Volledig scherm
Basisschool De Witte Tulp in Amsterdam. © anp

'Vijfde van totale aantal leerlingen weg bij Gülenscholen'

Van de negen scholen die worden gezien als 'Gülenscholen' zijn de afgelopen weken 588 leerlingen uitgeschreven. Dat is een vijfde van het totale leerlingenaantal, zo blijkt uit onderzoek van Trouw.

Quote

Zoveel leerlingen die zich uitschrij­ven, in zo'n korte tijd en dat op zoveel scholen tegelijk: dat is nog nooit vertoond

Woordvoerder PO-Raad

De koepel van basisscholen, de PO-Raad, maakt zich zorgen over de continuïteit van het onderwijs voor de leerlingen. Voor lang niet alle kinderen is een andere school geregeld, zeker 76 basisschoolleerlingen zitten nog thuis. ,,Zoveel leerlingen die zich uitschrijven, in zo'n korte tijd en dat op zoveel scholen tegelijk: dat is nog nooit vertoond", zegt een woordvoerder van de PO-Raad tegen de krant.

Staatsgreep
Het gaat om scholen in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Zaandam, Purmerend en Arnhem - zeven basisscholen en twee middelbare scholen. Die worden in verband gebracht met de prediker Fethullah Gülen, die in Turkije wordt verguisd omdat hij het brein zou zijn geweest achter de mislukte staatsgreep in het land. Dat is de reden dat veel Turks-Nederlandse ouders hun kinderen van de scholen halen.

De scholen waar de problemen het grootst zijn, zijn De Roos in Zaandam en Witte Tulp in Amsterdam-West. Zij zijn bijna gehalveerd in leerlingenaantal. Dat kan volgens de PO-Raad grote gevolgen hebben voor de subsidie die de scholen krijgen. Die hangt samen met het aantal leerlingen. De leiding van de Witte Tulp heeft al aangekondigd stappen te nemen tegen ouders, als zij niet stoppen met hun lastercampagne tegen de school.

Telling
Op 1 oktober wordt het aantal leerlingen geteld, waarna op basis daarvan wordt bepaald hoeveel subsidie er wordt toegekend. Volgens de PO-raad zou de Witte Tulp dan vanaf volgend schooljaar met 700.000 euro worden gekort, terwijl De Roos zelfs een miljoen euro minder zou krijgen.

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement