Volledig scherm
Voetballer Silvester M. © MARC DRIESSEN

Voormalig kickbokser trapt supporter (77) ziekenhuis in

UpdateDe voetballer die zaterdag een vliegende trap uitdeelde aan een 77-jarige supporter die daardoor in het ziekenhuis belandde, is een voormalig kickbokser. De 32-jarige Silvester M. van Sporting Noord ging door het lint naar aanleiding van een losse opmerking. Dat meldt het AD vandaag.

Een beladen voetbalderby in Amsterdam Noord is uitgemond in een drama. Zoals altijd is meneer Retz zaterdag op de fiets gekomen om een wedstrijd van zijn club OSV in Amsterdam Noord te bekijken. Vroeger voetbalden zijn zoons bij OSV en als liefhebber van het spelletje wil de 77-jarige trouwe supporter de beladen regioderby zien tegen Sporting Noord, de buurclub op sportpark Oostzanerwerf.

Retz ziet een harde eerste helft tussen de derdeklasse zaterdagamateurs, waarin Sporting Noord acht gele kaarten incasseert tegenover één keer geel voor OSV. In de 41ste minuut ontspoort de wedstrijd totaal. Aanvallende middenvelder Silvester M. van Sporting Noord krijgt geel en begint te schelden, de scheidsrechter trekt rood. Volgens OSV-voorzitter Ilona Rozendaal roept Retz: 'Een terechte kaart.'

'Als een film van Bruce Lee'
M. wordt nog even tegengehouden door zijn medespelers, maar rent dan op de bejaarde supporter af. Hij springt over de reclameborden en trapt Retz volgens toeschouwers met twee benen in de buik. 'Het was alsof ik naar een film van Bruce Lee zat te kijken. Vanaf de achterlijn sprong de speler in één beweging over de hekken, waarna hij de supporter vol raakte. Die ging meteen neer,' aldus Daniël Velthuis, bestuurslid van OSV en woordvoerder van de familie van het slachtoffer. De familie heeft aangifte gedaan. Even lijkt het goed te gaan met het slachtoffer, maar voor de zekerheid wordt hij toch met de ambulance naar het ziekenhuis gebracht. Dat blijkt zijn redding. Retz heeft een gescheurde milt en heeft inwendig liters bloed verloren. Gisterochtend ontwaakte hij uit een kunstmatige coma.

'Totale verslagenheid'
'Er heerst totale verslagenheid,' verwoordt Ilona Rozendaal het gevoel bij voetbalclub OSV, die meneer Retz als trouwe supporter kent. 'We voeren hier regelmatig gesprekken met spelers en ouders over normen en waarden bij de club. We weten het altijd gezellig te houden, enkele incidentjes daargelaten. Maar zoiets als dit hebben we nog nooit meegemaakt.'

Silvester M. uit Amsterdam Noord is gisteren gehoord door de politie. Hij wordt verdacht van zware mishandeling. Tot twee jaar geleden was M. kickbokser bij de Amsterdamse vechtsportclub Mike's Gym, waar hij deelnam aan wedstrijden. Daarna maakte hij de overstap naar het voetbal. M. is nu geroyeerd als lid van Sporting Noord.

Tussen OSV en Sporting Noord botert het al langere tijd niet.

Lees meer in het AD vandaag.