Vliegtuigen krijgen weer brandstof op Schiphol
Luchthaven Schiphol werd vrijdagavond opnieuw getroffen door een storing in de brandstoftoevoer. Na anderhalf uur was de storing opgelost, waardoor er geen sprake was van een herhaling van twee weken terug, toen tienduizenden reizigers werden gedupeerd.
Tegen de NOS zei een woordvoerder van de luchthaven dat vier tot zes vluchten niet konden vertrekken. Daarmee bleven ongeveer duizend mensen achter op de luchthaven. De Schipholwebsite meldde zo’n tien vluchten die geannuleerd waren, vooral korte vluchten binnen Europa.
Het vliegverkeer raakte anderhalf uur verstoord door een storing in de brandstoftoevoer. Even na 20.00 uur begon de storing, rond 21.30 uur waren de problemen opgelost. Wat de oorzaak van de storing was, is nog onduidelijk.
De meeste geplande vluchten konden gewoon vertrekken, zei een woordvoerder. Voor vrijwel alle vluchten meldde de Schipholwebsite wel een vertraging, veelal van één tot twee uur.
Schiphol hield ‘s nachts twee startbanen open om vertraagde vluchten de mogelijkheid te geven te vertrekken. De Inspectie Leefomgeving en Transport had een ontheffing verleend voor gebruik van de Kaagbaan en de Aalsmeerbaan.
Op woensdag 24 juli ontstonden op Schiphol grote problemen door een storing bij Aircraft Fuel Supply (AFS), dat verantwoordelijk is voor de brandstofvoorziening op de luchthaven. Tal van vliegtuigen konden toen geen brandstof tanken, met vertragingen en annuleringen als gevolg. Tienduizenden reizigers werden gedupeerd.
Onderzoek
Ook de dagen erna kampte het vliegverkeer nog met vertragingen en werden in totaal honderd vluchten van diverse vliegmaatschappijen geannuleerd. AFS kon gisteravond nog niet zeggen of het om eenzelfde soort storing gaat als op 24 juli. Onderzoeksinstituut TNO doet onderzoek naar die storing. De onderzoekers moeten proberen te achterhalen wat er precies is misgegaan.
AFS is namens KLM/Air France en de op Schiphol vertegenwoordigde brandstofleveranciers verantwoordelijk voor de ontvangst, behandeling, coördinatie en distributie van kerosine. Via pijpleidingen vanuit Amsterdam en Rotterdam wordt de kerosine richting Schiphol getransporteerd. Tot 1999 vond de aanvoer van kerosine met schepen plaats. AFS zorgt er nu voor dat de kerosine via ondergrondse leidingen op Schiphol naar alle plekken wordt gepompt, waar de vliegtuigmaatschappijen de kerosine kunnen aftanken.
Over de storing van 24 juli zei AFS eerder dat er ‘technische storing in de elektrische voeding’ van de kerosine-installaties was. De oorzaak van die storing is nog niet bekend, het gevolg wel: uit voorzorg schakelde het hele systeem zichzelf uit. Het AFS-systeem raakte toen op meerdere plekken beschadigd door die noodstop.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Zo voorkom je een hoge telefoonrekening tijdens de vakantie
Niks zo vervelend als een gepeperde telefoonrekening op je mat, net als je thuiskomt van een ontspannende vakantie. Hoe zit het met je internetverbruik in het buitenland: moet je nou op je MB’s letten, of niet? -
Eigenaren zonnepanelen benadeeld bij saldering per maand, CDA stelt Kamervragen
Het CDA heeft in de Tweede Kamer vragen gesteld aan minister Rob Jetten van Klimaat en Energie over hoe energieleveranciers de teruglevering van zonnepanelen verrekenen. De leveranciers moeten op jaarbasis salderen, maar het komt voor dat ze dat per maand doen. -
Nieuws
Verbouwing DNB-kantoor valt veel duurder uit door vondst asbest
Bij de verbouwing van het hoofdkantoor van De Nederlandsche Bank (DNB) aan het Frederiksplein in Amsterdam-Centrum is veel meer asbest aangetroffen dan vooraf werd gedacht. Het verwijderen gaat tientallen miljoenen euro’s extra kosten, de heropening van het pand is met een jaar uitgesteld. -
Honkballer Charles Urbanus krijgt Frans Banninck Cocqpenning
Honkballer Charles Urbanus heeft vrijdag de Amsterdamse Frans Banninck Cocqpenning gekregen voor zijn jarenlange inzet voor het topsportbeleid van de stad. Locoburgemeester Sofyan Mbarki reikte de onderscheiding uit. -
Nieuws
Man met bijl overvalt supermarkt in Noord
Een man heeft donderdagochtend het Jumbofiliaal aan het Buikslotermeerplein in Amsterdam-Noord overvallen. Kort na openingstijd stapte hij binnen en bedreigde het personeel met een bijl.
-
Hackers dringen binnen in systemen Artis en eisen één miljoen euro losgeld
Dierentuin Artis in Amsterdam is getroffen door een aanval met gijzelsoftware. Sommige computersystemen doen het daardoor niet. De mensen achter die aanval eisen 1 miljoen euro aan losgeld, te betalen in virtueel geld. -
Ter plekke
Wat herdenken én vieren we eigenlijk tijdens Keti Koti?
In het Oosterpark wordt vrijdag de afschaffing van de slavernij herdacht en gevierd. Paroolverslaggever Patrick Meershoek doet bijna ieder jaar verslag van Keti Koti, zoals de herdenking op 1 juli in Suriname wordt genoemd, en heeft het door de tijd heen zien veranderen. -
PREMIUM
Na je vijftigste op zoek naar een nieuwe baan: zo verging het Erik en Jan
Nederland telt een recordaantal openstaande vacatures, maar toch ervaren veel oudere werkzoekenden problemen bij het zoeken naar een nieuwe baan. Erik Kuiper en Jan Elzen moesten beiden opnieuw solliciteren na hun vijftigste. Dit zijn hun ervaringen.
In samenwerking met indebuurt Amsterdam