsterdammer wekelijks een wens in vervulling gaan. Vandaag: Jewan Abdullah doet met veel plezier vrijwilligerswerk in buurthuis De Meevaart, maar het dure ov jaagt haar op kosten. Met 550 euro kan ze weer even vooruit. -
PREMIUM
Huilen: teken van zwakte of genetisch bepaald? ‘Traankanaal zit lager bij mannen’
Huilen, janken, wenen, snikken en snotteren. Niks fijner dan ongecontroleerd de tranen laten stromen. Maar wat is nu de precieze functie van al die tranen? En waarom huilt de ene persoon al bij een tv-commercial en kan de ander geen traan laten op een begrafenis? Hoogleraar Ad Vingerhoets: ,,Het hormoon testosteron maakt het moeilijker om te huilen.’’