De man wierp de vleugel in de stationshal omver.
Volledig scherm
De man wierp de vleugel in de stationshal omver. © NS

Vernieler van vleugel op Amsterdam CS krijgt geen straf

De 30-jarige Kristaps S. die in oktober 2018 de piano op het Centraal Station in Amsterdam op zijn kant gooide, is ontslagen van alle rechtsvervolging. S. is inmiddels opgenomen in een psychiatrische kliniek in Duitsland.

Dat maakte zijn raadsman Niels de Fluiter dinsdag bekend. S., die niet woonachtig is in Nederland, zat in de centrale hal achter de pianist op de grond voor hij opstond en de vleugel op zijn kant gooide. Het incident gebeurde vlak na de ochtendspits. NS-servicemedewerkers hebben S. gelijk aangehouden en overgedragen aan de politie.

Destijds kon niet worden vastgesteld of S. onder invloed was en wat zijn motief was. ’s Avonds werd S. vrijgelaten. In het half jaar na het incident werd hij nog twee keer aangehouden voor vernielingen en kort daarop werd hij acuut opgenomen in een psychiatrisch ziekenhuis in Duitsland.

Van de vleugel raakten de lessenaar, de klep en de toetsen zwaar beschadigd. De NS plaatste nog dezelfde dag  een nieuwe vleugel in de centrale hal van het station, maar krijgt de kosten voor de nieuwe piano niet vergoed. Volgens De Fluiter omdat de NS niet heeft aangetoond waarom een nieuwe piano moest worden aangeschaft en niet kon worden volstaan met reparatie.