Volledig scherm
Vijf nepklusjesmannen zijn opgepakt © anp

Vijf 'klusjesmannen' opgepakt voor oplichting in West

Vijf mannen zijn afgelopen zaterdag aangehouden op verdenking van oplichting in West. Ze wilden een 74-jarige Amsterdammer 20.000 euro afhandig maken, door te zeggen dat er van alles mis is met zijn huis.

De vijf oplichters konden worden aanhouden doordat het slachtoffer de politie had gewaarschuwd.

De 'klusjesmannen' beweerden dat deze persoon last had van lekkage in huis en rekenden 20.000 euro voor de reparatie. Het was hoogstwaarschijnlijk niet hun eerste slachtoffer, want soortgelijke meldingen komen ook in het centrum van Amsterdam voor. 

Nepreparaties
De oplichters mikken volgens de politie vooral op kwetsbare ouderen, die ze in het Engels aanspreken en vertellen dat er iets kapot is in huis. Dat varieert van een losliggende tegel tot een opmerking over de dakgoot of lekkage.

Zijn ze eenmaal binnen, dan blijkt er nog veel meer kapot te zijn. De reparaties die daarvoor nodig zijn kosten tot wel 50.000 euro. In sommige gevallen maken ze vermoedelijk de muur nat met een waterpistool om een 'lekkage' aan te wijzen, laat de politie weten. 

Voorschotten betalen
De slachtoffers werden geacht voorschotten van duizenden euro's te betalen, voor materialen en gereedschap dat de 'klusjesmannen' nodig zouden hebben. Nadat het voorschot in contanten was betaald, verdwenen de oplichters.

Omdat de 74-jarige bewoner een tweede aanbetaling moest doen en de 'klusjesmannen' daarvoor terug moesten komen, konden ze uiteindelijk door de gewaarschuwde politie worden opgepakt.

Tip Het Parool
Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.