Vooruitblik op Keti Koti 2022: hoe Keti Koti groot werd in Amsterdam
PodcastKeti Koti is niet meer weer weg te denken uit Amsterdam. Ook in 2022 komen op 1 juli veel Amsterdammers naar het Oosterpark om de vrijheid te vieren en stil te staan bij het slavernijverleden. Hoe is deze viering tot stand gekomen? En waarom is juist het Oosterpark de aangewezen plek voor deze dag?
In deze aflevering van Amsterdam wereldstad, een podcast van Het Parool, blikt presentator Lorianne van Gelder samen met Paroolverslaggever Patrick Meershoek en Ivette Forster, drijvende kracht achter het Keti Koti festival, terug op de ontstaansgeschiedenis van de herdenking, die zelden geruisloos voorbij gaat.
Dat begon al bij de eerste editie, vertelt Meershoek, dit jaar precies twintig jaar geleden. “Het was een hele spannende tijd in Nederland, twee maanden eerder was Pim Fortuyn vermoord. De onthulling van het slavernijmonument ging door, in aanwezigheid van toenmalig koningin Beatrix. Dus er waren extreme veiligheidsmaatregelen genomen.”
‘Valse start’ van Keti Koti in Oosterpark
Die veiligheidsmaatregelen hielden onder meer in dat er rondom het monument in het Oosterpark hekken werden neergezet, die stuk voor stuk waren voorzien van ondoorzichtig landbouwplastic. Terwijl de ‘bobo’s’ toekeken hoe het herdenkingsmonument werd onthuld, werden de mensen voor wie het monument bedoeld was buiten de hekken gehouden. Meershoek: “Achteraf kun je dat een enorme blunder noemen.”
De ‘valse start' van de herdenking werkte nog jarenlang na, zegt Forster. “Veel mensen uit de gemeenschap dachten: laat maar zitten die officiële herdenking, we doen het zelf wel.”
Escalatie nooit ver weg op Keti Koti
Uiteindelijk werd de vertrouwensbreuk hersteld. De afgelopen jaren groeide het aantal bezoekers van de herdenking en het bijbehorende festival gestaag. Toch is een escalatie nooit ver weg. Zo werd het podium tijdens de herdenking meermaals bestormd door activisten en moest toenmalig minister Rita Verdonk eens vluchten naar het OLVG-ziekenhuis, toen ze namens het kabinet de herdenkingsdienst bijwoonde.
Wat daar precies aan voorafging en waarom ook de editie van 2023 een gedenkwaardige belooft te worden, hoor je in de nieuwe aflevering van Amsterdam wereldstad.
Luister onze wekelijkse podcast Amsterdam wereldstad:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Nieuws
Amstelveen gaat zelf omgekeerde vlaggen boerenprotest verwijderen
De gemeente Amstelveen gaat volgende week omgekeerde Nederlandse vlaggen verwijderen uit de openbare ruimte. De oproep aan demonstranten om ze zelf weg te halen heeft niets uitgehaald. -
Amsterdam Wereldstad
Waarom Amsterdamse universiteiten de noodklok luiden over internationale studenten
Afgelopen jaar kwamen er bijna 20.000 jonge mensen uit de hele wereld naar Amsterdam om te studeren. En dat aantal groeit. Hoewel bedrijven maar wat blij zijn met al die kennis in de stad, luiden universiteiten de noodklok. Want waar moeten al die studenten wonen? En als deze groei doorzet, heeft Amsterdam in de toekomst dan nog wel plek voor Néderlandse studenten? -
Koken & Eten
Koud water of kokend water? Zo kook je je aardappelen het best
Eet jij vaak aardappelen? En hoe maak jij ze dan klaar? De een doet het met kokend water, de ander zet ze met koud water op. Experts geven hun adviezen voor het goed klaarmaken van de pieper. -
Oude Diamantbeurs wint internationale architectuurprijs
De oude Diamantbeurs aan het Weesperplein heeft de prestigieuze International Architecture Award 2022 gewonnen. Captital C, zoals het gebouw tegenwoordig heet, is een kantorencomplex voor de creatieve industrie. -
Tachtig procent van de Europese automobilisten kent dit waarschuwingssymbool niet
Waarschuwingssymbolen in de auto die aangeven dat er iets mis is, kunnen in de loop van de tijd veranderen, vooral wanneer de techniek aan boord verandert. De opkomst van hybrides en elektrische auto's kan voor een hoop verwarring zorgen.
-
Amsterdam wereldstad
Hoe Weesp uiteindelijk tóch bij Amsterdam kwam
Sinds 24 maart van dit jaar hoort Weesp bij Amsterdam. Maar de fusie kwam er niet zonder slag of stoot. Eigenlijk zou het stadje aan de Vecht jaren eerder al samengaan met gemeenten in het Gooi. Waarom ging dat op het laatste moment mis? Hoe kwamen ze bij Amsterdam terecht? -
Uitgaanspubliek voelt explosie vlak bij Leidseplein: ‘Voelden een schok door hun lijf’
Opnieuw is er een explosief afgegaan voor een horecazaak op het Kleine-Gartmanplantsoen in het centrum van Amsterdam, bij het Leidseplein. Dat bevestigt een politiewoordvoerder na berichtgeving van AT5. De explosie vond afgelopen nacht plaats om 04.10 uur. Niemand raakte gewond. -
Zo deel je zo min mogelijk persoonlijke data met Facebook
Steeds meer mensen maken zich zorgen over wat Facebook met hun persoonlijke data doet. Met onderstaande tips hou je zoveel mogelijk informatie privé.
In samenwerking met indebuurt Amsterdam