Volledig scherm
Duane Duarte (Sea Palace) en Lou Claessens (Seedlip): "We gaan jullie in de watten leggen." © Hans van der Beek

Vijf gangen Aziatisch, mét alcoholvrije cocktails

SchuimHans van der Beek doet elke dag verslag van feesten, presentaties en andere belangrijke bijeenkomsten in Amsterdam. Vandaag: Sea Palace en Seedlip lunchmenu.

Sea Palace en Seedlip gaan samenwerken en presenteren hun nieuwe lunchmenu van dumplings en cocktails. Het was gisteren een latertje, dus we mogen spreken van ontbijt.

Ik stap een zo goed als leeg Sea ­Palace binnen. Een ober vangt me op en ik vertel dat ik voor de lunch kom. Hij heeft geen idee waar ik het over heb en wil me naar een tafeltje wijzen: “How many people?”

Ik zal me toch niet in de datum hebben vergist? Ik check mijn mail en laat hem de uitnodiging zien. Nog altijd geen idee.

Dan: “Upstairs! Many people!”

Dat moet het zijn, en bedankt.

Op de bovenste etage zijn de gebruikelijke culi’s er al. Ik krijg een spritz met sinasjes. “Alcoholvrij,” zegt Lou Claessens, een meevaller.

Dat Sea Palace heeft een schitterend terras boven, zeg. 19 graden en uitzicht op Nemo. De terrasvergunning komt er snel aan, zegt Duane Duarte. Ik snap zijn vreugde.

In de eerste dumpling op het terras zit kip. De opbouw is uitstekend.

Dan blijkt dat alle vijf gangen worden geserveerd met alcoholvrije cocktails. Dat is namelijk de missie van Seedlip. Die moet ik dan toch weer even verwerken.

Lotte Jansen: “Alcoholvrije cocktails zijn hot en happening, maar de combinatie met Aziatisch eten moet nog op de kaart worden gezet.”

Moeten, moeten, moeten – denk ik dan.

Claessens: “Mocktails, het is toch al een vrij negatief woord, zijn fruitig en vaak te zoet. Er staat nog net geen parapluutje in. Wij willen op een volwassen manier omgaan met alcoholvrije cocktails.”

Volwassen limonade, ga er maar aanstaan.

De eerste gang komt op tafel. Dumplings met garnalen en coquilles, gestoomd en gefrituurd, in allemaal gezellige bakjes. De cocktail die erbij hoort, gaat volgens Claessens de citruskant op.

Ik wil dan van nature meteen aanvallen, maar dat is tussen deze generatie culi’s erg onbeleefd. Ze schikken de bordjes tot ze instagrammable zijn, drukken af en dan pas is het etenstijd.

Ik vraag Claessens naar hun distilleermethode. Seedlip onttrekt smaken met alcohol en stookt daarna de alcohol er weer uit. Is dat niet een beetje zonde, ook van de moeite?

Claessens: “We zouden van het ­alcoholdistillaat best gin kunnen maken, maar de filosofie van Seedlip is volledig alcoholvrij. De founder heeft in zijn leven nog nooit alcohol gedronken.”

Dan houdt het op, ja.

Voor de volgende gang komen ­mini-inktvisjes op tafel, op Insta lekkerder dan in het echt. De cocktail is met Seedlip Spice en wat azijn.

Claessens: “Voor de frisse mondbody.”

Ik zou langzamerhand wel een lekker koud pilsje lusten.

Tips? Mail naar schuim@parool.nl

Wat Sea Palace en Seedlip lunchmenu
Waar Sea Palace, Oosterdokskade
Wie Lou Claessens, Duane Duarte, Ashkan Montezapour, Vivian Sekrève, Lotte Jansen
Wanneer donderdag 23 mei, 12.30 tot 15.30 uur

Drank en spijs ***
Sfeer ****
Hans is van de generatie babi pangang, saté en koe lo yuk

Volledig scherm
Melissa Krechting (Cityguys), Seger Abels (Foodini), Vivian Sekrève (The daily dutchy) en Ashkan Montezapour (Dishtales). Sekrève, op verzoek van Montezapour: "Block the belly!" © Hans van der Beek
Volledig scherm
Guus Thijssen en Maureen de Jong van De buik van Amsterdam, en Winnie Verswijfel (Culy). De Jong: "Dumplings? Anytime." © Hans van der Beek
Volledig scherm
Lieke Pijnappels (Little wanderbook): "Mocktails maken toch vaak naar limonade, maar die van Seedlip lijken op gin-tonic." Met Annemarie Hartsuiker (Enfait magazine). © Hans van der Beek
Volledig scherm
Debbie Appels (Waar Rotterdam eet) en Floor Eizema (Waar Amsterdam eet). "En dan gaan we nu proberen dit elegant naar binnen te krijgen." © Hans van der Beek
Volledig scherm
Anne Tonen (Your daily life), Rosanna Mattheijer (Dutch girls on the block) en Lotte Jansen (Culi marketing) willen liever staan. Voor de tijgercombi. © Hans van der Beek
Volledig scherm
Schuim verslaggever Hans van der Beek © Linda Stulic