Een vermeende bende valsemunters die in het Amsterdamse havengebied zo'n 36 miljoen Britse ponden zou hebben vervalst en naar Engeland gesmokkeld, staat vanaf maandag voor de rechter.
Door: Marc KruyswijkLaatste update:28-05-18, 14:09
De groep rond voormalig goudhandelaar Patrick O. (54) liep in 2013 tegen de lamp, nadat de douane een lading auto-onderdelen had gecontroleerd die op weg was naar Engeland. Onder metalen carrosserieringen bleken honderdduizenden Engelse ponden verstopt.
In een loods in Westpoort werden hypermoderne machines ontdekt waarmee op grote schaal Britse munten konden worden geslagen.
In de huizen van de verdachten vond de politie luxegoederen, muntstempels en meer valse munten.
Vervalste muntstukken Drie mensen worden verdacht van valsemunterij, twee anderen zouden hen bij de smokkel naar Engeland hebben geholpen. Ook de echtgenote van een van de verdachten staat terecht: zij zou geld hebben witgewassen.
Vanwege de instroom van grote hoeveelheden valse munten, zag de Britse munt zich genoodzaakt het ontwerp van de munststukken aan te passen
Het onderzoek kwam aan het rollen doordat de Engelse opsporingsdiensten voortdurend vervalste muntstukken tegenkwamen. Toen het onderzoek naar Amsterdam leidde, tipten de Britten de Fiod.
In de Britse pers zei een rechercheur dat hij 'nooit eerder te maken had met zo'n grote en goed georganiseerde bende valsemunters'.
Vanwege de instroom van grote hoeveelheden valse munten, zag de Britse munt zich genoodzaakt het ontwerp van de munststukken aan te passen.
Op vrije voeten Hoofdverdachte O. was ten tijde van de operatie directeur van het muntbedrijf European Central Mint, dat in de loods in Westpoort was gevestigd. Met dat bedrijf sloot hij onder meer overeenkomsten met de Surinaamse centrale bank, om speciale Surinaamse beleggingsmunten uit te geven.
Rond die tijd vertelde O. in Het Financieele Dagblad dat zijn bedrijf 'tot wel 5,5 miljoen munten per dag kan slaan' en dat het een jaaromzet had van 'honderd miljoen euro'.
De rechtszaak zal naar verwachting zeven dagen duren. O. en zijn medeverdachten zijn inmiddels al geruime tijd op vrije voeten.