Volledig scherm
PREMIUM
Kim Spierenburg tijdens haar solovoorstelling in de Oosterkerk. © Dingena Mol

Violist Kim Spierenburg (23): 'Mijn viool is mijn pijnstiller'

Ja: violist Kim Spierenburg (23) lijdt sinds haar vierde aan een auto-immuunziekte. Nee: daardoor laat ze zich niet tegenhouden. Natuurlijk: soms baalt ze. 'Ik ben nog steeds dat energieke kind.'

"Het enige wat je hier doet, is voor de merels stoken." Met deze woorden opent Willem Meijer op een miezerige zaterdagochtend de deuren van de Oosterkerk voor Kim Spierenburg en een team van het INHUIS Festival van Stichting 5D, die zich inzet voor mensen met en zonder een beperking. Vanavond zal zij hier haar eerste solovoorstelling spelen.

De kerk is inderdaad behoorlijk koud. Op zich geen ramp, ware het niet dat Spierenburg al sinds haar vierde lijdt aan SLE. Deze auto-immuunziekte veroorzaakt pijnlijke ontstekingen in haar gewrichten, spieren, pezen en huid, en het koude mistige weer van de afgelopen weken wakkert dit nog meer aan. Zo ook vanmorgen. "Ik werd compleet verstijfd wakker, kon eerst helemaal niet bewegen en had veel pijn. Op dit soort dagen moet ik ­mezelf echt letterlijk uit bed gooien. Het is net als bij mensen met reuma. Of bij van die oude mensjes." Ze vertelt het monter. "Zo, en nu ga ik me er even tegenaan bemoeien."